Interview
Læsetid: 8 min.

’Metaforen er selvfølgelig, at vi skal stå sammen, ligesom pingvinerne gør’

I disse dage pakker punkbandet og kunstgruppen Dansk Fløde deres udstyr. Lige efter jul rejser de til Sydpolen for at spille koncert for en flok pingviner – for klimaets skyld
Anna Jespersen og Bjørn Vidø har digitaliseret Anna Jespersens morfars smalfilmoptagelser af pingviner på Sydpolen og bruger dem i deres optræden.

Anna Jespersen og Bjørn Vidø har digitaliseret Anna Jespersens morfars smalfilmoptagelser af pingviner på Sydpolen og bruger dem i deres optræden.

Ditte Valente

Kultur
21. december 2016

Døren står åben, så fotografen og jeg træder forsigtigt ind i Bjørn Vidøs kontorlokaler ved Kongens Have i København. Der er ingen mennesker i syne. Da vi hører musikken fra lejlighedens indre, bevæger vi os instinktivt mod den. De rolige beats bliver højere og højere, jo længere vi når ind i den lille labyrint af rum, som er fyldt med højtalere, store Mac-skærme og avanceret lydudstyr, som det er svært at lure funktionen af.

Da vi når til lydkilden, finder vi også Bjørn Vidø. Han står roligt og kigger på væggen, hvor filmklip af ivrigt vraltende pingviner bliver projiceret. De går forlæns og baglæns i takt til musikken. Farver smelter ind over de gamle sort-hvid film af pingvinerne, og de bliver opløst og skabt på ny.

»Hvor er det fedt, det der,« råber Bjørn Vidø begejstret henover musikken til Rasmus Meilvang, som sidder ved en af de mange skærme i rummet og mikser de gamle stumfilm sammen til det, han selv kalder »atmosfæreskabende visuel kunst«.

Billederne skal flyde på væggene rundt om Bjørn Vidø, når han skal optræde med kunstnerkollektivet Dansk Flødes seneste udgivelse i Argentina og på Sydpolen. Anden juledag tager han på en noget anderledes turné, hvor han ikke bare skal spille musik, men også interviewe musikere og videnskabsmænd om miljøspørgsmål, biodiversitet og »det invasive menneske«, som det hedder i pressemeddelelsen. Og endelig optræde på Sydpolen for en pingvinkoloni.

Lige i nærheden

Vi er kommet for at høre om koncertplanerne, og da Bjørn Vidø får øje på fotografen og mig i indgangen til rummet, går han os smilende i møde, trykker vores hænder og begynder straks at tale om pingviner.

»Der kan jo være helt afsindigt koldt på Sydpolen, det er i virkeligheden ikke et sted at leve, men det siges, at temperaturen når op på 37 grader inden i sådan en pingvinkoloni, når de står tæt,« siger han og skruer ned for musikken.

Før vi når at reagere på pingvinanekdoten, er Bjørn Vidø på vej ud af en bagdør i lokalet.

»Vil I lige have en rundvisning,« spørger han og leder os rundt i labyrinten, hvor han arbejder med at lave lyddesign til film og reklamer i sit firma Freezone Sound Design.

»Vi er ret gode til det, vi gør,« siger han med et overbevisende smil og går forbi et lydstudie fyldt med sorte kasser.

I kasserne er udstyret, som skal med på den kommende rejse til Antarktis. Sammen med venner fra Vidøs fritidsprojekt – kunstgruppen Dansk Fløde, som han har været en del af siden 2003 – tager han nu ud på en af de vildeste rejser, gruppen hidtil har været på. Medlemmernes involvering i de forskellige projekter varierer, man kan være med til det, man har lyst til, og denne gang har Bjørn Vidø været primus motor.

 

Turen skal foreviges ordentligt, så kasserne er fyldt med optageudstyr. Der skal flere filmfolk med på turen, og udover at TV 2 Lorry har købt en række klip på tre minutter fra rejsen, skal der også produceres radio til Radio24syv.

I et af rummene griber Bjørn Vidø ud efter en pose slik fra Toms. Slikproducenten har givet fire kasser slik som spons, pingviner, isbjerge og sure sild af vingummi kan potentielt blive en pæn del af rejsens proviant. I et andet rum står to runde højtalere fra B&O. Dem har Dansk Fløde fået, mod at de slæber dem med til Sydpolen. 

»Det er dejligt, at de bakker op om projektet, men det fedeste ville jo være, hvis nogen støttede os med penge. Det er ikke helt billigt at komme til Sydpolen,« siger han.

Kærestetur

Egentligt skulle Bjørn Vidø til Argentina for at spille nogle koncerter i sin juleferie, og kæresten skulle med, så de kunne holde lidt ferie, men planerne har ændret sig en del.  

»Bjørn har jo den her drøm om at optræde på alle kontinenter,« fortæller hans kæreste Anna Jespersen, da vi igen er endt i rummet med pingvinerne på væggen, og hun netop er ankommet.

Rasmus Meilvang arbejder videre med sine visuals, og Bjørn Vidø fumler rundt med en gammel smalfilmsafspiller. Anna Jespersen smider skoene og tager fødderne op i sofaen, som står ved væggen, hvor pingvinerne løber rundt.

»Nu vi alligevel skulle til Argentina, så var Antarktis jo næsten i nærheden,« siger hun og ryster grinende på hovedet af ideen.

I Antarktis er der ikke det store publikum at spille for, udover forskere, der undersøger den barske natur. Men da Anna Jespersen for en måneds tid siden fortalte Bjørn Vidø om sin morfars møde med pingviner ved netop Sydpolen, blev han straks begejstret og så sit snit til at gøre det til et projekt for Dansk Fløde.

Anna Jespersens morfar stod i 1961 for kosten ombord på et skib, der sejlede forskere til Sydpolen. Han lå i ugevis ved kysten fyldt med pingviner og ventede på, at forskerne, som var gået i land, skulle komme tilbage. 

Undervejs frøs skibet fast, og tiden blev lang. Annas morfar begyndte at smide lidt fiskerester over bord til pingvinerne, og i ny og næ også en fodbold, som de legede med. Pingvinerne var nysgerrige og lod Anna Jespersens morfar gå rundt iblandt sig.

Da han vendte tilbage til sin familie i Danmark, fortalte han, at han havde fået en pingvinven. Han insisterede på, at en pingvin havde hævet sin vinge i et vink, da forskerne omsider vendte tilbage, og skibet brød fri af isen. 

Den vinkende pingvin på Sydpolen. Taget af Anna Jespersens morfar i 1961.

Da Anna Jespersens mor var lille, så hun smalfilm med optagelser af pingvinerne, men Anna selv så først optagelserne for en måned siden.

»Min morfar er død for længst, og min mor troede ikke, at min mormor havde gemt alle optagelserne fra dengang,« siger Anna Jespersen. 

Nu kigger hun hen mod bordet, hvor Bjørn Vidø pusler med den gamle båndafspiller. Alle de gamle optagelser blev heldigvis fundet i en skotøjsæske og er nu blevet indspillet digitalt, så pingvinerne på væggen er optaget af Anna Jespersens morfar i 1961.

»Vi troede ikke rigtig på, at han var blevet venner med en pingvin, indtil vi så billedet, hvor der står en pingvin og vinker. Det er ret fantastisk, at det billede rent faktisk eksisterer,« siger Anna Jespersen og fortæller, hvorfor hun glæder sig til besøget på Sydpolen – udover at overvære koncerten blandt pingvinerne:

»Vi tager til Antarktis, fordi det er et stykke vild natur, som er i fare for at forsvinde. Det smelter i rekordfart, og pingvinkolonierne skrumper ind, fordi deres vilkår forandres.«

Anna Jespersen er uddannet dyrlæge og arbejder i en forskningsstilling på Københavns Universitet.

»Jeg interesserer mig for klimaet, men jeg interesserer mig først og fremmest for dyr, og de bliver jo også påvirket af, at vi mennesker gør det rigtig svært for dyrene her på jorden.«

Icebreaker

Bjørn Vidø og Anna Jespersen er godt klar over, at det kan virke paradoksalt at fragte seks mennesker plus massevis af udstyr til en af verdens poler for at sætte fokus på tankeløst forbrug og forholdet til naturen.

