Læsetid: 11 min.

’Jeg kan lige så godt sige det, som det er: Der kommer ikke flere penge på det her område’

Kulturminister Mette Bock (LA) har annonceret en række store ændringer på sit område. Hun vil give flere penge til eliten og mindre til mainstreamen. Hun vil give mere til private producenter og mindre til Danmarks Radio. Ændringerne handler grundlæggende om det samme: Hendes kamp mod ’statsliggørelsen’ af kulturen
Kulturminister Mette Bock (LA) lægger op til en reform af mediestøtten for trykte medier ogfor støtten på en række andre områder, for eksempel musik- eller museumsområdet.

Kulturminister Mette Bock (LA) lægger op til en reform af mediestøtten for trykte medier ogfor støtten på en række andre områder, for eksempel musik- eller museumsområdet.

Sille Veilmark

30. december 2016

Opgaven er ikke ny.

Det er stadig en af de vigtigste opgaver for kulturen at samle danskerne, siger kulturminister Mette Bock.

I idrætsforeninger. I kunstforeninger.

Hun begynder at remse op. Med den ene hånd griber hun fat om fingrene på den anden, mens hun nævner steder, hvor kulturen samler danskerne. Én finger ad gangen:

Højskoleforeninger. Foredragsforeninger.

»Altså, det kan være alt,« siger hun.

Hun sidder i sit kontor i Kulturministeriet. I en sort bluse med høj hals og med et rødt sjal om skuldrene. Fra kontoret er der udsigt til Thorvaldsens Museum og Christiansborg.

Hun stopper med at remse op og siger: »Der er stort set ikke er den ting, der ikke er foreninger for i Danmark. Det er en meget meget smuk tradition.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Leo Nygaard
Leo Nygaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Med LA i regering har vi fået et Kamikaze styre. De er mere uforudsigelige end selv Trump synes at være, så det siger ikke så lidt. Vi risikerer Danmark går op i spåner, hvis det fortsætter på denne måde med Olsen planer på stribe.

Peter Nørgaard, Carsten Wienholtz, Vibeke Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Flemming Bruun, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, Kim Houmøller, Dorte Sørensen og klaus telling anbefalede denne kommentar

Ned med kulturpaverne ! Halvèr DR´s budget, sælg TV2 og afskaf licensen.
Iøvrigt mener jeg, at DR-public service bør være oplysning til borgerne om samfundet - OBS - i bred forstand.

Hun kunne uden vanskelighed fordoble bevillingen til det danke kulturområde, det er i forvejen ubetydeligt på finansloven.
Offentlige midler sætter folk fri, for de skal gives uden andre betingelser end til at muliggøre en aktivitet. Desværre er det jo et af de første ofre for NPM og neoliberalismen: noget-for-noget; men det er altså det modsatte, staten som skal. Den ska blot levere penge og et kvalitetsstempel.

Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz, Vibeke Hansen, Elisabeth Andersen, Torben Skov og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Der er da nogen, der har fået flere uddannelser på samme niveau. Og på statens regning, formoder jeg.

Men jeg synes, det er en mærkelig prioritet at komme på verdenskortet. Hvorfor skal man dog det?

odd bjertnes, Steffen Gliese og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Eliten ved ingen hvem er. Der kan være de bedst indtjenende, de rige, erhvervslivets spidser, mæcenerne, DR's topchefer, museumsdirektører og teaterchefer, filmproducenter og pris nominerede skuespillere, - ingen ved det, men presse og medier elsker dem uanset hvad. De øverste, de kendte, hierarkiets top. Men det er ikke dem, Bock vil støtte, er jeg sikker på. Hun vil støtte sund kunstnerisk kvalitet, som ikke er kommerciel. Super godt. Meget enig. Giv DR en solid besparelse. 25 % ned ville ikke være dårligt. Så kan de øve sig i at lave kvalitet for færre penge. Pengerigerigheden vil stadig være til stede, men en smule opstrammet.

Per Torbensen, Jakob Bonde og Flemming Bruun anbefalede denne kommentar

I stedet for at bestille udsendelser ude i byen, burde institutionen være åben for at modtage forslag og medfinansiere piloter fra uafhængige, små producenter, der kan bringe fornyelse.

Peter Nørgaard, Allan Stampe Kristiansen og Jakob Bonde anbefalede denne kommentar

For lige at uddybe mine rodede tanker en anelse.

At ministeren vil sætte dansk kultur på verdenskortet, er i allerhøjeste grad statsliggørelse af kultur.

I mit scope er dansk kultur, alt hvad danskerne gør, og tænker. Og det er der muligvis ikke noget særegent ved. Ér der særtræk, er det helt automatisk og uden reklamekroner på verdenskortet. Men det interesserer næppe eliten.
Det hun vil, er jo nok at skabe varer, som kan sælges for profit. Varer som kan handles mellem eliter, som keder sig. Måske kan hun få nogle til at valfarte til København og sige: "Iiih..ååh!". Skrive anmeldelser og ministeren kan deltage i ceremonier, hvor alle logrer om kap for at blive aet og få et lille klap.

Det må hun godt lade være med for min skyld! Jeg er interesseret i, at almindelige danskere kan udleve kulturen og have råd til at gå i teatre eller på museer. Eller vikingemarked. Eller pottemageri på aftenskole... Og hvis udlændinge skulle komme på besøg, er de velkomne til at deltage :o)

Så fik jeg også lige selv lidt mere klarhed over hvad jeg mener :o)

Bjarne Bisgaard Jensen, Viggo Okholm og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

@Michael Kongstad:
Jeg er delvist enig med dig, men jeg er bange for at besparelserne på DR blot vil gøre, at de anstrenger sig ENDNU mere for at ligne en kommerciel spiller på mediemarkedet, fremfor at se det som en anledning til at gøre sig ekstra umage indenfor kvalitetspræget produktion, og på det grundlag kan realiseringen af din idé føre til at stræben mod kvalitet, der IKKE kun sigter på aktionærerne i medieselskabernes indtjening, fuldstændig forsvinde.

Anne Mette Jørgensen

Åh, rend mig i LA.
Hendes far var ulykkelig og hendes bror blev mishanlet på samsø af en stedfader.
Har vi ikke snart fået nok af de rige ofre.

De har alle nok og de er ikke værd at tale med.

Per Torbensen, Vibeke Hansen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg opfatter det, ministeren siger, som eksempelvis : Kulturen må gerne komme på verdenskortet, med det skal være private, der gør det, og ikke staten.
Opfattes "Statsradiofonien" som staten , skal de ikke producere selv, men købe kulturen hos private.
Og så videre.
Det udelukker ikke statstilskud til visse faste institutioner.

Passende hertil, at MB med den anden kasket på, adskilte stat og folkekirke !!
Eller rettere, overtalte regeringspartnerne til at acceptere sit LA-synspunkt, som det står/har stået i deres program.

Torben Kjeldsen

En kulturminister skal jo mene noget. Det gør Mette Bock. Det meste er forventligt snik snak, men skåret indtil kerneværdien, så sigter hun ikke på kultur, men blot på banal markedsgørelse. Mindre stat, som er dig og mig, mere marked. Zombie liberalist, lige så religiøs som resten af LA. Kan nogen helt veldokumenteret forklare hvorfor nedskæring af DR skal skabe mere mangfoldighed og bedre mediekvalitet, Mediekvalitet som fx kritisk 'markedsfrit' TV og radio. Har ikke set en eneste kommerciel kanal der bare ligner klogt og oplysende TV eller Radio (Radio 24/7 har lidt af duften, men er hurtigt folkelighed lig med folkets dumhed). Nævn bare noget der fx ligner DR P 1 elller DR 2. Vi burde istedet give DR flere penge og bede dem om at lave mere oplysende TV og radio. Se bare på TV2, total tam feel good TV. No brain no problem TV. Udover det burde vi støtte kultur betydeligt mere. Rent småliberalistisk så giver kultur faktisk pengene tilbage. Men Zombie liberalister kan ikke regne og slet ikke samfundøkonomisk. Og jo der er masser at kritisere DR for, det er netop pointen, for her har vi mulighed for en klog og demokratisk indflydelse og ikke bare seertal og et småtskåret marked.

Carsten Wienholtz og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Når jeg læser Mette Bock og elite på bekostning af bredde, så læser jeg mere finkultur målrettet og i princippet reserveret den akademiske elite sendt på færre DR kanaler. Det private må tage sig af civilsamfundet, og håbet er man på måde kan tvinge pøblen tilbage i de 2100 tomme kirker, som hun skriver. Argumentet for afskære folk fra det de gerne vil se, er 15 OL medaljer, og den sammenhæng forstår jeg slet ikke. Den finkultur i verdensklasse Kulturminister Mette Bock efterlyser er det DR sender i daglige programmer om Kongehuset og serierækken om privatkapitalisten Arne Bruun Jacobsen, hans auktionshus i Bredgade, og hans børn. Det er nok ikke de programmer som skal spares væk, men man fornemmer hun vil bruge sin position til at søge en gratis billet til det fine selskab.

"Hun sidder i sit kontor i Kulturministeriet. I en sort bluse med høj hals og med et rødt sjal om skuldrene." siges det i artiklen.

Er det egentlig ikke en stærkt kvindeforagtende ytring i denne sammenhæng? Artiklens forfatter ville næppe beskrive en mandlig ministers beklædning i et politisk interview ?

Bortset fra det, så synes ministeren politisk set ikke at være den bedst egnede kulturforvalter.

Finkultur sendt på DR er finkultur til folket. Det virkede engang, det vil virke endnu bedre nu, hvor en meget større del af befolkningen har haft en længere skolegang og mere teoritung undervisning.
Og det er det, vi har en offentlig medierende kulturinstitution til: til at udbrede alt det bedste til alle, så det, der er forbeholdt de få, bliver for de mange.

Peter Bækgaard

Det er ikke få men mange som er enige med ministeren. DRs public service forpligtigelser som vises på hovedkanalen er jo håbløst fordummende. Så er der lidt mere kvalitet på søsterkanalerne. Hvorfor har de en kanal der skal konkurrere med idioternes højborge på Kanal4, 5 og 6. Hvorfor konkurrere med TV3?
DR har forfladiget sig selv for ussel mammon. Skær pengene væk og bevar de smalle søsterkanaler og en gedigen nyhedsredaktion så de kunne vinde lidt af det tabte tilbage.

Jeg ved ikke, hvordan og hvorledes med kanalerne, Peter Bækgaard... egentlig synes jeg jo, at i hvert fald den ene børnekanal burde sende programmer på DR 1 om dagen, frem til kl. 17:30, hvor man passende kunne få en tv-avis, hvorefter voksenfladen begynder - frem til "den store" tv-avis kl. 20:00, det er to timer til madudsendelse og andet husflid og feel-good, måske en quiz. Fra 20:30 kan man så udfolde det, der kommer os alle ved - bl.a. at gengive folk en banal forståelse af, hvad der egentlig forskes i på vore universiteter, ikke mindst på humaniora, som på grund af sin penetreting af samfundet i stort og småt simpelthen overses.Kulturformidling! Debat om samfundets forhold og udvikling med andre end de politiske kamphaner, som reelt jo blot skal sørge for at føre den politik, der tilgodeser holdningerne i befolkningen. Vi har brug for realisme i stedet for ideologi: "folk må tage ansvar selv" skal erstattes af det klarsyn, der ligger i, at det kan folk ikke nødvendigvis, og at det ligesom glider lettere for alle parter, hvis der er hjælp at få. Det er ikke realisme at se på økonomien og sige, at vi ikke har råd, for det er immervæk opgaven at skaffe råd til det, der skal gøres.

Jens Erik Starup

Hvad angår Mette Bock, så synes jeg resultaterne af hendes tidligere indsats peger mere på afvikling end på udvikling.

Den statsautoriserede kunst :
Kunststøtten ansøges > konsulenten siger ja > skattepenge bevilges > kunsten udføres.
Eller :
Kunststøtten ansøges > Konsulenten siger nej > Skattepenge spares > Kunsten udføres måske.

Kunsten lever videre ude blandt folket.

Efter nedskæringerne er blevet proklameret bliver BLÅ BLOK's politikere slikket, tørret og pudret i r.... af journalister, standup'er og andre de møder i medierne.