Læsetid: 9 min.

Kanonveteran er overrasket over, at danskerne ikke valgte medmenneskelighed

Det har været svært at blive enige for de seks kuratorer, der udvalgte bruttolisten af værdier, som danskerne har kunnet stemme på til Bertel Haarders Danmarkskanon. Og flere af kuratorerne ærgrer sig over værdier, som danskerne har valgt fra
Tidligere kulturminister Bertel Haarder uddelte mandag sin nye Danmarkskanon på Hovedbanegården i København - mens Koret fra Sct. Annæ Gymnasium sang i baggrunden. På listen over de ti værdier, der samlet har fået knap 200.000 stemmer fra borgere, topper velfærdssamfundet, frihed, tillid, lighed for loven og kønsligestilling

Tidligere kulturminister Bertel Haarder uddelte mandag sin nye Danmarkskanon på Hovedbanegården i København - mens Koret fra Sct. Annæ Gymnasium sang i baggrunden. På listen over de ti værdier, der samlet har fået knap 200.000 stemmer fra borgere, topper velfærdssamfundet, frihed, tillid, lighed for loven og kønsligestilling

Jens Dresling

13. december 2016

Først kom danskerne med 2.425 bud, som så blev skåret ned til 20, og i de seneste uger har danskerne så stemt på, hvilke ti værdier de mener bedst definerer det fælles danske værdigrundlag. Det er tidligere kulturminister Bertel Haarder (V), der fik ideen til den Danmarkskanon, der i dag er blevet offentliggjort, og han har lagt vægt på, at det er danskerne selv, der stemt.

»Denne kanon vokser ud af folkesjælen,« sagde eks-ministeren til Politiken.

Men på vejen har et panel af seks eksperter fravalgt en mængde bud for at kunne lave bruttolisten af tyve værdier, som de mente, danskerne skulle vælge imellem. Vi har talt med fire af dem om, hvilke værdier de selv var gladest for, hvad der har overrasket dem, og hvilke værdier de er ærgerlige over ikke blev stemt ind af danskerne.

Jørn Lund: »Jeg kæmpede længe for værdien medmenneskelighed«

Professor Jørn Lund har været med til at lave flere andre kanoner og kalder sig selv for en kanonveteran, og han mener, Bertel Haarder har set rigtig i, at folk har haft lyst til at drøfte de danske værdier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lille Muhammed og lille Børge i skal lytte til jeres mor og løbe hjem hvis Bertel Haader og andre nationalister tiltaler jer....

Ægte kultur personligheder deltager ikke Bertel Haaders julelege... de brænder derimod for noget.

Natasha Hegelund Latif, Mikael Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

V har i den grad arbejdet for at luge medmenneskelighed ud af det danske samfund, så ingen overraskelse herfra.

John Andersen, Tino Rozzo, Morten Balling, Niels Duus Nielsen, Hanne Ribens, Lise Lotte Rahbek, Britt Kristensen, Carsten Mortensen, Vibeke Hansen, Carsten Wienholtz, Roselille Pedersen, Hans Larsen, Helene Kristensen, Anne Eriksen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Jeg har også en liste over 'værdier' som danskerne hylder: griskhed, grådighed, praleri , selvfremføring, egoisme, materialisme, forbrugerisme og kommercialisering. De kan iagttages overalt i samfundet og er et produkt af den altgennemtrængende kapitalisme og dens opløsning af alle traditionelle normer og elementær social solidaritet.. Kulturministeriets værdikanon er blot et katalog over de myter og illusioner, som skal tilsløre den grimme virkelighed.

Kenneth Krabat, John Andersen, Tino Rozzo, Niels Duus Nielsen, Hanne Ribens, Britt Kristensen, Carsten Mortensen, Claus Oreskov, Vibeke Hansen, Lars Rasmussen, Roselille Pedersen, Rasmus Knus, Ivan Nielsen, Lars Bo Jensen, Poul Sørensen, Torben Skov, Rikke Nielsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Mon ikke nogle venner har tjent lidt på at lave denne fuldstændig absurde kanon?
Medmenneskelighed? Den slags bruger vi da ikke i Danmark mere - kun sådan lidt gedulgt når vi er sikre på at ingen myndighedspersoner holder øje og står klar til at straffe.
Hykleri ud over alle grænser, faktisk akut kvalmefrembringende.

John Andersen, Hanne Ribens, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Claus Oreskov, Carsten Wienholtz, Roselille Pedersen, Ivan Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Det skal nok blive godt, når de fire første Velfærdssamfund, Frihed, Tillid og Lighed for loven engang slår igennem.

John Christensen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

"Jeg kæmpede længe for værdien medmenneskelighed"

Det er godt med dig Bertel. Du er en sand humanist. Sådan da. For der er vist stor forskel på, hvordan en ventreorientret og en højreorienteret definere medmenneskelighed.

John Andersen, Janus Agerbo, Hanne Ribens, Claus Oreskov og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

Tillid ? Det passer da vist ikke sammen med konkurrencestat-(rivalisering).

Velfærdssamfundet ? Jamen halvdelen af befolkningen stemmer jo på politiske partier der gør hvad de kan for at afvikle det.

Det er altså en syret liste.

John Andersen, Torben Skov, Niels Duus Nielsen, Janus Agerbo, Lise Lotte Rahbek og Roselille Pedersen anbefalede denne kommentar

"Dette er H.C. Andersens land
lær af ham og bliv klogere
nationalsporten er kanøfling
humoren brolagt med bananskaller
i folkeviddets troldspejl ses
ofre
som trusler
medmenneskelighed
som udansk"

Benny Andersen, H. C. Andersens land (1985).

Janus Agerbo, Olav Bo Hessellund, Torben Skov og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

En unødvendig bruttoliste bestående af 2425 bud koges ned til til en gang miskmask med 10 bestanddele.

Hvem kan og skal dog tage det her alvorligt?

Kenneth Krabat, Anker Nielsen, Anne Schøtt, Janus Agerbo, Hanne Ribens, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Claus Oreskov, Torben Skov og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar

Bliver man medmenneskelig fordi det er nedfældet i en kanon? Eller er det en egenskab, der fremtrylles gennem komplekse sociale situationer? Værdier kan de overhoved indfanges af det skrevne ord? Eller fremtrylles de gennem det levende ord, og de dermed spontane hverdags dialoger mellem mennesker?
Behøver vi denne sindelagskontrol, og de dermed forbundne direktiver, om hvad vi skal tænke og fornemme?
Det er selvfølgeligt interessant at konstatere at de borgerlige dyder knæsættes som vores alle sammens kulturelle rødder – nå men det gælder så ikke mig! Jeg er heldigvis proletar.

Torben Skov, Per Torbensen, Niels Duus Nielsen, Hanne Ribens, Lise Lotte Rahbek, Bill Atkins og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar

Medmenneskelighed - afvist. Mon folk har tænkt på deltagelsen i angrebskrige i fremmede lande og den officielle holdning til konsekvenserne? Hyklere er danskerne så ikke.

Claus Oreskov, John Andersen, Torben Skov og Stig Bøg anbefalede denne kommentar

En gang manipulerende fis, og har man hørt Bertel H på p1, kan man ikke være i tvivl om hvad det skal bruges til, Bertel du kan da ikke tale ned til dine medmennesker på den måde, kom igen Bertel der er ikke mange år tilbage til at finde sandheden, din tid rinder ud.

Der er kun 2 værdier der tæller:

Medfølelse

Evidens

De gælder desuden for hele verden.

TILLID! som en dansk værdi, det kan man nok gå med til, når man tænker på den nagelfaste tillid, den "Danske Skattefar" har næret til udenlandske borgeres krav på tilbagebetaling af aktieskat. Var der i dag i TV avisen nævnt et tal omkring 12 milliarder. Ret mig hvis det er helt forkert. Så Tillid til andre har min fulde opbakning, som en dansk værdi! Muligheden for at det kunne ske, var vist ikke tillid, men nedskæring i skattevæsenet, og temmelig meget "uopmærksomhed" i Skats (klasse)lokaler. Nej dette spøjse foretagende som Bertels afskedsgave, må vist siges at være en kanonjoke.

Lise Lotte Rahbek, John Andersen og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar

Når en kultur skal kodificeres er det fordiden er passe. De værdier, der ikke er gavnlige i nutiden uddør. Haarders kanon er en plait til alderdommen.

Olav Bo Hessellund

Prof. Jørn Lunds overraskelse over, at danskerne ikke tillægger medmenneskelighed nogen særlig høj værdi, ville næppe have overrasket Søren Kierkegaard. Ifølge Kierkegaard nåede det nye testamentes kristendom aldrig til Danmark.

Niels Duus Nielsen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Tja. Hvem viste at det her eksisterede før, at man så resultatet.
Det her minder mig om nogen af de her manipulerende HR øvelser man har i virksomheder, hvor man gerne vil have medarbejderne til at mene noget bestemt.

Jeg vil tro at en den demografiske gennemgang ville afsløre, at det i høj grad er Bertels bagland, der har fået talerør her.

// Jesper

Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Claus Oreskov og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Det er kanon, men det er så også det.
"Folket" har talt! (i en totalt styret proces).

Forstår ikke hvorfor "folk" ikke kunne vælge 10 ud fra bruttolisten.
Hvad er/var man bange for?

Giver sådan en kanon overhovedet mening?
Eller tager den fokus fra de reelle problemer vi slås med?

God dag der ude

Det eneste, alle danskere har tilfælles, er, at de taler dansk.
Og ikke engang dét kan de finde ud af at gøre på samme måde.

@Olav Bo Hessellund. Er du i gang med at sprede din egen mytiske kanon? Kristendommen har da aldrig været medmenneskelig, men til gengæld ualmindelig grusom og umenneskelig!

jens peter hansen

Jeg har også en liste over ’værdier’ som danskerne hylder: griskhed, grådighed, praleri , selvfremføring, egoisme, materialisme, forbrugerisme og kommercialisering.

Sig mig hvem omgås hvem omgås du Curt Sørensen ?og du får 16 likes på denne fordømmelse af danskerne. Er en sådan værdisætning ikke mindst ligeså latterlig som hele den kanon der er sat i værk ?? Den som er ren kaster den første sten og ved at svine alle de andre til så står man tilbage som en renvasket uskyldighed. Ak ja.

Lise Lotte Rahbek

jens peter hansen
Tak. Du har lige forårsaget at min skærm nu er fuld af kaffestænk.
Kast nu bare den sten laaangt væk.

*tørrer skærmen af*

Hvordan skal denne Kanon forstås?
Er det idealer vi skal stræbe efter? I så fald forstår jeg ikke at 'hygge' er med. Er det et ideal?
Det dur ikke rigtigt i bydemåde: 'Hyg'!!
Er det en konstatering af hvad vi allerede har opnået af prisværdige egenskaber?
Så er der mange at de nævnte værdier der ikke klare testen. 'Frisind' er f.eks. under voldsom angreb. Vi kan godt lide tanken om, at vi er frisindede - det er et positivt værdiladet ord - men i praksis har vi meget svært ved at være frisindede eller tolerante, som det også kaldes. Vi kan bedst med folk, der er lige som os selv. Det er den særlige danske udgave af 'frisind'

Hvis kanon?

Hvem er mon de ca. 6 %, der har tilkrndegivet deres mening? Og hvad mener de øvrige 94 %?

Kan det bruges til noget?

Liliane Murray, Steen Sohn og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

KAnoner er elitært-populistisk pis, og at hoppe på dén galaj er at tilstå magten retten til at afstikke retningen i samfundet. Lad da for H***** DR lave nogle ordentlige SAMTALE-programmer UDEN personager som Clemens Kærsgaard til konstant at afbryde og smalspore debatten. Debat er ikke altid spændende, og at sigte mod en top10 udvander og betydningsdræber enhver debat blandt jævne, travle mennesker, som selvfølgelig altid regner de i udgangspunktet mindst komplekse blandt abstrakterne.

Empati. Hvis alle havde empati, ville samtalerummet inkludere alle. Men ikke alle evner empati, og så forsøger intellektuelle og verdensfjerne som Bertel med brobygning og societal ansporing til selvcencur. Rend og hop! Hvor der ingen respons på empati er, må der kæmpes hårdt på andre fronter for lighed, retfærd, oplysning, indsigt og så videre.

Olav Bo Hessellund

@Claus Oreskov: Kierkegaard skelnede skarpt mellem det, han kaldte kristenheden, dvs. den kulturbestemte kristendom i det borgerlige samfund, der bilder sig ind, at man er kristen, når blot man bekender sig til den i ord - og så den egentlige kristendom, der i sin yderste konsekvens - således som verden er indrettet - indebærer forfølgelse, forhånelse, afsavn og og lidelse. Kristenheden, med biskopper og præster i spidsen - havde efter Kierkegaards mening afskaffet kr.dommen. Det brød de sig ikke om at høre, og det gælder jo nok stadig.