Læsetid: 4 min.

Hvor skal vi hen i 2017?

Overnatning i Sahara, vandreture i regnskoven, Nordatlantens imponerende natur og provinsbyer med forførende moderne kunst – tre rejseeksperter giver deres bud på steder, det er værd at besøge i det nye år
Mostars ikoniske bro fra 1566 blev ødelagt under krigen i Bosnien-Hercegovina i 1990’erne, men den er siden blevet genopbygget og forbinder på ny byens bosnisk-muslimske kvarter i øst og dens kroatiske kvarter i vest.

Mostars ikoniske bro fra 1566 blev ødelagt under krigen i Bosnien-Hercegovina i 1990’erne, men den er siden blevet genopbygget og forbinder på ny byens bosnisk-muslimske kvarter i øst og dens kroatiske kvarter i vest.

Thomas Stankiewicz

28. december 2016

I 2017 er Aarhus Europæisk Kulturhovedstad, og det har de seneste år medført enorme forandringer i byen, som har gjort den til en af de mest hypede destinationer med omtaler i The New York Times, The Guardian, El País og mange andre internationale medier.

»Næste år bliver Aarhus et ret attraktivt rejsemål for de mennesker, der interesserer sig for kultur, for der kommer til at være en lang række udstillinger, koncerter, installationer og skulpturer – også ganske gratis – i det offentlige rum,« fortæller rejseredaktør Jakob Vestergaard, der også udgiver guideserien Small wonders til flere europæiske storbyer.

Han fortæller, at der er opstået en tendens, hvor rejsende vælger at tage til de såkaldte second cities altså de næststørste og mindre kendte byer.

»Mange af Europas hovedstæder er blevet så turistede, at det går udover selve rejseoplevelsen, der både bliver mindre lokal og ofte meget dyrere end nødvendigt.«

Han fremhæver andre second cities som Porto i Portugal, der har Lissabons charme, men et mærkbart roligere tempo, og kystbyen Cape Town i Sydafrika, hvor Zeitz Museum of Contemporary Art Africa åbner i september 2017, det største museum i verden med moderne afrikansk kunst.

Nordatlanten og Balkan

Efter urolighederne i Mellemøsten har flere lande været ramt af nedgang i turismen, og Istanbul er et af de steder, hvor priserne er faldet markant i takt med, at turisterne har vendt blikket mod nye rejsemål.

»Når man mærker en krise, hvor folk fra den ene dag til den anden ikke rejser dertil længere, skaber det en efterspørgsel efter andre destinationer,« fortæller Tom Nørgaard, der er redaktionschef på Turen Går Til-bøgerne. Han fortæller, at Nordatlanten er et af de steder, som folk orienterer sig mod.

»I Nordatlanten er man afskåret fra urolighederne, og man fornemmer ikke, at der er konflikter. Man oplever en form for momentum, en slags selvtillid og stærk tro på nye muligheder.« Nordatlanten er en region, som naturmæssigt adskiller sig meget fra Danmark.

»Der er mange steder på Grønland, hvor der ikke er nogen mennesker, men enorme strækninger med ren luft og skøn natur,« fortæller Tom Nørgaard og påpeger, at det vestlige Balkan også er et populært rejsemål. Han fremhæver Bosnien, der er orientalsk inspireret, og Slovenien med floder og grotter.

»Den generelle tendens er, at rejsende orienterer sig mod steder, der er afsondret fra konflikter. Hertil er der kommet flere direkte flyforbindelser, som har gjort det nemmere at rejse til såvel Nordatlanten som Balkan,« fortæller han.

Rejsebureauet Viktors Farmor har måttet opgive rejser til Libyen, Tunesien, Pakistan og Tyrkiet, men direktør Kirsten Gynther Holm mener ikke, at folk generelt kommer til at opgive rejserne til Mellemøsten i 2017. Hun understreger, at der stadig er stor interesse for Jordan og et boom i ture til Iran.

»Med verdens flotteste arkitektur og smuk natur, er der stor interesse for Iran. Landet har åbnet sig mere mod vesten efter præsidentskiftet, og da atomforhandlingerne kom på plads.« Ifølge Kirsten Gynther Holm er det de primitive oplevelsesture, der er i høj kurs for øjeblikket.

»Vi har ture til Uganda, hvor man spejder efter bjerggorillaer og en årlig rejse til Panama, hvor man bor i regnskoven sammen med indianerne,« fortæller hun og påpeger, at turene til Sahara i marts allerede er udsolgt. Nogle drages mod det ekstraordinære og grænseoverskridende, nogle mod det trygge og sikre.

International kulturby

Aarhus. »Aarhus kommer i 2017 til at tiltrække folk fra hele verden. Det skal de to kvinder – en brite og en australier – i spidsen for Kulturby-året nok sørge for. Samtidig har både kommunale og private aktører brugt året som katalysator for en byudvikling, som kommer til at forandre byen det næste år. Hvis man aldrig rigtig har givet Aarhus en chance, er det tid nu,« siger Jakob Vestergaard.

Flatterende kolonihistorie

Caribien. Caribien bliver eftertragtet i det nye år, mener Tom Nørgaard og fremhæver Den Dominikanske Republik. »Det er et spændende land med smukke bygninger fra 1500-tallet og flotte strande, som man forbinder med Caribien. Landet har en barsk kolonihistorie ligesom De Vestindiske Øer, der næste år kan markere 100-års jubilæum for Danmarks overdragelse af øerne til USA.«

Regional kunstscene

Istanbul. »Istanbul har en meget stærk kunstscene, som ofte bliver overskygget af byens gamle moskeer og haveanlæg, men man kan lige så godt tage til Istanbul for at opleve moderne kunst. Her kommer placeringen mellem Europa og Mellemøsten til sin ret, da byen tiltrækker mange regionale kunstnere, som man ikke normalt ser i Nordeuropa,« fortæller Jakob Vestergaard.

Skildpadder og solopgang

Oman. Oman er et selvstændigt sultandømme i Mellemøsten, som vi ikke hører så meget om herhjemme. »Det er et fantastisk land at rejse i. Især kan man komme helt tæt på havskildpadderne, når de lægger deres æg i sandet, og hvis man er heldig, kan man se de nyudklækkede havskildpadder, der spejder efter solen, når den stiger op over havet,« fortæller Kirsten Gynther Holm.

Multikulturelle madmarkeder

Malaysia. »Street Food er blevet utroligt populært og er lidt af en modeting i mange dele af Europa. I Malaysia kan man finde Street Food af høj kvalitet på hvert gadehjørne, og i Georgetown kan man opleve et interessant miks af indisk, malaysisk og kinesisk kultur. De kulinariske oplevelser kan også kombineres med at tage ud til de utroligt smukke regnskovsområder,« anbefaler Tom Nørgaard.

iVerden december 2016

I denne udgave af iVerden rejser vi ud i det ukendte. Tag med, når vi besøger det urbane undergrundsmiljø i Teheran, kom på afveje i Cuba og tag på tangeventyr i Japan. Få rejseeksperternes bedste bud på steder, der er værd at besøge i det nye år. Og oplev naturens kraft, når vi drager på en spektakulær hundeslædetur på jagt efter en isbjørn i Grønland, hvor den lokale fangerkultur er truet af klimaforandringer.

Andre artikler i dette tillæg

 • Fidel Castro, amerikanske sexturister og hundredetusind krabber

  28. december 2016
  Vi rullede vinduerne ned og strakte hals i den fede salte luft – og så så vi dem: Den sorte asfalt var farvet rød
 • Juleaften for én

  28. december 2016
  Det er juletid og Annette Birkmann er på vej sydover efter otte måneder på et motorcykelværksted i Buenos Aires. Hun har sagt sit job i Danmark op og købt sin første motorcykel i Argentinas hovedstad for at køre igennem Latinamerika på egen hånd. Hun opdager dog hurtigt, at at nissen er rejst med, for uanset hvor hun befinder sig, er der noget, hun genkender: sig selv
 • Med fangerne på isen

  28. december 2016
  Med et kamera under armen dokumenterer fotograf og biolog Carsten Egevang den grønlandske fangerkultur, som er i fare for at forsvinde på grund af de klimaforandringer, der præger Grønland netop nu
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er jo absurd det her!
Samtidig med 2016 er målt som det varmeste år hidtil på kloden, som dag efter dag med højlydte beklagelser annonceres bredt i medierne, så udgiver Information et 64 siders rejsetillæg og Politiken et 112 siders med rejser, de flest med fly, til mere og mere eksotiske egne af verden.
Det sker i fly, der intet betaler i afgift på brændstof sammenlignet med andre transportmidler, og derfor kan levere svinsk billige rejser, der sender folk billiger til London på juleindkøb end turen tur/retur med tog mellem Århus og København koster!
Det må da være et glasklart eksempel på en holdning, der signalerer, at når moral er godt så må dobbeltmoral være dobbelt så godt.
Og det IKKE kun hos medierne, men så sandelig også hos deres læsere, lyttere og seere. Hele den vestlige verdens overforkælede, forlystelsessyge til det dekadente overklasse, højere middelklasse og middelklasse i nævnte rækkefølge tager det som en menneskeret adskillige gange om året at fistre verden rundt til mere og mere eksotiske egne - for det meste i de stærkt forurenende og CO2 udledende fly, som udgør en stadig stigende del af transport CO2 forureningen, der samtidig udgør en stadig stigende del af den samlede CO2 udledning.
Et sted læste jeg, at der nu er 5000 fly i luften ’world wide’ non stop 24/7! Og ”Fra 1995-2005 steg flytrafikken med 73% i EU. Til sammenligning steg biltrafikken kun med 18 %.” http://www.climateminds.dk/ressourcerum/transport/flytrafik/
Så dobbeltmoralen gælder såmænd helt ned til enkeltindividet hos den i egne øjne progressive, dannede, kreative men yderst moralsk anløbne elite som nyder Information og/eller Politiken i de dannede hjem til morgenkaffen OG efterspørger det medierne og senere rejse- og flyindustri mv så selvfølgelig leverer - også til deres ansatte journalister med fleres velbehag.
Vorherre bevare vores børn og børnebørn! For deres forældre og bedsteforældre skænker det IKKE en tanke og slet ikke en handling, hvis det støder sammen med egen forlystelsessyge velbehag!

Maria Dam, Michael Kongstad Nielsen, Per Torbensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Og saa maa jeg da lige naeven, at naar turismen har invaderet et omraade, staar rejsebog- og rejseburau folket klar med nye omraader. Det nedtrampede og urolige Middelhavsomraade er paa vej ud og "primitive" omraader og tyndt befolket omraader markedsfoeres som var det tandpasta,
Expand!
Hvornaar holder graadigheden op?

Per Torbensen, Jørgen Garp og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Jeg kommer uvægerligt til at tænke på Michael Wiehes smukke og bedrøvelige sang om det synkefri Titanics endeligt