Læsetid: 13 min.

Familien til forhandling

Årets bedste danske romaner handler om mennesker, der forsøger at bryde ud af de konstruktioner og mønstre, som andre, men ofte også de selv, har lukket dem inde i. Erik Skyum-Nielsen ser tilbage på romanåret 2016
Årets bedste danske romaner handler om mennesker, der forsøger at bryde ud af de konstruktioner og mønstre, som andre, men ofte også de selv, har lukket dem inde i. Erik Skyum-Nielsen ser tilbage på romanåret 2016

Nilas Røpke Driesen/iBureauet

17. december 2016

Forleden havde jeg den tvivlsomme fornøjelse at deltage i et seminar, afholdt af Bog- og Litteraturpanelet under Slots- og Kulturstyrelsen, om det uopslidelige tema: litterær kvalitet.

Min misfornøjelse kom sig mest af, at det indlæg, jeg mest havde set frem til at høre, desværre var strøget af programmet, men slemt nok var det at følge, hvordan en KU-professor præsenterede og konkluderede på en stor, fondsfinansieret litteratursociologisk undersøgelse af den danske befolknings kriterier for valg af læseobjekter.

Online var respondenter, som var udvalgt efter uddannelse, alder og køn, blevet spurgt, om de ved deres valg af skønlitteratur fortrinsvis gik efter a) en spændende handling, b) den gode historie, c) det gode sprog eller d) kunstnerisk kvalitet.

Bagefter havde man så sammenkørt svarene efter grupper og lidet overraskende konkluderet, at kriterierne spredte sig efter uddannelse, alder og køn.

Havde folk f.eks. en længere akademisk uddannelse, gik de mere op i æstetisk kvalitet end gennemsnittet, og var man en mand, kunne man måske godt, sådan indimellem altså, bære over med delvist fravær af spænding og ’den gode historie’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Michael Kongstad Nielsen
Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu