Læsetid: 8 min.

Et polariseret medieforbrug giver et polariseret samfund

Danmarks Radio og dansk public service står over for de måske største og vigtigste forandringer i årtier, hvor opgaven ikke mindst bliver at være hele Danmarks radio- og tv-udbyder. Hvor vigtigt det er, tydeliggjorde det amerikanske valg, siger to eksperter
Debatten om fremtidens Danmarks Radio har blandt andet handlet om, hvorvidt det er en opgave for statsradiofonien at producere underholdningsprogrammer som X Factor.

Debatten om fremtidens Danmarks Radio har blandt andet handlet om, hvorvidt det er en opgave for statsradiofonien at producere underholdningsprogrammer som X Factor.

Davali Philip

14. november 2016

Det står på første side i forordet til rapporten, allerførste linje:

»Public Service-udvalget udsender sin rapport, dagen før USA afslutter en valgkamp, der har vakt genlyd verden over.«

Ifølge rapporten Public service de næste ti år har det amerikanske valg vist, hvor vigtig debatten om public service er.

»Ikke mindst har valgkampens forløb sat fart på en debat om mediernes rolle i demokratiet. Hvordan er den demokratiske samtale på et oplyst grundlag mulig i et stadig mere fragmenteret mediebillede?« skriver forkvinde Connie Hedegaard på vegne af udvalget.

Spørgsmålet om, hvad fremtidens public service skal gå ud på, er et tilbagevendende emne i den danske debat.

I 2014 nedsatte en række partier i Folketinget et udvalg, som skulle kigge på fremtiden for hele Danmarks Radio og hele Danmarks finansierede medier. Mandag udkom rapporten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
Viggo Okholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vild med bagning og Go Morgen. Kombineret med ukritiske journalister, og spilleregler for interviews med politkere. Der er også genudsendelsen af kronprinsens bryllup og Sporten. Jamen, helt sikkert! :)

David Joelsen, Anne Eriksen, Kim Houmøller og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
John Rohde Jensen

Jeg har selv oplevet, hvordan grotesk partiske medier fordrejer nyheder til ukendelighed i USA. DR har altid været et dejligt 'neutralt' referencepunkt i disse situationer.

Det er sindsygt farligt når de to lejre kan slippe afsted med at have deres egne facts som resultat af grotesk spin i deres egne medier. Fox og Breitbart er gode eksempler fra højrefløjen, men venstrefløjen er heller ikke altid helt fine i kanten.

DR er en garant for at vi kan have en fælles sandhed i Danmark. MEN det kræver at man dropper mikrofonholderiet og bider sig fast i haserne på politikkerne. Man kan f.eks. køre faktatjek på alle de populistiske udtalelser og konfrontere politikerne med deres vrøvl. Det må ikke være gratis at lukke løgn og overdrivelser ud.

Kim Houmøller, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Olav Bo Hessellund, Carsten Wienholtz, Flemming Berger og Bjarne Tingkær anbefalede denne kommentar

Polariseringen er der i forvejen nu har den bare fået en stemme. En stemme der ikke stemmer med den demokratiske myte om lighed, men en stemme som konkretisere uligheden og de velbjergedes hykleri. Den udemokratiske stemme søger ikke flertallets diktatur men konsensus men en enighed som respektere forskelligheder og forskellige interesser. En forudsætning for konsensus er, den vedblivende samtale, og den vedblivende overskridelse af modsætninger. Men uden angsten for polariseringen!
Public service, som det fremgår af artiklen, er ikke andet end social og politisk kontrol med borgene – derfor panikken over, at det fragmenterede samfund unddrager sig denne kontrol.

Britt Kristensen, David Joelsen, Bastian Barx, Stig Bøg, Flemming Berger og Peter Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

I dag kørte jeg med linje 10. Normalt tager jeg bycyklen og så slog det mig at der er sket den udvikling at der ikke længere er nogen skilte inde i bussen, som fortæller noget om hverken ruten eller dens stoppesteder og man kan godt føle sig lidt lost. Lost føler man sig også når man farer forvildet rundt i fx. Netto (det gjorde jeg nemlig også i dag) på jagt efter de varer man har bestemt sig for hjemmefra. Der er ingen logik i placeringen og batterierne ligger ved siden af småkagerne. I dag. I morgen ligger de et andet sted, osv. Lidt det samme med de mange tv-kanaler, som efterlader sig rundforvirret, dels fordi de flyttes med jævne mellemrum og dels fordi der skal zappes uden om reklameblokkene, hvis du ikke kan lide dem, hvorfor du, eller i hvert fald jeg, kun får set halvdelen af de udsendelser jeg gerne ville se. En medvirkende årsag er at de virkelig gode udsendelser ofte sendes samtidigt, af hensyn til konkurrencen. En fremragende film på DR-2, samtidig med Vild med Dans på TV-2 er et klassisk eksempel. Altså er der to ting der gør dig livet besværligt: reklamer og jagten på profit. Ingen af delene er der noget at gøre ved, fordi de er det fundament de hele er bygget på. Men nogle gang kan man godt savne den gode gamle købmand, hvor der var service og orden på hylderne, samt en gammeldags monopol-tv-aften, som er fuldstændigt tilrettelagt og som du kan være grænsende til sikke på din nabo også har oplevet. Sådan var verden af i går, hvor man forsøgte at efterstræbe den kvalitet der hedder hjemlighed i det store som i det små. I dag synes det at være det modsatte der efterstræbes. Eller i hvert fald det der er flest penge i.

