Læsetid: 9 min.

Kære regering, tak for Danmarkskanonen - her får I seks ideer til, hvordan I kan understøtte de danske værdier

Brexit, Trump og højrepopulisme i Europa kan være gode årsager til at debattere danske værdier netop nu, mener forskere. Men det forudsætter, at Danmarkskanonen ikke bare forpligter samfundet, men også regeringen til at beskytte de værdier, som danskerne mener, er vigtige.
Brexit, Trump og højrepopulisme i Europa kan være gode årsager til at debattere danske værdier netop nu, mener forskere. Men det forudsætter, at Danmarkskanonen ikke bare forpligter samfundet, men også regeringen til at beskytte de værdier, som danskerne mener, er vigtige.
16. november 2016

Hvad er mest dansk: kønsligestilling, velfærdssamfundet eller medmenneskelighed?

Det er kulturminister Bertel Haarders spørgsmål til danskerne, efter at han i går offentliggjorde en liste med 20 værdier på Danmarkskanon.dk.

Over de næste fire uger skal befolkningen ved en digital afstemning skære listen ned til 10 danske kerneværdier, »som i særlig grad har formet samfundet og befolkningen i Danmark«.

Helt i højskolens ånd kalder Bertel Haarder det et ’dannelsesprojekt’. Og i en vestlig verden rystet af Brexit, højrepopulisme og Donald Trump er det måske ikke helt tosset at diskutere, hvilke værdier vi i Danmark synes, er vigtige at værne om. Det mener Uffe Østergaard, professor emeritus i europæisk identitetshistorie ved CBS.

»Vi ser mange tendenser til, at de gamle liberale og velfærdsstatslige samfund er ved at falde fra hinanden i parallelsamfund, der ikke taler sammen. Det ser vi, når vi kigger mod England, USA, Frankrig, sågar Polen og Tyskland, hvor skillelinjerne vokser og gør det svært at bibeholde en demokratisk samtale,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ervin Lazar
  • Marie Mollerup
  • Flemming Berger
Ervin Lazar, Marie Mollerup og Flemming Berger anbefalede denne artikel

Kommentarer

Som jeg ser denne artikel, sidder miljøministeren på min skærm og skælder ud på Danmarks Naturfredningsforening med angreb om, at de ikke vil give "danskerne" adgang til deres egen natur - fordi DNF ikke er så vild med at omdanne naturen til et tivoli.

Vibeke Hansen, Liliane Murray, John Christensen, Anna Sørensen, Marie Mollerup, Karsten Aaen, Egon Stich, curt jensen, Michael Kongstad Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Kasper Andreasen, Tue Romanow, Kim Houmøller, Arne Lund, Torben Skov og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jeg kan godt lide, at alle de adspurgte organisationer og enkeltpersoner insisterer på, at der skal handling bag de pæne ord og værdier.

Hatten af for Venstre, hvis de følger Jann Sjursens råd: "Afskaf 225-timersreglen, kontanthjælpsloftet og integrationsydelserne."

John Christensen

Hvorfor bruge kanoner i fredstid?

Projektet er SPIN - for at dække over realiteterne - nedskæringer mv.
FØGH!

Selvfedmens stank fra Lidenlund breder sig. Bertels kanon er løgnagtig fordi den kun medtager, det der kan stå om DK de turistbrochurer, der uddeles til pengestærke turister. Der mangler fx noget så kernedansk som Janteloven, den billige ironi (hån, spot og latterliggørelse), og danskernes højtudviklede gen for fedt flæsk og billig lort.

Søren Andersen, Hans Larsen, Tom Andreæ, Karsten Aaen, Bernd Åke Henriksen, curt jensen, Tino Rozzo, Anders Sørensen og Kasper Andreasen anbefalede denne kommentar

Kommentar til pkt 7: ligestilling mellem køn .

Ligestilling på TV bolden

Mens tv på alle kanaler sender herrefodbold snart døgnet rundt og præger sportsudsendelser med fyldige rapportager fra selv den mindste serie i herrefodbold må kvindefodbold- trods mange aktive , medielicens betalende fodbold kvinder – finde sig i at fx. topkampe i Champions League finale kampe med flere danske hold kun kan ses på DR hjemmeside.

Det er en så pinlig og flov nedprioritering og foragt for kvindesport at DR , DBU, medie licenskontoret, kulturministeriet og alle aktive sportskvinde må skamme sig over at dette overhovedet finder sted i 2016. Pinligt ud over alle grænser at vi ikke får et flot setup i en transmission på en af vore licens financierede kanaler med introduktion til de dygtige hold Brøndby og Hjørring som iaften spiller Champion League 8. del finaler mod en “lille” klub som hedder Manchester City.

Hvor er kvinderne der skal råbe op om denne pinlige historie i DR, DBU, sportsklubberne , medierne , politikere , ja kvindebevægelserne ?

Herre fodbold bruger licens og reklamekroner i milliard klassen og optager stort set alle sendefladerne og prime time tid på tv verden over.

Men vore dygtigste licensbetalernes fodbold kvinder kan få et link på DR.dk hjemmeside når de spiller Champions League finale kampe.

Se så lige at vågne op DR og TV2 og få lavet anstændig dækning , ikke bedre end herrernes men bare ligeså fyldigt og godt.

Alle foreslåede danskheders moder er anerkendelse af begrebet danskhed og vores ret til at forsvare den - hver på det felt, vi finder væsentligt.

Se det i øjnene, folkets værdier er under angreb og afskaffelse.

Et folk uden identitet og værdier er et folk bundet i lænker.

Søren Kristensen

»Udbud af offentlige anlægs- og vedligeholdelsesprojekter skal i udlicitering følges af krav om, at danske overenskomstforhold skal følges.«

Er det ikke allerede parksis ?! (hvis ikke kan jeg godt forstå det går ad h.til)

Ingen af disse 20 værdier har noget med at være dansk at gøre. Det er ganske almindelige humanistiske værdier som man har dyrket og respekteret overalt i Europa og det meste af verden. At kalde dem for "danske" værdier ligner mest af alt den samme slags tyveri der foregår overalt i de neoliberalistiske samfund: at en elite tager beslag på noget der altid har værel fælleseje for egen vindings skyld.
I dette tilfælde kan man dog undre sig hvoraf denne vinding skal bestå. Hvem vinder, og hvad?

Siden initiativet kommer fra denne famøse velfærdsstat-sabotage regering er jeg nok mest tilbøjelig at tro dem der siger det er for at dække over nedsæbling af kulturelle institutioner og ar Bertel Haarder ikke fatter at hen er den nyttige idiot her.

Poul Genefke-Thye, Arne Lund, Hannibal Knudsen, Karsten Aaen, Flemming Berger og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Kanonen er politisk, som alle Bertels andre kanoner har været det. Hver gang er der nogen, der hopper på. De vil også være med, af hensyn til honnette ambitioner, eller bare fordi det er sjovt at blande sig med toppen. Ligeså mange vil ikke være med, fordi selve det at deltage, anses for en blåstempling af hele projektet, hvilket mange helst undgår. Det sidste hold er jeg på.

Maj-Britt Kent Hansen

At skulle stemme på nogle af disse 20 forslag giver jo ikke den fjerneste mening. Noget findes allerede, andet slet ikke. Noget er abstrakt, andet konkret.

Og hvad skal det bruges til? Mangt en arbejdsplads var for 10-15 år igennem samme show. Der skulle udpeges værdier og visioner.

Kom der noget revolutionerende ud af det? Kom der noget positivt ud af det? Blev noget overhovedet forandret? Nej, vel!

Che Guevara skulle have sagt: Ord, som ikke følges af handling, er uvæsentlige. Jeg tror, at vi skal droppe den afstemning.

Henrik Brøndum

Gudskelov vi har Bertel Harder som Kulturminister der kan gennemføre denne besynderlige øvelse - som åbenbart forlanges - uden at nogen vil mistænke ham for at tage den alvorligt.

Og herligt søvndyssende med en stribe kuratorer der hopper med på vognen for at få deres besyv i avisen. Dem der skaber danske værdier - og her kigger vi så udover det store bidrag fra Gud og folket - gør det typisk fordi de blev tvunget til det. H. C. Andersen kunne ikke komme ind på balletskolen og blev tvunget til at skrive eventyr, Kim Larsen sang så ræerligt på engelsk at han måtte holde sig til det danske, de små lejligheder i København skabte et marked for møbler der var designet til mindste detalje.

Der er mest tale om overfladiske slagord, der ikke giver nogen særlig mening, da de jo alligevel vil blive tolket efter behag.

Lad os f.eks. tage punktet om kønsligestilling. Kravet om ikke at blive diskrimineret for sit køn er vel i vid udstrækning dækket af punktet om lighed for loven. Og allerede her i artiklen fortolkes kønsligestillingen helt anderledes, end den definition der gives under punktet. Karen Sjørup taler således - ganske forudsigeligt – om at dette forudsætter, at man bør arbejde for flere kvinder i alle funktioner hvor der udøves magt, og mere barsel til mænd. Altså ligestilling forstået som den generelle statistiske fordeling af kønnene.

Dette svarer ikke til definitionen, ja er faktisk i modstrid med denne. Punktet om kønsligestilling defineres nemlig klart som borgernes individuelle rettigheder, altså at ”ingen person må nyde særlige privilegier, udsættes for diskrimination eller se sin frihed begrænset på grund af sit køn”. Sjørups krav om en overordnet fordeling på baggrund af køn, vil i praksis krænke sådanne individuelle rettigheder.

Nærdemokrati. Ligeværd. Brug for alle. Alle ret til at blive brugt og være del af fællesskabet.
Velfærd for alle og et tæt socialt 'sikkerhedsnet'.
Hygge.
Medmenneskelighed.
Frisind.
Udsyn.

Det er vel ikke 'særlig danske' værdier, men alt afgørende at de findes, hvis jeg skal kunne genkende mit land. Specielt dansk er naturligvis vores natur og landskaber, samt sproget. Højskolerne, andelsbevægelsen, gymnastikforeningerne, ungdomsforeningerne, og lignende folkelige bevægelser/ strømninger er også opstået her i landet, så vidt jeg ved. ;o)

Jeg har kun ét forslag. Stop Bertel i en kanon. Fordi han er en mager satan så husk en forladning, han slutter ikke tæt i løbet. Sigt mod månen. Så kan han sidde der til evig advarsel.

jens peter hansen

Selvfedmens stank fra Lidenlund breder sig. Bertels kanon er løgnagtig fordi den kun medtager, det der kan stå om DK de turistbrochurer, der uddeles til pengestærke turister. Der mangler fx noget så kernedansk som Janteloven, den billige ironi (hån, spot og latterliggørelse), og danskernes højtudviklede gen for fedt flæsk og billig lort.

Skriver Arne Lund. Formentlig med udgangspunkt i sig selv.

Afledningsmanøvre

Først fik vi Brian Mikkelsens kanon og nu prøver Bertel Haarder endnu engang at aflede danskernes opmærksomhed fra mange andre væsentlige forhold en endnu en kanon, man kan skyde med. Måske rettes løbet især mod genstridige tilflyttere.

I ly af demokratiprincipper, som mindretalsregeringen tager let på i vigtige sammenhænge, får danskerne tilsyneladende nu lov til at stemme om, hvad der skal være vores fælles værdier.

Det er efter min opfattelse endnu et politisk spin, som ikke er værd at bruge sin tid på udover at afvise det i sin helhed. Det vil med sikkerhed blive misbrugt senere i politiske afvejninger og diskussioner.

Lad os nu få løst de mange alvorlige problemer som presser sig på. Kulturministeren kunne starte med kronprinsens enegang i den olympiske komité, som trods af regeringens holdninger.

Han kunne også sikre den tilbageværende danske natur mod de stadig mere magtfulde sportsinteresser, som bl.a. støttes af fonde under kulturministeriet og tipsmidler i stort omfang.

Han kunne fokusere på Friluftsrådets stadig stigende negative indflydelse på den danske natur til fordel for friluftslivet. Friluftsrådet er efter min opfattelse reelt en rammeorganisation med svagt eller intet demokratisk grundlag og deres magtfulde og nærmest usynlige ageren skyldes næsten udelukkende tildelinger af tipsmidler, som Friluftsrådet uddeler til sine proselytter blandt dem, som har meldt sig under Friluftsrådets faner.

Måtte kulturministeren for alvor trække i arbejdstøjet!

Tankerne går til en umiddelbar totalitær fortid – naturligvis kun i det konkrete: Sans Comparison.

I et sydligt udland ikke så langt herfra skete der det omkring 1933, at hele samfundet skulle ’om-programmeres’ til en ny politisk virkelighed, til en altomfattende ensretning i alle samfundets indretninger, og på, hvad man fremover var givet tilladelse til at mene, hvis nogen da stadig turde have sin egen mening – en omgang totalitær propaganda bevidst sat i værk med eget ministerium skulle skabe ’det nye menneske’ som ikke mere skulle være i tvivl om ’den sande lære’, ikke mere kunne stille ubehagelige spørgsmål til magthavernes dispositioner – mareridtet varede som bekendt lige indtil 1945, men fortsatte i visse egne endnu henved fyrre år – og blege afskygninger af samme folkeopdragende tankegang plejes i dag via noget man kalder ’kanoner’ – åndelige våben i hænderne på rastløse papirtigre, som ’kun’ skyder med løst krudt, og tak for det …