Postfaktuel Jul: Peter Øvig og bz’ere planter biodynamisk hampemark

Succesforfatteren og de sortklædte anarkister har begravet stridsøksen og slår nu pjalterne sammen i et ambitiøst projekt om produktion af lovlig cannabis på den gamle Ungdomshuset-grund. Dette er første afsnit i Informations postfaktuelle julekalender
Succesforfatteren og de sortklædte anarkister har begravet stridsøksen og slår nu pjalterne sammen i et ambitiøst projekt om produktion af lovlig cannabis på den gamle Ungdomshuset-grund. Dette er første afsnit i Informations postfaktuelle julekalender

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Kultur
1. december 2016

Peter Øvig Knudsen rejser sig med et støn og børster jorden væk fra sine tætbehårede underarme.

»Puh, man kommer rigtig til at svede,« siger han veltilfreds og misser med øjnene mod vintersolen.

Omkring ham er omtrent 20 forhenværende bz’ere med hakker og spader i færd med at klargøre et jordlod på den grund på Jagtvej i København, hvor det gamle Ungdomshus plejede at ligge.

Og Øvig har god grund til at være glad.

Peter Øvig Knudsen og flere af de gamle bz’ere har ellers bekriget hinanden i avisernes debatspalter siden Øvigs seneste bog om bz-bevægelsen udkom i efteråret. Men nu har et usædvanligt projekt bragt de stridende parter sammen:

Drømmen om at skabe en biodynamisk produktion af cannabis til medicinsk og rekreativt brug midt i København.

’Why not’

Ideen opstod, da de tidligere ejere af grunden, rådgivningsvirksomheden Procasa, i efteråret måtte droppe planerne om at bygge et kontorhotel med kreative kontorlokaler på grund af en uoverensstemmelse med en italiensk underentreprenør.

Virksomheden satte derfor grunden til salg. Øvig og bz’erne slog til med det samme.

»Jeg tænkte ligesom bare why not, og da jeg skrev til dem på Facebook, at vi kunne bruge overskuddet fra min bog, var de klar,« siger Øvig med et smil og retter blikket mod en af de gamle bz’ere, der humper rundt på ét ben.

»Aaaadr, en hundelort,« råber manden, der i dag er professor på Københavns Universitet, og prikker til undersiden af sin sko med en pind.

»Føj, mand!«

Går alt efter planen, skal marken plantes til med hampefrø i foråret, og projektet bliver det første forsøg i Danmark med lovlig produktion af cannabis.

Begyndte med en stavefejl

Forslaget blev stemt igennem borgerrepræsentationen i København, da overborgmester Frank Jensen (S) kom til at lave en uheldig stavefejl i lovforslaget. Stavekontrollen på hans computer havde rettet »svampeproduktion« til »hampeproduktion«. Først efter afstemningen opdagede Frank Jensen fejlen.

I dag er han begejstret for sin egen slåfejl.

»Det er den bedste fejl, jeg nogensinde har begået,« stråler borgmesteren, idet han skridter gennem den frosne jord og trykker Peter Øvig Knudsens hånd.

Han håber nu, at København bliver til en ’Silicon Valley’ for produktion af cannabis i hele øresundsområdet, eller Greater Copenhagen, som Frank Jensen plejer at kalde det.

»Det her kommer til at tiltrække så mange vidensarbejdspladser,« siger han glædestrålende og klasker Peter Øvig Knudsen i ryggen, så den forpustede forfatter er tæt på at snuble over en bunke haveredskaber.

Topskuddene fra produktionen skal sælges fra lovlige boder i det gamle Pusher Street på Christiania. Håbet er, at kommunen kan ansætte tidligere medlemmer af HA-støttegruppen AK81, der nu er blevet arbejdsløse, efter christianitterne har smidt dem ud.

»Det er ren win-win,« udbryder den begejstrede Peter Øvig Knudsen og jager en skovl i jorden.

»Ja,« siger Frank Jensen.

»Det bliver bare så megafedt, altså.«

Informations postfaktuelle julekalender 2016

Pyh, 2016 har været lidt af et år. Vi har sagt farvel til mange store ikoner, sagt goddag til en ny verdensorden og for alvor stiftet bekendtskab med begreber som ’det postfaktuelle samfund’ og de farlige ’fake news’.

Nu vender Information hele bøtten og laver sin egen julekalender med positive fake news. Hvorfor ikke sprede lidt postfaktuel glæde her i den mørke juletid?

Information bringer hver dag frem til jul en historie, som kunne have gjort 2016 lidt sjovere, men som aldrig fandt sted. Det er den postfaktuelle julekalender.

Seneste artikler

 • Postfaktuel Jul: Protester får ’Ditte & Louise’ tilbage på DR

  23. december 2016
  Det lignede en lukning, men efter massive protester er komedieserien ’Ditte & Louise’ tilbage på DR. Det er en sejr for den kvindelige antihelt, for demokratiet og for hele kvindesagen. Dette er 23. låge i Informations postfaktuelle julekalender
 • Postfaktuel Jul: Hackerangreb lukker forældreintra

  22. december 2016
  »Vi genindfører kontaktbogen.« Sådan lyder udmeldingen fra Undervisningsministeriet efter en lang række cyberangreb på forældreintra. Dette er 22. låge i Informations postfaktuelle julekalender
 • Postfaktuel Jul: Eksport af ’hygge’ sprænger statens modeller

  21. december 2016
  Ingen havde hidtil tænkt på at medregne Danmarks vel nok vigtigste nationalprodukt i de økonomiske modeller. Enhedslisten kræver brandbeskatning af det nye eksporteventyr. Dette er 21. låge i Informations postfaktuelle julekalender
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Brøgger

Gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaab !!!!