Interview
Læsetid: 5 min.

Ud af gotikkens skygge

Baltikums største by Riga byder på lige dele klassisk art noveau, gotisk arkitektur og nye gallerier, designerbarer og restauranter. Som leder af byens museum for design og dekorativ kunst følger Inese Baranovska udviklingen tæt
Kultur
28. december 2016
Til højre står lederen af Museum of Art and Design i Riga.

Til højre står lederen af Museum of Art and Design i Riga.

Ansis Starks

»Jeg har boet i Riga hele mit liv, fra jeg blev født til i dag. Men byen har ændret sig så meget, at jeg aldrig har kedet mig, og det er en helt anden by i dag, end det var, da jeg blev født. Det skyldes selvfølgelig delvis, at Riga dengang var en by i Sovjetunion, mens den i dag er et selvstændigt lands hovedstad, men det skyldes i høj grad også den udvikling, der har været på kunstscenen.

Kunstscenen har vokset sig virkelig stor, og den udvikler sig stadig hurtigt; udover de mange museer og kunstcentre, som støttes af regeringen, er der mange små, private gallerier og initiativer. Der åbner hele tiden nye gallerier, så det er svært at følge med, og det tiltrækker endnu flere kunstnere.

Riga Art Space er det sted, jeg selv kommer oftest. Det har kun skiftende udstillinger, ikke nogen fast samling, men udstillingerne skifter ofte, så der er altid noget nyt at se. Fokus er på nutidig kunst, både lokal og international, og der er ofte også koncerter med eksperimenterende musik.

Det er et meget moderne sted, som ligger meget centralt i den historiske del af byen. Den kontrast kan jeg godt lide. Kunstcentret kim er også et virkelig interessant sted. Udover udstillingerne, som er med nogle af Rigas mest lovende unge kunstnere, er der forelæsninger, diskussioner, et bibliotek og et forlag.

Og så elsker jeg selvfølgelig Museet for Dekorativ Kunst og Design, hvor jeg selv arbejder. Det ligger i Rigas ældste murstenbygning, en kirke helt tilbage fra 1204, og vi har en blanding af permanente og skiftende udstillinger og workshops. Design spiller en stor rolle i Rigas historie, og udstillingerne fortæller hvorfor.

Det har været lidt svært at vænne sig til, hvor turistet byen er blevet de seneste år. Især i foråret og om sommeren er store dele af byens historiske centrum pakket med turister fra hele verden. På museet kan vi virkelig mærke, at der er sket en udvikling: Vi har mange flere besøgende fra udlandet, og de kommer fra mange flere forskellige lande end tidligere. Men selvom dele af Riga er blevet noget turistet, har byen stadig bevaret sin charme. Det gælder både der, hvor turisterne er, og i alle de kvarterer, de normalt ikke finder frem til.

Jeg kan godt forstå, at turister er tiltrukket af Riga. Ligesom de andre Baltikum-lande er det let, komfortabelt og sikkert at rejse rundt i Letland, og samtidig er der noget at komme efter både historisk, arkitektonisk og på grund af den unge kunstscene. Det er nemt at finde rundt i byen, den er på mange måder meget europæisk, og så har Riga den perfekte størrelse til en lang weekendtur.

Jeg kan godt lide, hvordan byens historie er afspejlet i byens arkitektur, for eksempel i den historiske bykerne, hvor de gotiske bygninger og især de gotiske tårne dominerer. De giver byen tyngde og er med til at gøre den mystisk; hvis man går gennem gaderne sent om natten helt alene, kan det føles som om, man er i et helt andet århundrede.

Riga er også berømt for sin art nouveau-arkitektur, som er lettere og mere legesyg end i eksempelvis Paris eller Bruxelles; det er vores helt egen form for art nouveau. Så er der selvfølgelig arkitekturen fra Sovjettiden.

Noget af arven fra den tid er grimme betonbyggerier, men der er også mere eksotiske bygninger – Videnskabsakademiets bygning er et godt eksempel, den kaldes ’Sovjetpaladset’ eller ’lagkagehuset’ af folk.

Med sine gågader og brosten og lave huse kan dele af byen også godt ligne skandinaviske byer, men der er alligevel en del forskelle. Kombinationen af de forskellige stilarter gør Riga til en spændende by, hvis man er interesseret i arkitektur.

Den bedste måde at komme rundt i byen på er at cykle. Den er lille, så alle attraktionerne er tæt på hinanden, og på den måde kan man bedre opdage, hvordan byen skifter arkitektonisk karakter fra kvarter til kvarter.

Det, jeg allerbedst kan lide ved Riga, er at se, hvordan byen forvandler sig i foråret. Efter den lange, mørke vinter, hvor alt virker gråt, er det vidunderligt at se byen klæde sig i grønt. Der er blomstrende kirsebærtræer overalt, folk går ture igen efter den kolde vinter, floden dufter anderledes, og de unge mennesker er så smukke. Foråret er den bedste tid at besøge byen på.«

Inese Baranovska viser rundt i Riga

Tænke: Når jeg har brug for at tænke tingene igennem, tager jeg ned til Daugava-floden. Området omkring floden var tidligere lidt snusket, men nu er det blevet renoveret, og der er blevet sikkert at færdes. Her kan man få frisk luft og overblik. Om sommeren er flodbredderne travle, men om vinteren har man dem helt for sig selv.

Spise: Antallet af nye, gode, moderne restauranter er eksploderet i Riga, men det sted jeg allerbedst kan lide at spise er Central Food Market. Markedet ligger i fem kæmpestore luftskibshangarer, og der er også boder imellem bygningerne. De sælger både lokale råvarer og tilberedt mad – rigtig meget er økologisk. Om sommeren elsker jeg at bruge en hel weekenddag her, hvor jeg sidder i solen og smager så meget som muligt af den forskellige mad. Det er her, man kan finde ud af, hvad Riga smager af.

Drive: Man skal huske at komme ud af Riga! Mindre end en halv time fra byens centrum ligger der smukke strande med fyrretræer og hvidt sand, og landskabet udenfor byen er smukt. Det er den bedste måde at tilbringe en doven sommerdag på. Mine yndlingsstrande er Salacgriva og Anazi, de er ikke for proppede som de andre.

Danse: Jeg går ikke på klubber mere, det blev jeg færdig med for ti år siden. Men om sommeren elsker jeg jazzfestivalen, især de udendørs koncerter – Saulkrasti jazz-festivalen, der ligger tæt på en strand, er særlig fantastisk. Det er en hel speciel stemning at være udenfor i sommernatten og danse og lytte til musikken.

Drikke: Vinastudija er et af mine yndlingssteder. Det er en lille vinbar, hvor det er hyggeligt at sidde indenfor om vinteren, og hvor man om sommeren kan sidde og kigge på folk, der går forbi. Maden er lige så god som vinene, og indretningen afspejler designmoden i byen. Man kan også købe vin med hjem.

Yderpunkter

Oplev: På lørdage er madmarkedet Kalnciema en fin oplevelse. Der er også koncerter og andre arrangementer på pladsen, som ligger i et skønt kvarter.

Undgå: Caféerne i det historiske centrum i Gamle Riga kan være dyre turistfælder, så tjek priserne og duft til maden, før du beslutter dig.

iVerden december 2016

I denne udgave af iVerden rejser vi ud i det ukendte. Tag med, når vi besøger det urbane undergrundsmiljø i Teheran, kom på afveje i Cuba og tag på tangeventyr i Japan. Få rejseeksperternes bedste bud på steder, der er værd at besøge i det nye år. Og oplev naturens kraft, når vi drager på en spektakulær hundeslædetur på jagt efter en isbjørn i Grønland, hvor den lokale fangerkultur er truet af klimaforandringer.

Andre artikler i dette tillæg

 • Fidel Castro, amerikanske sexturister og hundredetusind krabber

  28. december 2016
  Vi rullede vinduerne ned og strakte hals i den fede salte luft – og så så vi dem: Den sorte asfalt var farvet rød
 • Juleaften for én

  28. december 2016
  Det er juletid og Annette Birkmann er på vej sydover efter otte måneder på et motorcykelværksted i Buenos Aires. Hun har sagt sit job i Danmark op og købt sin første motorcykel i Argentinas hovedstad for at køre igennem Latinamerika på egen hånd. Hun opdager dog hurtigt, at at nissen er rejst med, for uanset hvor hun befinder sig, er der noget, hun genkender: sig selv
 • Med fangerne på isen

  28. december 2016
  Med et kamera under armen dokumenterer fotograf og biolog Carsten Egevang den grønlandske fangerkultur, som er i fare for at forsvinde på grund af de klimaforandringer, der præger Grønland netop nu
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her