Klumme
Læsetid: 1 min.

Anmelderi

Kultur
3. december 2016

I denne uge har en konkret anmeldelse sat sindene i kog, nemlig Nazila Kivis anmeldelse i Politiken af Geeti Amiris erindringsbog Glansbilleder.

Nogle er forargede over, at Lindhardt og Ringhofs pressechef Søren Anker Madsen tillod sig at blande sig og stille spørgsmål ved Kivis habilitet, efter at hun sidste år på Facebook ytrede sig ekstremt nedladende om forfatteren. Mens nogle andre er forargede over, at Politiken lod Kivi anmelde Amiris bog.

Det, der egentlig skulle have været en diskussion om inhabilitet, blev en farce, fordi alle indlæg i sagen helt forudsigeligt kunne opdeles i tilhængere af henholdsvis Kivi og Amiri; og dermed blev præcis den modsætning, de to står for, gentaget, og ikke en sjæl blev klogere. For det hele handler bare om at positionere sig.

Var Kivis anmeldelse så et eksempel på inhabilitet? Næppe i streng forstand, for her er ingen familiemæssige eller økonomiske interesser på spil.

Anmelderi er et komplekst kompromis mellem subjektiv dom og objektiv viden og tillige et spørgsmål om tillid mellem redaktør og anmelder, hvor begge parter er forpligtede på at sikre troværdighed udadtil. Og troværdigheden går i det konkrete tilfælde fløjten.

Der er desværre masser af eksempler på helt forudsigelige karaktermord, hvor man kender anmelderens dom længe før, bogen er læst. Sådan har det været i mange år, og det er nok umuligt at komme til livs.

Fordomsfulde anmeldelser er uinteressant for det publikum, anmelderne egentlig skriver for. Der er heller ikke tvivl om, at det var til at forudse, at Kivi ikke kunne lide Amiris bog. Selvom hun formelt var kvalificeret, var det dumt at lade hende anmelde.

Hendes anmeldelse er ingen skandale, hun forsøger at fælde bogen med en akademisk pointe, der isoleret set er sober nok, men samtidig svigter hun at beskrive, hvad bogens projekt egentlig er. Derfor er det en dårlig anmeldelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen M. Mollerup

Er der materiale (fakta!), der viser, at der er en sammenhæng mellem en bogs salgstal og anmeldernes bedømmelse af bogen?
Er det stadig ikke sådan: Berømt eller berygtet det er ikke afgørende, bare man ikke er overset.