Da snakken falder på klimadelen, sætter Bjørn Vidø sig ved siden af kæresten i sofaen og fortæller, hvorfor han tror på, at deres projekt mest af alt vil have en positiv effekt.

»Det, som projektet kan, er, at det kan fortolkes i mange retninger. Det er en icebreaker, og det bliver meget hurtigt samtaleemnet. Det kan godt være, at projektet i sig selv bare er lidt sjovt, men de samtaler, som det indtil nu har startet, er enormt dybe og enormt fine,« siger Bjørn Vidø og fortæller, at næsten alle de samtaler, han har haft med folk den seneste tid er udsprunget af projektet og har flyttet sig til meningsfulde steder.

Dansk Fløde på Sydpolen

  • Den 26. december tager seks mennesker tilknyttet gruppen Dansk Fløde på en rejse, som går til Sydpolen, hvor de vil spille en koncert for pingvinerne.
  • Bjørn Vidø er primus motor i Dansk Fløde. Han er uddannet tonemester fra Den Danske Filmskole og er indehaver af lydfirmaet Freezone Sound Design, der laver lyddesign og musik til reklame-, dokumentar- og spillefilm.
  • Bjørn Vidø arbejder stadig på at få komponeret nummeret, som skal spilles for – og muligvis også med – pingvinerne. Han har valgt tempoet til sangen efter pingvinernes hvilepuls, og teksten vil blive skabt isamarbejde med dem, der byder ind på de sociale medier, hvor Bjørn Vidø snart deler melodien.
  • Dansk Fløde er albumaktuelle med deres første engelsksprogede album ’Dansk Fløde – Crema Danesa – Danish Cream’. Albummet udkommer i begyndelsen af 2017 og får premiere på Sydpolen.

»Når vi kommer ud til en eller anden middag, og vi fortæller om vores projekt, skal vi lige over det der sted, hvor folk griner, og så kommer der faktisk nogle fine diskussioner, hvor folk kommer i tanke om ting. Der kommer fokus på dyrevelfærd, miljø, hvem vi er som mennesker, og hvordan vi står sammen. Det kommer lidt bag på mig, at historien er så stor, som den egentligt er, men det er alle sidehistorierne, som er de sjove, for billedet er så simpelt og enkelt, at det kan afføde alt muligt. Det åbner for så mange diskussioner og fine samtaler,« siger Bjørn Vidø, og der bliver nikket hos Anna Jespersen.

»Først tror folk jo, at det er løgn og latin. For det er fjollet, men samtidigt giver det også bare rigtig god mening for os,« siger hun og understreger, at Dansk Fløde godt nok er kendt som et punkband, men at musikken bliver tilpasset pingvinerne, så de ikke bliver skræmt væk.

»Vi er jo også deres publikum. Vi skal generelt være lidt mere ydmyge over for naturen, og vi skal have lidt mere respekt,« siger hun.

Parret tror dog ikke, at respekten opstår ved hjælp af påtaler.

»Man får ikke noget ud af at råbe og skrige og pege fingre ad folk. Vi ændrer ikke adfærd af det,« siger han og fortsætter:

»Jeg håber, at vi inspirerer folk til at leve deres liv. Jeg synes, at det her er et udtryk for, at man skal huske at leve sine drømme ud. Jeg synes også, det er vigtigt, at vi husker at stå sammen og hjælpe hinanden. Vi har så travlt alle sammen, vi er så dygtige og knokler derudad og kan godt komme til at glemme hinanden. Metaforen er selvfølgelig, at vi skal stå sammen, ligesom pingvinerne gør. Vi er simpelthen så meget bedre, når vi står sammen, end når vi er hver for sig,« siger Bjørn Vidø og holder øjenkontakten.

»Man overlever ikke med et æg i minus 60 graders kulde, hvis man står alene på Sydpolen. Så kommer man altså hurtigt til at fryse.« 

Dansk Fløde agter bl.a. at opføre sangen MorgenStjerneSkud for pingvinerne på Sydpolen:

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Go tur og hils pingvinerne :)