Læsetid: 2 min.

’Det er DR’s ansvar, og det skal stoppes’

Morten Marinus er kulturordfører for Dansk Folkeparti.

Morten Marinus er kulturordfører for Dansk Folkeparti.

Kultur
2. december 2016

Mens den nye regering falder på plads, og de nyudnævnte ministre trækker i arbejdstøjet, som man siger, har kulturministeren fået lidt ekstra at se til på grund af en lille pige med en prikket kjole, der bor i en tændstikæske.

Mette Bock (LA) skulle nemlig, for første gang som kulturminister, i samråd i går for at diskutere ’Cirkeline-gate’. Dansk Folkeparti er utilfreds med ordlyden i rulleteksterne til en Cirkeline-film fra 2004, som er blevet sendt på DR.

Teksten lyder: »Tak til alle flygtninge og indvandrere, fordi de har beriget det danske samfund.«

Det er et holdningsindlæg, der ikke hører hjemme på en public service-kanal, mener Dansk Folkeparti. Men hvor går bagatelgrænsen for, hvad en minister bør beskæftige sig med? DF’s kulturordfører, Morten Marinus, giver svar på tiltale.

– Der er kommet ny regering, og alle har travlt med at komme på plads på deres ministerkontorer. Er det ikke lidt meget at forlange, at Mette Bock skal bruge tid på at diskutere Cirkeline?

»Samrådet er indkaldt, inden der kom en ny regering, men jeg mener stadig, at det er højaktuelt. Det skal jo ikke kun handle om Cirkeline. Debatten er noget bredere, nemlig om DR er upartiske, om de reelt opfylder deres public service-rolle, og om de spreder nogle forkerte budskaber.«

– Men er det ikke en bagatel?

»Nej, jeg synes faktisk, at det er kritisabelt, lige netop fordi det er i et børneprogram. DR siger, at det ikke er dem, der har produceret filmen, men det synes jeg ikke, gør problemet eller deres ansvar mindre. Hvad kan man så undskylde med næste gang, man indkøber et produkt med et budskab, som kan tolkes enten politisk eller hadsk mod en speciel gruppe eller rosende over for en anden? Jeg synes, man er på vej ud på et skråplan, så et lille samråd skader ikke.«

– Hvordan kan det skade børn, der måske ikke engang har lært at læse endnu, at der står en tak til flygtninge og indvandrere i rulleteksterne?

»For det første synes jeg, at budskabet er forkert. Jeg tror ikke, at alle flygtninge og indvandrere er onde mennesker, men jeg kan heller ikke se, at det skulle være nødvendigt ligefrem at sige tak. Og så vil jeg ikke købe den undskyldning, at de fleste, der ser det, ikke har lært at læse. Det er DR’s ansvar, og det skal stoppes. Man kan simpelthen ikke være det bekendt.«

– Er det ikke bare en anledning til at få skovlen under en gammel, venstreorienteret tegnefilm, som I har et horn i siden på?

»Nej, filmen har jeg ikke noget problem med, det er slutteksten, der er problemet her – det kunne lige så godt have stået i et andet program.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her