Baggrund
Læsetid: 6 min.

Orakelvirksomheder, der kan anbefales

Information guider til en bred pallet af brevkasser, hvor man kan dyrke sin interesse for andre menneskers problemer – eller få råd til at løse sine egne
Information guider til en bred pallet af brevkasser, hvor man kan dyrke sin interesse for andre menneskers problemer – eller få råd til at løse sine egne

Nilas Røpke Driesen/iBureauet

Kultur
24. november 2016

Igennem tre årtier kunne tvivlende og problemfyldte mennesker søge råd og trøst hos Tine Bryld, der i år blev kåret som den mest betydningsfulde kvinde i 100 år. Men for otte år siden lukkede radioprogrammet Tværs og skabte et tomrum.

Information guider derfor til en bred pallet af brevkasser, hvor man kan dyrke sin interesse for andre menneskers problemer – eller få råd til at løse sine egne.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal gå på efterløn, blive skilt eller sige fra over for dine forkælede papbørn

Tegneserieskaberen og dramatikeren Nikoline Werdelin har siden 2004 bijobbet som brevkassebestyrer for Ugebladet Søndag.

Bladets læserskare er for en stor dels vedkommende ude over den første ungdom, og de fleste af problemerne kommer fra folk, der bare gerne vil have det fredeligt og hyggeligt med sig selv og hinanden. Men så heldig kan man ikke altid være, og Nikoline Werdelin svarer forstående og sympatisk på spørgsmål om ægteskab, familie og arbejde.

Det er her, man skal efterlyse gode råd, hvis man ikke kan lide at være efterlønner alligevel, hvis man elsker sin mand, men savner at have sex, hvis ens kollega lugter utrolig dårligt, men man ikke vil gøre hende ked af det, eller hvis ens nye mands voksne børn tager sig for store friheder i den fælles husholdning.

Nikoline Werdelin synes generelt, at man skal tale om tingene, men inden man begynder at tale, kan det være godt at få en anden til at vurdere, om det bare er en selv, der er helt hysterisk og galt afmarcheret.

Det er – uanset om man selv har haft lignende problemer inde på livet – interessant at læse, hvad Nikoline Werdelin tænker om tingene. Hun holder en god balance mellem det medfølende og det opmuntrende og har en utrolig høflig måde at komme med ændringsforslag til spørgernes egen adfærd, når det en sjælden gang er nødvendigt.    

Ugebladet Søndag.

Hvis du er normkritisk, seksuelt eksperimenterende og ved, at det normale har vide rammer, men gerne vil vide, hvor grænsen mellem god og dårlig opførsel går

Den amerikanske LGBT-aktivist Dan Savage er en af de brevkassebestyrere, som er mest generøs med ordet ’fuck’. Det bliver brugt i alle dets tænkelige betydninger, når han rådgiver om alle mulige former for sex og seksualitet i brevkassen Savage Love og radiobrevkassen Savage Lovecast.

Dan Savage er ikke bleg for at give sine spørgere en opsang (»Spørgsmålet er, om du skal leje et hornorkester for at vise ham, at du elsker ham … Fuck nej! Lad ham være. Du er blevet f.o.r.l.a.d.t. Tag det som en voksen«), hvis de ikke respekterer andres grænser, og han er sød, vred og solidarisk, når en spørger er blevet behandlet dårligt. Forkortelsen DTMFA (dump the motherfucker already) er hyppigt anvendt som afslutning på hans svar.

Dan Savage sætter en ære i at bidrage med nye nyttige ord til det engelske sprog, og det gør ikke noget, hvis man i samme ombæring kan genere nogle homofober.

Eksempelvis har han opkaldt den blanding af glidecreme og afføring, der kan være biproduktet af analsex, efter den forhenværende amerikanske senator Santorum, som havde sagt nogle virkelig trælse ting om homoseksualitet.

The campsite rule (lejrbålsreglen) handler om, at det i forhold med stor aldersforskel er den ældre og mere erfarnes ansvar at efterlade den yngre og mindre erfarne i samme eller bedre stand, som man fandt hen. Dvs. ingen kønssygdomme eller psykiske traumer.

Savage Love’ på Stranger.com og Savage Lovecast på diverse podcastplatforme.

Hvis din kæreste har tatoveret en pointtavle med navnene på alle, han tidligere har haft sex med, på ryggen

Lige akkurat eksemplet med kæresten, der havde tatoveret en perlekæde på ryggen, hvor perlerne repræsenterede alle, han tidligere havde knaldet (en til fire perler pr. elskerinde afhængigt af, hvor godt det gik. Spørgeren var en firer, så han forstod ikke, hvorfor hun var utilfreds), er ikke så forfærdelig typisk for spørgsmålene i det amerikanske omlinemedie Slates brevkasse Dear Prudence.

Her svarer kvikke og vittige Mallory Ortberg på spørgsmål om, hvad man stiller op med romantiske, venskabelige, professionelle og familiære relationer.

