Interview
Læsetid: 10 min.

Ole Birk Olesen: ’Jeg er ikke et dumt svin’

For liberal til Venstre og for blå til Berlingske startede journalist Ole Birk Olesen sit eget borgerlige netmedie og skrev bogen ’Taberfabrikken’ om velfærdsstatens onder, før han som ideologisk idealist fandt et acceptabelt fællesskab i Liberal Alliance. Nu er han transportminister og skal igen forholde sig til sine tidligere udtalelser om alt fra kvinder til arbejdsløse. Og så har han et seriøst problem med venstrefløjen
’Jeg er fuld af fejl som alle andre, men jeg synes, at jeg forsøger at gøre en reel forskel for noget, jeg tror på, og ikke bare at føre mit hylster frem i verden,’ skriver Ole Birk Olesen til Informations journalist efter deres møde.

Fotografen er gift med Ole Birk Olesen. Information har hyret hende til at lave disse billeder, for at hun kunne vise os en mere privat side af ministeren

’Jeg er fuld af fejl som alle andre, men jeg synes, at jeg forsøger at gøre en reel forskel for noget, jeg tror på, og ikke bare at føre mit hylster frem i verden,’ skriver Ole Birk Olesen til Informations journalist efter deres møde.

Fotografen er gift med Ole Birk Olesen. Information har hyret hende til at lave disse billeder, for at hun kunne vise os en mere privat side af ministeren

Sif Meincke

Kultur
23. december 2016

Interviewaftalen med Liberal Alliances nye transport-, bygnings-, og boligminister Ole Birk Olesen kommer lidt atypisk i stand.

Mens den slags ministerinterviews normalt går igennem en pressemedarbejder, svarer den 44-årige minister selv fra sin folketingsmail, at han gerne vil interviewes. Men allerede senere på aftenen skriver han igen.

Han har fundet ud af, at jeg har arbejdet for Lisbeth Zornig Andersen, som ifølge ham har kørt en kampagne mod ham med baggrund i, hvad brugere har skrevet om hende på det borgerlige netmedie 180grader – et medie, han var med til at starte i 2007, men hvor han ikke længere er redaktør.

»Jeg gider ikke tre kvarters interview med en evt. venstreorienteret journalist, som på forhånd har besluttet, at jeg er det onde selv, og som nu er på en mission for at dokumentere det,« skriver han kl. 19 om aftenen.

Jeg skriver, at jeg ikke har noget med hans eksempel at gøre. Kort efter kommer svaret:

»O.k.-o.k., det er bare lidt grænseoverskridende at blive minister – man udsættes for lidt af hvert. Vi har en aftale. Bedste hilsner, Ole.«

Vi mødes dagen efter på hans nye ministerkontor, hvor Pia Olsen Dyhrs (SF) røde sofa er blevet skiftet ud med en mørkegrå. Vi taler lidt om mailen, og senere spørger jeg igen, hvorfor han skrev den.

»Fordi det på nogle punkter er en lidt hårdhændet oplevelse at blive minister. Man udsættes pludselig for modvilje og usaglighed i et omfang, som jeg måske ikke havde forestillet mig tidligere.«

Ole Birk Olesen bruger flere gange i interviewet ordet ond, som han også skriver i mailen. Han er frustreret over at blive mødt med skældsord som usympatisk og uanstændig – særligt fra venstrefløjen. Som eksempel nævner han en kollega fra den røde fløj, som han klikkede med på en udvalgstur, men som efter ministerposten har kaldt ham hånlig og arrogant.

»Det er et udtryk for, at man gerne vil sige, denne her minister er et dumt svin. Og det er jeg jo ikke. Jeg er ikke et dumt svin.«

Tjekker morgenens mail og læser nyheder.

Fotografen er gift med Ole Birk Olesen. Information har hyret hende til at lave disse billeder, for at hun kunne vise os en mere privat side af ministeren.

Tjekker morgenens mail og læser nyheder.

Fotografen er gift med Ole Birk Olesen. Information har hyret hende til at lave disse billeder, for at hun kunne vise os en mere privat side af ministeren.

Sif Meincke

Når det sortbrogede malkekvæg skal optimeres

Men også før han blev minister, er Ole Birk Olesen blevet kaldt det ene og det andet i sin karriere som liberal debattør og politiker. Han har været i centrum for en række anklager og shitstorms på grund af tidligere indlæg om kvinders manglende selvdisciplin og folk på overførselsindkomst. Og han har selv givet igen, som da han på Facebook opfordrede folk til at sige fra over for indvandrerdrenge, der »spytter over det hele«.