Jeg tror ikke længere på DR. Ledelsen har forpasset de muligheder de havde for at skabe et effektivt troværdigt medie. Nyhederne på TV er en tynd kop te, og der er snart kun holdningsløse journalister tilbage, som skal underholdes på hoteller i USA. DR1 er heller ikke længere interessant, den eneste radiokanal vi brugte, og de mange life style og reality programmer ser jeg heller ikke. Krimiland er forbeholdt BBC tilsat lidt svensk, og er genudsendelser af det samme. Det eneste program jeg hører er Kurt Strand, resten kun hvis det lige passer. En gang imellem en film, hvis der er en. Tidspunkterne for de fleste flow programmer passer også dårligt, og skal vi streame så er det ikke DR vi vælger. Hverken de ensformige kedsommelige debatter eller tv serier. Så nyskabelse kræver at DR må ned og starte forfra, og så fri os for det åndelige. Det kan folk få i kirken.

Egon Stich, Kim Houmøller, Bastian Barx, Claus Oreskov og erik winberg anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

@John.
DR er ikke garant for en fælles sandhed.

Det kan godt være, at du er enig med DR.

Men Fox's seere mener jo også, at Fox er Fair and Balanced (tm).

Alle journalister og redaktioner udvælger og vinkler nyheder, så de passer ind i deres eget verdensbillede.

Der findes ikke nogen fælles sandhed eller neutralt referencepunkt (bortset fra i Nordkorea :-)

peter hansen, Peter Jensen, Viggo Okholm, Janus Agerbo, Bastian Barx og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Fra artiklen ovenfor: "Næsten alle danskere har i dag en profil på Facebook."

Vrøvl! Det er færre end 4 mio.

Sloganet med hele Danmarks radio udspringer nok af en joke i bestyrelsen. I hvert fald lader det ikke til at nogen i huset bestræber sig på at skabe et indhold, som er anderledes nuanceret end hvad man kan opleve i bananrepublikker og diktaturstater. Senest demonstreret med en ekstremt ensidig og omfangsrig dækning af det amerikanske valg, der traditionen tro gennem flere måneder overskyggede alle andre nyheder i Danmark. Men også på indhold, som mestendels var banale tacklinger, spin, håndplukkede eksperter og valg fetichister, stillingen i tabellen og det resterende kamp program. Tomme kalorier dag ud og dag ind i månedsvis. Men også på vægtningen, hvor det ikke var til at tage fejl af, hvem som var DR regimes præsidentkandidat. Man savnede bare den ophidsede nyhedsoplæser, som de har i Nordkorea.

Desværre er det ikke kun i de ca. 2-3 måneder USA valg pr. år, hvor man som licensbetaler uden for DR’s dansker målgruppe, gør bedst i at undlade at tænde og tænke, men stilen er ikke stort anderledes resten af tiden, når andre emner skal behandles, hvor ideerne og værdier alene bliver spejlet i nogle allerede etablerede tænketanke og i de to blokke, som i store træk set tænker rimeligt ens. Politisk smagsdommeri er måske en dækkende betegnelse, men ikke underligt hvis det går som med folkekirken, hvor flere og flere hopper af, trods nogens frygt for at noget sådant skulle føre til radikalisering hvis staten ikke længere kontrollerer hvad folk tror og tænker.

Claus Oreskov, Egon Stich og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Fra fugleperspektiv ser det ud som om medierne i Dk kørte en massiv pro Hillary kampagne, det var konsekvent de Hillary venligtstillede amerikanske medier som ukritisk blev refereret.
Resultatet er feks at 97% danskere vill stemme Hillary...... Syv og halvfems procent!
Det er sgu skræmmende efter Wikileaks totale afklædning af Hillary og Clinton klanen.

