Læsetid: 14 min.

’Vi er i en fucked up æra i Tyrkiet. Og kunsten må ikke tale om det’

I Tyrkiet lader mange kunstnere, som om intet har ændret sig efter kupforsøget i juli, mens regeringen fængsler stadig flere systemkritikere. Contemporary Istanbul skulle have været en festdag for kultureliten, men kunstmessen undslap ikke islamisternes censur. Stemningen synes håbløs – for er det virkelig værd at ryge i fængsel for sin kunst?
Der er stort set ingen offentlig kunststøtte i Tyrkiet. Landets største bank, AKBank, var hovedsponsor for Contemporary Istanbul. Banken ejes af den magtfulde Sabancı-familie, og bestyrelsesforkvinde Suzan Sabancı udstillede flere malerier fra sin private samling på kunstmessen.

Der er stort set ingen offentlig kunststøtte i Tyrkiet. Landets største bank, AKBank, var hovedsponsor for Contemporary Istanbul. Banken ejes af den magtfulde Sabancı-familie, og bestyrelsesforkvinde Suzan Sabancı udstillede flere malerier fra sin private samling på kunstmessen.

Bradley Secker

18. november 2016

Vi er netop gået om bord i det tredje sølvfad med kanapeer, da champagnen begynder at virke.

VIP-festen til kunstmessen Contemporary Istanbul har været i gang en god times tid, og omkring os stråler Tyrkiets kulturelite, høje hæle og hurtige jakkesæt, mens jazzguitaristen lader fingrene danse.

Istanbul blotter sine kurver og blinker forførende op fra mørket mod panoramavinduet på toppen af det femstjernede The Sofa Hotel.

Alle er meget spændte. Siden det fejlslagne kupforsøg var flere kunst- og kulturbegivenheder blevet aflyst, enten af frygt for sikkerheden eller på grund af masseaflysninger fra udenlandske deltagere. Men den 11. udgave af Contemporary Istanbul (CI), Tyrkiets førende kunstmesse for Istanbuls gallerier, kunstnere og hovedrige mæcener, har nægtet at give op.

»Alle har virket en smule deprimerede den seneste tid på grund af ’situationen’,« fortæller CI-direktør Ali Güreli fra talerstolen. »Contemporary Istanbul er platformen, hvor folk kan glemme deres negative følelser et øjeblik og bare nyde kunsten. Velkommen!«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mikael Velschow-Rasmussen
  • ingemaje lange
Mikael Velschow-Rasmussen og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mikael Velschow-Rasmussen

Tjaehh ...

Jeg kommer bl.a. til at tænke på; Houellebecq, "Soumission" og 'Pansergeneralens' fascist regime på JP.

Og vores 'dejlige' regering og samlede medier der synes Tyrkiet i NATO er en fantastisk ide. Og al handel med Saudi Arabien er da selvfølgelig positivt for BNP og vækst.

Jeg bli'r faktisk mere og mere imponeret af Martin Niemöllers berømte 'quote' (indeholdende selvkritik og visdom).
Og sågar (vistnok) Edmund Burke's; "... alt det kræver for at det onde sejrer er, at gode folk gør ingenting ... "
(Og jeg er jo desværre selv del af problemet; gruppen der gør ingenting - bortset fra mine tirader på nettet).