Læsetid: 4 min.

Fugle som eneste vidne

Agnes Ravatns roman ’Fugletribunalet’ handler om en voksende kærlighed mellem to fremmede. Men også om sorg, skam og ønsket om at sone
Agnes Ravatns roman ’Fugletribunalet’ handler om en voksende kærlighed mellem to fremmede. Men også om sorg, skam og ønsket om at sone

Agnete Brun

2. december 2016

Eg synest det er sterkt. Han såg mørkt på meg. Inga sak å elske Balder, han var jo elska av alle. Men tenk å elske Loke, sa eg. Ho hindrar han i å sone. Eg trekte pusten. Eg ville gjort det same for deg, sa eg og raudna i same sekund.

– ‘Fugletribunalet’, s. 168-169

Den norske forfatter Agnes Ravatn har altid været optaget af nordisk mytologi. I sin nye roman Fugletribunalet refererer hun til fortællingen om drabet på Balder, der ifølge forfatteren rummer et billede på den rene kærlighed.

Myten skildrer den usårlige Balder, der som daglig underholdning for aserne lader dem skyde pile efter sig. Det vækker had og jalousi hos jætten Loke, der med list finder ud af, at en pil af mistelten kan slå Balder ihjel.

Efter Balders død forsøger aserne at bringe ham tilbage fra dødsriget, hvilket kun er muligt, hvis alle i verden kan græde for Balder. Alle græder for ham på nær Loke, der som straf anbringes som fange i en hule, hvor en slange drypper gift i hans øjne. Af kærlighed bliver Lokes kone Sigyn hos ham og holder en skål under slangen, så giften ikke rammer ham.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu