Klumme
Læsetid: 1 min.

Bogfolk

Kultur
10. december 2016

Kaare Dybvad

Det vakte opsigt, da det kom frem, at et folketingsmedlem under debatten i mandags sad og læste en rigtig bog. Et folketingsmedlem, der læser skønlitteratur? Journalist Knud Brix fangede øjeblikket med den læsende herre og lagde det på Twitter. Herren meldte sig selv, det viste sig at være den unge socialdemokrat Kaare Dybvad, som dog måtte skuffe med, at han sad og læste en faglitterær bog om populismen i Sverige. Men, kan Kaare Dybvad fortælle, da redaktionen ringer til ham, normalt sidder han faktisk og læser skønlitteratur i Folketingssalen, aktuelt Aksel Sandemoses En flygtning krydser sit spor.

Anne-Marie Mai

Her i begyndelsen af det 21. århundrede er køn blevet et af de vigtigste temaer i nordisk litteratur. Og nu er det allerede ved at blive gjort til litteraturhistorie med den nye Nordisk kvindelitteraturhistorie – over alle grænser, der handler om nye forfatterskaber i alle de nordiske lande i perioden 1990-2015 og har Anne-Marie Mai som redaktør. Her kan man læse om nordiske krimidronninger, krop, køn og seksualitet, galskab, moderskab, adoptionslitteratur, politisk digtning og chicklitt. Syddansk Universitetsforlag udgiver bogen, som er på 294 sider og koster 325 kr.

Juli Zeh

Mere maskulint er det i den anden nye bog fra Syddansk Universitetsforlag, nemlig Europæiske romaner efter årtusindeskiftet redigeret af Benjamin Boysen, Moritz Schramm og Peter Simonsen. Hov, det var sørme tre mænd. Jeg tillader mig her at nævne den ene af de to kvindelige forfattere, der omtales i bogen, tyske Juli Zeh. Den anden kvinde er danske Josefine Klougart. Ellers er den moderne europæiske roman åbenbart primært et mandligt anliggende, i hvert fald når man betragter den fra Fyn. D’herrer, redaktionen tror ikke på, at den skæve kønsfordeling er repræsentativ for den unge europæiske litteratur!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her