Læsetid: 7 min.

Den lille gigant

Leonard Cohen er død, 82 år gammel. Han var en elsket sanger og sangskriver. Og så var han en stor digter. Og hele vejen igennem helt sin egen
Leonard Cohen er død, 82 år gammel. Han var en elsket sanger og sangskriver. Og så var han en stor digter. Og hele vejen igennem helt sin egen

Henning Hjorth

12. november 2016

»Jeg magter det ikke,« tænkte jeg, da jeg klokken lort søvndrukken kiggede på min telefon og kunne konstatere, at der lå et hav af beskeder og ubesvarede opkald.

»Hvem fanden er nu død?,« men da den første besked, jeg tjekkede, var følgende citat, sendt klokken 6:30 af en nær ven, vidste jeg det med det samme:

»So the great affair is over but whoever would have guessed/ it would leave us all so vacant and so deeply unimpressed/ It's like our visit to the moon or to that other star/I guess you go for nothing if you really want to go that far.«

Hader at græde mig vågen. I really do.

Linjerne stammer fra titelnummeret på albummet Death of a Ladies’ Man, der udsendtes i 1977, the year punk broke. Produceret af ingen ringere end den herostratisk berømte Phil Spector er det lidt af en skævert (nogle mener en vederstyggelighed) i et værk, der endte med at tælle 14 lp’er, en 8-10 digtsamlinger og to romaner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Ulla Søgaard
  • Anne Eriksen
  • Hans Aagaard
  • Maj-Britt Kent Hansen
Viggo Okholm, Ulla Søgaard, Anne Eriksen, Hans Aagaard og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Han støttede Israel i Kippurkrigen, det er jeg knap så imponeret af, men han var den største indenfor populærmusikken, og så havde han en usædvanlig god smag for kor i sin musik, som lød afsindigt godt.

God nekrolog, lidt en skam, at Donald Trump skal nævnes i denne artikel, afføring hører hjemme i et toilet eller en avis.

Morten Johansen

Jeg overværede begge hans koncerter i Odense i 2010 og 2013, og Cohen leverede en fysisk kraftpræstation over mere end 3½ time i dem begge, så jeg tænkte at han nok ville blive lige så gammel som Roshi, men i stedet brændte han måske sit sidste krudt af. Det er en kedelig opbrudstid vi lever i: Stemmer af venlighed og forståelse dør og bliver afløst af lyden af kød der flænses.

Vi er trods alt heldige, at Leonard Cohen blev her så længe. Han kunne være død allerede under inspilningerne til "Death of a Ladies Man". Der var noget med at producer Phil Spector, som senere blev dømt for mord, satte en ladt pistol mod hans strube, mens han sagde "I love you, Leonard". Hvortil Cohen svarede "I hope you love me, Phil"