Alting er lidt større i USA, og det gælder også brevkasseproblemerne. Tit fordi der er penge inde i billedet og store forskelle på de værdier, folk lever efter. Det er befriende at se Mallory Ortberg heppe på det gode i mennesket og fordømme det dårlige. 

Man kunne godt mistænke brevene i Dear Prudence for at være fundet på af nogle skribenter, der ved, hvad folk kan lide at læse om, men i så fald er brevene velfabrikerede.

Det er den rigtige blanding af død, kærlighed, forelskede søskende og banal etikette. Brevkassen findes også i en podcastudgave, hvor folk ringer ind.

Dear Prudence’. Slate.com

Hvis du synes, mange ting er lidt ironiske

Det var godt tænkt af det britiske dagblad The Guardian, da de hyrede det musikalske halvfemserikon Alanis Morissette til at svare på spørgsmål om forskellige slags relationer i brevkassen Ask Alanis Morissette.

På den måde kan man både få tilfredsstillet sin nysgerrighed efter, hvad alle mulige ukendte mennesker bøvler med, og hvad denne specifikke kendis er for en. Hun er på barsel lige nu, men er kommet rimelig godt i gang med at støtte brevskriverne i deres positive selvudviklingsproces.

Alanis Morissette kan godt finde på at inddrage sine egne gode og dårlige erfaringer. Om man bryder sig om det eller synes, det er en uskik at komme med personlige parallelhistorier, der skygger for det problem, der er blevet bedt om hjælp til, det er en smagssag.

Ask Alanis Morissette’. The Guardian.

Hvis du ikke ved, om din klassekammerat kan lide dig ’på den måde’

Ungzone.dk er nok den brevkasse af dem, der nævnes her, som bedst rammer den målgruppe, som Tine Bryld talte med i Tværs.

På hjemmesiden, som blev oprettet i 2008 af to teenagere, der gerne ville lave et online-community for unge, kan unge diskutere med hinanden, fortælle deres historie og altså også stille spørgsmål til brevkassen om, hvordan man ved, at den, man kan lide, kan lide en, om hashrus smitter gennem spyt, om man skal finde sig i forskellige former for pis, og om man mon er den eneste, der har det sådan, som man nu har det.

Spørgsmålene bliver besvaret af frivillige ungerådgivere i starttyverne, som måske ikke altid giver de mest klare anvisninger, men altid har velviljen i orden. De kan fortælle, at de godt kan se problemet, at de også selv har prøvet noget, der minder om det, at det er helt almindeligt, og at ’det er vigtigt at huske på, at det går over’. Det kan de jo, hvad mange problemer angår, godt have ret i.

På Ungzone kan man vælge at læse spørgsmål i de forskellige kategorier (familie, venner, kærlighed osv.), men den mest anbefalelsesværdige måde at læse brevkassen på, er at gå efter ’tilfældige spørgsmål’.

Undersidens manchettekst siger alt om, hvilken overspringshandling brevkasselæsning er: »Hvorfor lede efter alt muligt, når du herunder får ti tilfældige spørgsmål?« 

Ungzone.dk

Hvis du har nogen som helst spørgsmål om hvad som helst

Heste-nettet er, som navnet antyder, sat i verden for at folk med heste i deres liv kan diskutere hesterelaterede emner. Men diskussionerne har grebet om sig, og nu er der en masse forskellige fora om alt mellem himmel og jord.

Af en eller anden grund er heste-nettet en af de sider, som denne skribent oftest bliver dirigeret hen til af Google for at få svar på alskens ikkehestefaglige spørgsmål. Her er ingen deciderede brevkasser, men sidens brugere er gavmilde med opmuntring, råd og vejledning, når der bliver postet indlæg med titler som »nyt, forkert job«, »jeg har lyst til at gøre noget vildt« og »hvad skal palmen om vinteren?«.

Der er også tråde, der handler om store følelsesmæssige problemer, depression og hjertesorger, og fælles for svarerne er, at de er venlige, velmenende og forstående. Som med alle mulige andre brevkasser er der noget elementært interessant ved at få indblik i andre menneskers problemer.

Det er ikke sikkert, at alle spørgsmål finder et fyldestgørende svar på heste-nettet, men som en bruger, der er ved at blive sindssyg af jalousi over sin steddatter, skriver:  

»Jeg ved ikke om jeg forventer/tror jeg får det helt store ud af det her indlæg, men nu har jeg i hvert fald fået lidt luft for det og somme tider kan det gøre hele forskellen.«

Heste-nettet.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Orakelvirksomheder, der kan anbefales"
Hvorfor? Der er jo ikke engang interesse for jeres egen?

Randi Christiansen

Det er altid vanskeligt at se sig selv - i nakken. Og de blinde vinkler er de værste. Så livskloge mænd og kvinder som nikoline werdelin, spørg charlie og i min barndom tove ditlevsen, der deler ud af deres erfaringer, er da et både skønt og lærerigt bidrag til den enkelte og til kollektivet.