Interview
Læsetid: 6 min.

’Teenagere bekymrer sig om politik, om miljøet og om verdens tilstand. De er ikke så langt fra os’

Den amerikanske forfatter Patrick Ness skriver til sig selv som 15-årig. I den alder havde han aldrig set sig selv i de bøger, han læste, men med udviklingen af ’young adult’-litteraturen er det blevet lettere for unge at finde identifikation i litteraturen, mener han. Men hvordan skriver man som 45-årig litteratur, der er vedkommende for teenagere?
Kultur
26. november 2016
Patrick Ness skriver de bøger, han ville ønske havde været tilgængelige, da han var teenager.

Patrick Ness skriver de bøger, han ville ønske havde været tilgængelige, da han var teenager.

Sofia Busk

Mange forældre har svært ved at forstå deres teenagebørn.

Det får man i hvert fald af og til indtrykket af, når man taler med forældre til børn i den alder.

Men er der en uoverstigelig forståelseskløft mellem de unge og de voksne?

Ikke hvis man spørger forfatteren Patrick Ness. Han er 45 år og skriver både børne-, ungdoms- og voksenlitteratur – alt efter, hvad historien dikterer.

»Min teori er, at man er alle aldre, man nogensinde har været. Jeg er stadig 15, og jeg er stadig 25,« siger han. Derfor kan han lige så godt skrive til en teenager som til en på hans egen alder.

»Når jeg skriver en historie for unge mennesker, så skriver jeg til mig selv som 15-årig,« forklarer han. På den måde kan han huske tilbage på, hvad der optog ham i den alder og skrive ud fra det.

Hvis man synes, det er svært at sætte sig ind i, hvordan det er at være teenager, er det bare, fordi man har lukket af for den periode i sit eget liv, mener han. For uanset om du er 30 eller 50, har du engang gennemlevet ungdomslivets stærke følelser.

»Selvfølgelig husker du, hvordan det var at være 16 og have den der følelse af uretfærdighed, hvor ingen lytter til dine bekymringer, og ingen taler til dig, som om du er voksen. Jeg tror bare, at vi lader, som om vi ikke kan huske det, fordi vi gerne vil afvise den del af vores liv. Lad være med at afvise det, det er en frugtbar tid. Hvis du er villig til at være ubehageligt tilpas, er det ikke så svært at huske.«

Vigtigt mærkat for unge

Patrick Ness skriver de bøger, han selv ville ønske havde været tilgængelige, da han var teenager.

I Danmark er han nok mest kendt for den anmelderroste grafiske roman Monster, der udkom sidste år, og som nu er blevet filmatiseret under titlen 7 minutter over midnat. Hans seneste roman, Vi andre bor her bare, er for nylig udkommet på dansk.

Bogen handler om den 17-årige Mike, der er ved at afslutte sine sidste eksamener. Snart spredes han og vennerne for alle vinde, når de starter på college.

Ideen til hovedkarakteren kom ud af et kærligt, men også satirisk blik på den typiske young adult-litteratur, som romanen indskriver sig i.

»Young adult er så bredt, dybt og robust, og der er så meget af det, at du kan elske det, men stadig se klicheer, der har formet sig,« forklarer Patrick Ness. »Som for eksempel at alle drenge har grønne øjne. Ingen ved hvorfor, sådan er det bare. Eller at alle helte og heltinder har usædvanlige navne. Det fik mig bare til at grine, så det begyndte der. Jeg tænkte, hvad hvis du ikke er en af den slags unge mennesker, hvad hvis du bare hedder Mike.«

På trods af klicheerne er Ness ikke i tvivl om, at young adult spiller en vigtigt rolle for unge i deres identitetsdannelse.

»Som teenager er man trådt væk fra alt det, man kender, for at gøre krav på sin egen identitet. En del af det er at tage ejerskab over ting såsom dine egne bøger, din egen musik, tv-shows osv. Det er derfor, jeg mener, at young adult fungerer som mærkat og er vigtig.«

Den vigtigste funktion for young adult-litteraturen, mener han, er at skabe identifikation. Som ung, homoseksuel teenager oplevede han aldrig at se sig selv i litteraturen, og den oplevelse ønsker han ikke, at nogle unge mennesker skal have i dag.

Da han havde skrevet Monster – der handler om en dreng, der mister sin mor på grund af kræft – henvendte mange unge læsere sig til ham for at fortælle, at de havde oplevet noget lignende og for at takke ham for at skrive om det.