Derfor kan det lyde paradoksalt, at han flere gange i interviewet fremhæver, at man skal behandle hinanden ordentligt. Men han mener det altså.

Derfor ville han også stemme på Mattias Tesfaye fra Socialdemokratiet, hvis han skulle vælge en fra den røde fløj, fordi Tesfaye både går op i at skabe job til underklassen og debatterer »uden at slynge om sig med skældsord«.

Det med ordentligheden strækker sig tilbage til opvæksten på en gård i »kernevenstreland,« som han kalder området omkring Agerskov i Sønderjylland. Her holdt man øje med, hvem der høstede for sent, og hvem der sløsede.

Moderen var kontorassistent, og faderen Nis Olesen gik op i gården og havde en særlig passion for at forfine avlsmaterialet blandt de sortbrogede malkekøer, så de fik mere ydelse ud af køerne for mindre foder.

»Min far kunne ikke køre fem kilometer uden at bremse ned og køre langsomt forbi og se, hvordan det stod til på de andre marker,« fortæller Ole Birk Olesen, mens han for at illustrere vender hovedet frem og tilbage fra venstre mod højre.

Han fik ikke lov til at malke, dertil var hans far for perfektionistisk. Men når karlen havde fri hver anden weekend, skulle han muge, hente halm og strø savsmuld.

– Kunne du lide det?

»Nej. Jeg har altid haft det lidt hårdt med den slags rutinearbejde, hvor jeg ikke selv er involveret i målsætningen. Det var jo min far, der gik op i det landbrug, så enhver lille delmængde af arbejde var i hans optik et led i den gode bedrift. Man kan godt lave rutinearbejde, hvis man er involveret i, hvad det skal føre til, men for mig var det bare surt arbejde.«

Bertel Haarder som idol

Det var derfor ikke et svært valg, da Ole Birk Olesen skulle vælge mellem to muligheder – blive landmand som resten af familien eller læse videre.

Han fravalgte gården til fordel for at følge i en enkelt onkels fodspor som civilingeniør.

Interesseren i samfundsfag og politik kom hurtigt, og selvom det dengang var »lidt mere smart« at følge Schlüter, og han kort legede med tanken om at gøre noget andet end forældrene, meldte han sig ind i Venstres Ungdom kort før Schlüter genvandt magten i 1990.

Bertel Haarder (V) kom til at få betydning for den liberale løbebane, der senere skulle få Ole Birk Olesen til at melde sig helt ud af Venstre, fordi han mente, at Anders Fogh Rasmussen (V) bevægede sig for langt væk fra minimalstaten og for tæt på midten og Socialdemokratiet.

»Jeg var aldrig rigtig Venstre-mand, men liberal. Og det gjorde mig politisk desillusioneret.«

At han overhovedet blev introduceret til Bertel Haarder skyldes, at Venstre uddelte bogen Slip friheden løs – og giv ansvar. En bog, der gjorde Haarder til et gymnasieidol for Ole Birk Olesen.

Men det var ikke ham, der gjorde Ole Birk Olesen liberal – »Jeg var altid liberal. Jeg kan simpelthen ikke huske andet,« – Men »det var garanteret Venstres uddeling af Slip friheden løs, der fik mig i gang med at læse liberal litteratur«.

Han fandt ud af, at han var god til at argumentere på skrift, og efter at have studeret ét år på statskundskab kom han efter to forsøg og halvandet års arbejde hos Føtex og en optiker ind på journalisthøjskolen.

Kigger på høns der gogger rundt i hønsegården.

Fotografen er gift med Ole Birk Olesen. Information har hyret hende til at lave disse billeder, for at hun kunne vise os en mere privat side af ministeren.

Kigger på høns der gogger rundt i hønsegården.

Fotografen er gift med Ole Birk Olesen. Information har hyret hende til at lave disse billeder, for at hun kunne vise os en mere privat side af ministeren.

Sif Meincke

For blå til Berlingske

Efter nogle år på Ekstra Bladet arbejdede han fem år på Berlingske, hvor han oplevede flere konflikter, særligt fordi Berlingske ifølge ham bragte for mange historier, der lige så godt kunne være på forsiden af Politiken.

