Feature
Læsetid: 1 min.

Dyret og mennesket

Sælfangst kræver en habil skytte. Ringsælen er normalt kun synlig i vandoverfladen i et kort tidsrum, og så gælder det om for fangeren at være hurtig på aftrækkeren. Her skelner man mellem jagt og fangst; mens jagt er en hobby, er fangst det, man gør for at få mad og tøj – og overleve.

Sælfangst kræver en habil skytte. Ringsælen er normalt kun synlig i vandoverfladen i et kort tidsrum, og så gælder det om for fangeren at være hurtig på aftrækkeren. Her skelner man mellem jagt og fangst; mens jagt er en hobby, er fangst det, man gør for at få mad og tøj – og overleve.

Carsten Egevang

Kultur
28. december 2016

Ittoqqortoormiit er en af de mest isolerede byer i Østgrønland. Man kan kun nå Scoresbysund, som byen kaldes på dansk, via helikopter på nær nogle få sommermåneder, hvor man kan komme frem med båd.

Her er fotograf og biolog Carsten Egevang taget ud for at dokumentere et fangersamfund, der i generationer har været helt afhængig af naturen og de dyr, der lever i den.

Sælen har altid været vigtig i den grønlandske kultur. For ikke så længe siden udgjorde den rygraden i fangernes indtægtsmuligheder. Faldende efterspørgsel efter sælskind på verdensmarkedet har imidlertid betydet, at fangerne i dag får langt mindre for et sælskind, hvilket truer deres eksistensgrundlag.

Carsten Egevang

Sælen er tilpasset et liv i kolde omgivelser og har et betragteligt lag spæk, som fungerer som energireserver og isolering. Når isbjørne fanger sæler, vil de typisk kun spise det energirige spæklag og lade resten af kadaveret ligge. Sælkød og spæk er også en vigtig fødevare for både mennesker og hunde i Grønland.

Carsten Egevang

Ringsælen er den vigtigste blandt de fem almindeligt forekommende sælarter i Grønland. I modsætning til de andre sælarter vandrer ringsælen ikke ind og ud af grønlandske farvande, men er til stede året rundt. Det betyder, at ringsælen gennem forhistorien – såvel som i dag – udgør en stabil og forudsigelig fødekilde, der har været central for overlevelse i det barske, ugæstfri Arktis.

Carsten Egevang

iVerden december 2016

I denne udgave af iVerden rejser vi ud i det ukendte. Tag med, når vi besøger det urbane undergrundsmiljø i Teheran, kom på afveje i Cuba og tag på tangeventyr i Japan. Få rejseeksperternes bedste bud på steder, der er værd at besøge i det nye år. Og oplev naturens kraft, når vi drager på en spektakulær hundeslædetur på jagt efter en isbjørn i Grønland, hvor den lokale fangerkultur er truet af klimaforandringer.

Andre artikler i dette tillæg

 • Fidel Castro, amerikanske sexturister og hundredetusind krabber

  28. december 2016
  Vi rullede vinduerne ned og strakte hals i den fede salte luft – og så så vi dem: Den sorte asfalt var farvet rød
 • Juleaften for én

  28. december 2016
  Det er juletid og Annette Birkmann er på vej sydover efter otte måneder på et motorcykelværksted i Buenos Aires. Hun har sagt sit job i Danmark op og købt sin første motorcykel i Argentinas hovedstad for at køre igennem Latinamerika på egen hånd. Hun opdager dog hurtigt, at at nissen er rejst med, for uanset hvor hun befinder sig, er der noget, hun genkender: sig selv
 • Med fangerne på isen

  28. december 2016
  Med et kamera under armen dokumenterer fotograf og biolog Carsten Egevang den grønlandske fangerkultur, som er i fare for at forsvinde på grund af de klimaforandringer, der præger Grønland netop nu
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her