De unge læser bøger for at kunne se deres egne oplevelser fra et andet perspektiv, er hans oplevelse:

»Teenagere vil normalt ikke bebyrde dig med alt muligt, de vil bare gerne anerkendes for, at det, de går igennem, er virkeligt. Så de skriver til mig og siger: ’Tak, fordi du sagde, at det var virkeligt’.«

Den særligt udvalgte

I Vi andre bor her bare har Patrick Ness forsøgt at fortælle det almindelige livs historie, for det er ikke nødvendigvis alle, der kan identificere sig med de særligt udvalgte, som ellers ofte spiller hovedrollen i ungdomslitteraturen. Tænk bare på populære serier som Harry Potter eller The Hunger Games.

»Narrativet om den udvalgte er så stærkt, og det er der en grund til. At være teenager er at føle sig anderledes. Du træder væk fra din familie, og du ved ikke, hvem du er. Og narrativet om den udvalgte giver denne følelse en begrundelse. Det fortæller, at du har den følelse, fordi du er en troldmand eller er udvalgt til The Hunger Games. Men jeg begyndte at tænke, hvad med dem, der ikke føler sig som de udvalgte?«

Disse tanker blev til historien om Mike med det almindelige navn, der forsøger at leve et helt almindeligt liv, mens der sker en masse ualmindelige ting omkring ham. En mystisk sidehistorie løber parallelt med Mikes fortælling, hvori det viser sig, at De Udødelige er ved at trænge ind i den menneskelige verden.

Men denne dramatiske fortælling er langt fra romanens hovedfokus. Den foregår snarere i periferien af Mikes liv. For det er ikke Mike, der er udvalgt til at bekæmpe De Udødelige.

»Mike er en karakter, der aldrig ville betragte sig selv som en del af de udvalgtes slæng. Han ønsker bare at bestå eksamen uden det store besvær. Men han har sine egne ting at kæmpe med,« fortæller Patrick Ness.

Mike er optaget af at holde sammen på sin smuldrende familie, håndtere sin hemmelige kærlighed til veninden Henna og samtidig styre en tiltagende OCD, der fanger ham i loops, han har svært ved at kæmpe sig fri af.

»Det almindelige liv er lige så hårdt som det ekstraordinære,« pointerer Ness.

Tag de unge seriøst

Patrick Ness’ tilgang til ungdomslitteraturen afspejler på mange måder hans syn på unge mennesker: de ikke er fundamentalt anderledes end alle os andre, og det er en vigtig erkendelse, mener han.

»De bekymrer sig om politik, om miljøet og om verdens tilstand, og de er virkelig engagerede og nysgerrige omkring det. De er ikke så langt fra os, det er bare nogle lidt andre øjne, der ser.«

Men han understreger samtidig, at unge mennesker ofte tager deres følelser mere seriøst. Det skal voksne anerkende, og derfor er det vigtigt at tage de unge og deres bekymringer alvorligt.

»Jeg tror, det værste, man kan sige til en teenager, er, ’du vokser fra det’. For selv om det måske teknisk set er rigtigt, lever du ikke i en fremtid, dit liv sker lige nu og her. Ofte behandler man teenagere, som om livet ikke sker endnu. Så at tage dem seriøst er at anerkende, at ja, dit liv sker lige nu, og det, du bekymrer dig om, er værd at bekymre sig om, så lad os tale om det.«

I litteraturen handler det om at tage de unge alvorligt, om hvem der driver handlingen, og hvis synspunkter og beslutninger der har betydning, forklarer Ness: »Jeg prøver at kropsliggøre det og leve mig ind i, hvad karakteren gennemlever snarere end at se på det udefra som en antropologisk ting.«

Et eksempel er karakteren Jared, Mikes bedste ven. Jared har (i modsætning til Mike) faktisk nogle helt særlige evner, men de er i bund og grund ubrugelige og mest af alt til besvær. Det får ham dog ikke til at opføre sig umodent eller ansvarsløst – tværtimod.

»Stereotypen ville være, at han ville håndtere det som en irriterende teenager, men jeg tror ikke, det er tilfældet, for de teenagere, jeg kender, er ret seriøse og dedikerede. Så for mig ville det være sjovere, hvis han accepterer det og siger okay, jeg bliver nødt til at gøre det her. Han tager ansvaret på sig. Der er så mange teenagere, der tager enormt ansvar, og vi anerkender dem aldrig for det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her