Læsetid: 21 min.

Hvad er litteraturens berettigelse?

Hvad er kunst andet end et tilfældigt produkt fra mennesker, der aldrig helt har lært at tilpasse sig samfundet og mener, at de er så specielle, at de ikke behøver at bidrage til fællesskabet, men i stedet kan bruge deres tid på at gestalte møder mellem deres eget værdifulde indre og dette fællesskab i ydre form?
Hvad er kunst andet end et tilfældigt produkt fra mennesker, der aldrig helt har lært at tilpasse sig samfundet og mener, at de er så specielle, at de ikke behøver at bidrage til 
fællesskabet, men i stedet kan bruge deres tid på at gestalte møder mellem deres eget værdifulde indre og dette fællesskab i ydre form?

Claus Bech

5. november 2016

Vi fødes som frie. Men fra det øjeblik vi åbner vores øjne og møder det første blik fra en anden, om det så tilhører vores mor, far eller bare den sygeplejerske, der var på vagt på fødeafdelingen, er sagen afgjort. Vi tilhører nu kollektivet.

Af kollektivet får vi mad og tøj, tryghed og varme, men også sprog og adgang til al den viden og information, som findes opsamlet i kulturen. Hvad kræver kollektivet at få igen? Ikke så meget. Men intet af det, som kollektivet har opnået, kan holde sig selv ved lige. Hverken mad eller tøj, varme eller tryghed, sprog, viden eller information. Det bliver det enkelte kollektivmedlems ansvar og pligt at gøre sit for at sikre denne omfattende vedligeholdelse.

Nogen må nødvendigvis sætte sig ind i alle tilgængelige oplysninger om bilmotorer, således at disse kan konstrueres og repareres, og således at kendskabet til konstruktion og reparation af bilmotorer ikke er noget, der forsvinder i glemsel.

Nogen må nødvendigvis fremskaffe alle oplysninger om skosåler og om de små gummidupper, som omslutter enderne på metalstoleben og ligner små hove. Nogen må søge viden om, hvordan en trappe opbygges, og lære at lave den.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Martin Åberg
  • Niels Møller Jensen
  • Viggo Okholm
  • Niels Duus Nielsen
  • Anne Eriksen
  • Torsten Jacobsen
Martin Åberg, Niels Møller Jensen, Viggo Okholm, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Torsten Jacobsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Det ville nu ikke være af vejen, hvis KOK var mere kortfattet. Behovet springer i øjnene i et argumenterende essay som dette, hvorimod det ikke var så påtrængende i det store seksbinds værk.

Hvis det ellers er rigtigt, som der står et sted ovenfor: "Det handler om at komme sit publikum i møde."

Jeg orker ikke at læse Knausgaard - for mig er det simpelt: mennesket skal dyrke sine fineste egenskaber i så meget af sin tid som muligt, reflektere, sanse, gestalte - og bruge så lidt tid som muligt "det rent og skært nødvendige."

Arne Lund, Liliane Murray og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Det lader til at Knausgård har haft både Jaques Lacan og Niklas Luhmann liggende blandt sine tusindvis af bøger på natbordet. Godt for ham, og tak for det: En tankevækkende tekst, hvis man da 'orker' den..Også tak til Information for at lade en forfatter komme til orde, som for en gangs skyld - og paradoksalt nok i dette tilfælde - ikke blot taler om sig selv.

Niels Møller Jensen, erik winberg og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Knausgård tager os med museskridt gennem sin argumentation, og det er så politikerens opgave uden at forfladige at uddrage budskabets essens.

Michael Kongstad Nielsen

Litteraturens berettigelse er at skabe kultur, og bevare den. God Kultur, der løfter os og beriger os. Kunstnere har der altid været, folk, som ikke kunne eller ville leve et normalt tilpasset liv, og nogle få af dem lykkedes det at skabe noget berigende og bærende for kulturen. Islandsk eddadigtning og apostlenes kristendomsdigtning har sådan berettigelse. Shakespeares, Goethe, Holberg havde sådanne talenter, der kunne berige kulturen, og når vi nu med Holberg er i Knausgårds hjemland, hvorfor så ikke nævne Knut Hamsun, der blandt mere moderne forfatteres litteratur viser eksempler på kunst, der løfter mennesker. Det kunne være kunstens berettigelse.

Randi Christiansen

Kunst er fri grundforskning i det indre rum og er derfor vigtig. Især det med det frie - som vi jo alle gisper efter. Frihed ER det bedste guld - især hvis man forstår den i universet boende lovmæssighed, at det, man fokuserer på, får man.

Kunst er med til at bevidstgøre os, og selvom jeg afskyr dårlig, hjælpeløs kunst, så er den i det mindste med til at bevidstgøre nogen af os om kvalitet. Og hvad er så dårlig, hjælpeløs kunst? Et spørgsmål om smag? Nej, det er et spørgsmål om at kunne det, man vil.

Jørn Andersen, Hans Aagaard og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Og deraf - kunne jeg fristes til at påpege - ordet 'kunst' - altså 'at kunne' ... noget.

Hans Aagaard og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

"...at det, man fokuserer på, får man" - problemet i den forbindelse er, at bevidsthedsniveauet ofte er for lavt til at forstå, hvad det egl er, man fokuserer på. Mao : pas på hvad du ønsker dig, du risikerer at få det.

Hvornår er det sidst, der er blevet talt om, at forfattere ikke arbejder, og at de spilder deres tid på aktiviteter, der dybest set er overflødige? I bedste fald kan de underholde et par timer, og give plads til lidt hverdagseskapisme osv. osv. Hvis jeg ikke havde set, at der stor Knausgaard, så ville jeg have troet, at der var Alex Ahrendtsen eller Kresten Poulsgaard, der havde fået adgang til Inf's spalter.
Nu er der så en forfatter, der i højeste grad har tjent kassen på sine værker, og hvad vil han med det her? Er han træt af sin gerning, trænger han til at lave noget helt andet? Ham om det, han kan i så fald gå på nærmeste jobcenter. Der kan så ske det, at han anvises arbejde på en virksomhed hvor han kan komme i kontakt med mennesker, der for at skaffe sig til dagen og vejen og familiens underhold osv., og som i det private sysler med at skrive. Hvis ikke Knausgaard ved det, så er er utallige forfattere, der har haft alm. job med at fremstille sko, pølser, biler, dippedutter, dims og dingenoter. Det kan enhver se i de forfatterbiografier, der findes på nettet. Har Knausgaard da rent glemt, at der engang var noget der hed arbejderforfattere? Det har den generation jeg tilhører, ikke. En skam af Knausgaard er så dårligt orienteret, og derfor er det uforståeligt, at han får spalteplads til at lufte sin uvidenhed.
Hvad fa'en ligner det, at pege fingre ad sine kolleger, fordi "de er så specielle, at de ikke behøver at bidrage til fællesskabet, men i stedet kan bruge deres tid på at gestalte møder mellem deres eget værdifulde indre og dette fællesskab i ydre form".
Vorherre til hest!
PS: Jeg forsøgte at komme igennem første bind af Min kamp - gab, gab - langtrukken, røvkedelig - jeg stoppede efter at Knausgaard havde brugt tyve sider på at fortælle hvor svært det var, at gemme øller til nytårsaften i en snedrive, uden af de vokse opdagede det.
Livet - mit - er for kort til sligt.

Man kan med 100%'s præcision definere f eks en trekant eller en cirkel.

Men man kan ikke på samme præcise måde definere størrelser som kunst, kærlighed, medlidenhed , retfærdighed.

Men vi kan sagtens tale om disse udefinerlige størrelser , og forstå hinandens synspunkter på dem.

Hvis vi f eks udvælger 1000 tilfælde mennesker på torvet i en dansk by og stiller dem over for diverse kunstværker (bøger, film, skulpturer, malerier , teaterforestillingen o s v) samt noget elendigt bras , så vil der sikkert være 90%'s enighed om , hvad der er kunst og hvad der er bras.

Der vil sikkert også være nogle forslag til bud på kunstens rolle og nødvendighed, som har større tilslutning end andre - nærmere kommer man det næppe.

Blander man de 1000 tilfældigt udpegede menneske på en sådan måde, at diverse forskellige kulturer, religioner, ideologier o s v er repræsenteret i denne mængde, så falder graden af enighed givetvis.

Vore sprog er bare ufuldkomment som instrument til at håndtere koncepter, ideer , holdninger m v , og så må vi derfor gå "en omvej"
(- på samme måde som forskere må "gå en omvej" for at kunne studere hvad der sker på "partikel-niveau" al den stund, at partiklerne og deres opførsel ikke lader sig betragte/måle direkte uden at forstyrre" dem - sådan lidt forenklet sagt.)

Det lader til at Knausgård har haft både Jaques Lacan og Niklas Luhmann liggende blandt sine tusindvis af bøger på natbordet

+ Hitler og Kant

Fik vi nogensinde svar på, om kunsten blot var en uproduktiv overskudsbeskæftigelse?

/O

Men tænk hvis vi ikke havde kunsten!
Jo en lang smøre, som jeg egentlig har lyst til at dele på face book, men jeg undlader for jeg tror de færreste når til enden i artiklen. Men en god provokation, som jeg kan se virker på nogen :)

Niels Duus Nielsen

Litteratur er kunst, og kunst er underholdning. Som gammel kulturarbejder i showbiz kan jeg skrive under på, at underholdning har en berettigelse - folk flokkes om udbuddet og køber et øjebliks glemsel fra hverdagens kedsommelige trummerum.

Information is not knowledge.
Knowledge is not wisdom.
Wisdom is not truth.
Truth is not beauty.
Beauty is not love.
Love is not music.
Music is THE BEST.

- Frank Zappa

Randi Christiansen

Robert kroll - sproget er et udmærket redskab til kommunikation, hvis man bruger det rigtigt. Hertil er etymologien et fremragende redskab til sproganalyse, til at facilitere at vi taler om det samme.

'Kunst' - er jo ' at kunne'. Kunne hvad? Ja, vi har forskellige talenter, det er tydeligt, men det er dårlig kunst, hvis man vil, hvad man ikke kan. Her har den bildende kunst i videst omfang været offer for glade amatører, som dog ofte har formået kunsten at bilde andre ind, at noget er god og nybrydende kunst, når det i virkeligheden bare er åndløst sludder. Nogen gange har kejseren virkelig ikke tøj på, og nogen gange har han, og vi andre kan ikke se det. Derfor er kunstnerisk arbejde et vigtigt og spændende frirum for esoterisk arbejde der, som vi alle ved, er udgangspunktet for det eksoteriske arbejde.

Niels Møller Jensen

Livet er fiktion - Døden er uden bekymringer - Fødslen er uskyldig - Men jeg syntes jo nok at efteråret er smukkest.