Ja vore medier er virkelig både skidt og kanel, fordi disse medier egentlig godt ved at de er så væsentlige for såkaldt almindelige menneskers livsoplysning. Disse almindelige mennesker arbejder og uddanner sig og skal også have en form for helle til bare at koble af og være til. Det sidste kan ske på uanede mange måder. lige fra den stille eftertænksomhed over nærhed og elskov til at give den gas som skrigende tilskuer til Brøndby og FCK. Hvem af disse mennesker har størst kvalitet? vel det menneske som i balance med sine valg,føler sig set og hørt ,men samtidig har øje for andres behov. At mennesket i det spil skal være vidende om kronprinsens bedrifter, hvad politikerne nu er kommet frem til om landets budget, hvor mange flygtninge er vi nu og hvad er billigst i Netto. Medierne er og bliver på godt og ondt vores adgangsmulighed til bred viden, og dette ansvar burde faktisk kræve en form for kvalitetskontrol menneskelig set af hver enkelt medarbejder. Kan en form for sandhed og erkendelsen af faldgruber i den "sandhed" formidles så den både fanger og udfordrer?

Vibeke Rasmussen

Selv om jeg ikke i væsentlig grad fulgte DRs 'helt vildt' overdrevne dækning af det amerikanske valg, kunne jeg alligevel konstatere, at en fuldstændig … overvældende andel af DRs journalister og studieværter åbenbart var sendt til USA for at dække valget! Ikke ulig situationen under de Olympiske Lege, hvor man også gang på gang måtte undre sig: "Og hvad gør så lige han/hun dér?" og "Er der snart nogen tilbage i DR-'byen'(!) til at dække andet end OL/valg?".

Kunne man forestille sig – mon ikke ganske mange seere godt kunne ønske sig? – at DR dækkede eksempelvis tyske valg bare tilnærmelsesvist så intenst som det amerikanske! Ligesom i hvert fald denne bruger godt kunne tænke sig, at man i langt højere grad så mod syd end over Atlanten i forhold til at afvikle nyhedsudsendelser: På tysk tv kan man eksempelvis med helt neutrale, ikke-pludrende studieværter dagligt levere seriøse og fuldt dækkende nyheder på et kvarter!

For ikke at tale om at lade sig inspirere af debatter på tysk tv, hvor alle kommer til orde, hvor man lytter til hinanden, og hvor debatten får lov at udvikle sig uden unødig indblanding og konstante afbrydelser, men hvor studieværten i stedet er kyndig moderator.

Og opfordring til DR: Hvad med at ansætte nogle jounalister der kan tale tysk! Det er ikke kun pinligt, men går også ud over præcisionen, når man sætter en dansk interviewer, med en for alles vedkommende pinagtig dårlig udtale, og en tysker til at kommunikere på et sprog, der er fremmed for dem begge, engelsk.

Britt Kristensen

Søren Kristensen. Jeg har en optage-boks. Tror nok man stadig kan købe sådanne. Jeg optager det, jeg gerne vil se og kan hurtigt spole forbi reklamerne. Desuden kan jeg, hvis jeg ønsker at se to programmer, der vises på samme tid, optage det ene til senere og se det andet, mens det bliver sendt. Det minder til forveksling om hedengangne video-optagere. Jeg er alt alt for gammeldags til streaming og den slags. Måske jeg en dag hopper på det, hvis optage-bokse bliver uopdrivelige. I virkeligheden er jeg også alt for gammeldags til pc, men det blev jo pludselig et must at eje en sådan, og nu kan man dårligt nok sende breve længere. Det hele foregår på nettet. At være omstillingsparat er blevet et must. Jeg savner de gode gamle dage. Det hele er på samme tid totalitært og super-kapitalistisk. Skræmmende i grunden!

Mikkel Kristensen

lad os hurtigst muligt få privatiseret TV2 // mit gæt er, at kanalen hurtigt vil minde om Tv3 / tv4 + tv5 osv. min frygt er, at den vil blive en ny og skarpere Fox - jeg ser ofte Tv2 News dog mest magasiner og så ser jeg DR2 eller DR's programmer på nettet - og yes der er meget L... på DR, men at plukke i programmerne på DR vil kun dele vores befolkning endnu mere op i "lærte og uvidende" - og det vil kun gøre DR endnu ringere, og dermed øge denne debat - lad DR leve som i dag, DR kan altid øge skarpheden i forhold til programmer og indhold (så er de for røde og så er de for blå) - men, at spare på DR, svare til, at spare på materialer i ens hus eller bil - man ser det ikke til, at starte med, men pludselig mærker man det, og en genrenovering bliver pludselig meget mere dyr eller helt umuligt.

Lennart Kampmann

De unge poder i huset ser alt på youtube og lign. Hvis de 10-13 årige er en indikation, er flow-tv stendødt. Kun lang forventet levetid hos folk over 40 forhaler denne uddøen.

med venlig hilsen
Lennart