– Var der historier, du ikke fik lov at skrive, som fik dig til at tænke, at nu er det nok?

»Der var en udligningsreform, som ville øge udligningen mellem kommunerne og være til skade for Berlingskes kernelæsere i Nordsjælland og omegn. Den var både politisk forkert, men også ud fra et avisegoistisk synspunkt burde det have været en historie, Berlingske dyrkede. Men i stedet forsøgte man at sørge for, at jeg ikke borede for langt ned. Og så ragede vi uklar på nogle andre ting.«

De andre ting var Muhammed-tegningerne, hvor den daværende redaktør Christian Jensen på et tidspunkt hev ham ind til samtale, fordi han nægtede at skrive en historie om, at Jyllands-Posten ikke ville bringe nogle iranske tegninger om Holocaust.

Ledelsen mente, han var partisk i sin journalistik, siger Ole Birk Olesen. Christian Jensen kan ikke huske episoden, men medgiver, at den formentlig er korrekt.

»Det var efter min mening en helt søgt historie, hvor vinklen var, at Jyllands-Posten var hyklere, men som var et udtryk for Berlingskes kamp med Jyllands-Posten om de borgerlige læsere. Og det endte med, at jeg sagde, jeg ikke kunne lave den historie,« siger ministeren.

Et borgerligt projekt

Ole Birk Olesen har altid været stærkt optaget af at rykke Danmark et mere liberalt sted hen. Også når det giver ham problemer. Efter konflikterne med Berlingske sadlede han derfor om, og var med til at starte det borgerlige netmedie 180Grader.dk.

»Jeg ved ikke, om det er medfødt, eller om det er noget, jeg har oplevet, hvor jeg er blevet sådan en person, der mener at vide, hvad der er rigtigt og forkert. Ikke faktuelt, men hvad der er den rigtige måde at være på.«

Selv kalder sig »kulturelt konservativ på nogle områder«, hvor normer for opførsel var bedre i gamle dage.

»Sådan nogle ting, som at man ikke skal lave unødig larm. Man skal ikke sidde i et tog med tastaturlyde på sin telefon. Altså, hvorfor skal resten af toget sidde og høre på, at man sms’er ihærdigt med sin ven? Slå det fra!«

Også spytten og smasken er for Ole Birk Olesen et eksempel på enormt dårlig opførsel. Han bruger derfor lang tid på at opdrage sine sønner til at lade være med at knække fingre foran andre mennesker. Han har to sønner på 11 og 14 sammen med Sif Meincke, der har taget billeder til denne artikel, og som har været gift med Ole Birk Olesen i 10 år.

Ole Birk Olesen snakker med drengene Frede og Bjørn i stuen med hunden Mille.

Fotografen er gift med Ole Birk Olesen. Information har hyret hende til at lave disse billeder, for at hun kunne vise os en mere privat side af ministeren.

Ole Birk Olesen snakker med drengene Frede og Bjørn i stuen med hunden Mille.

Fotografen er gift med Ole Birk Olesen. Information har hyret hende til at lave disse billeder, for at hun kunne vise os en mere privat side af ministeren.

Sif Meincke

Det omstridte indlæg om kvinder

Ole Birk Olesen har generelt holdt fast i sine idealer og siger, at han længe før Liberal Alliance blev oprettet var mere blå end noget eksisterende parti. Han kunne også godt forestille sig en lavere skat end de 40 procent, partiet går ind for, siger han. Han kalder sig selv idealist, men ikke provokatør. Men han har provokeret.

Særligt indlægget ’Jeg anklager kvinder’ fra 2010, hvor han anklager kvinder for at være amoralske, at have en ufattelig dårlig udviklet kritisk sans og ikke eje selvdisciplin, har præget hans image.

I dag kalder han indlægget »noget af det dummeste, jeg nogensinde har gjort«, fordi det dengang var tænkt som et kuriøst modspil til »hvordan nogle feminister var ude efter mænd som nogle, der starter krige og er aggressive«. Men indlægget opfattes af mange som om, han ikke går ind for ligestilling som politiker.

»Det er en historie, jeg er meget ærgerlig over, for jeg har altid været tiltrukket af stærke kvinder. Og nu tror nogen, at jeg helst vil have en fortidig kvinderolle, hvor det modsatte altså er tilfældet. Jeg har stemt på kvinder ved de sidste tre-fire valg. Men så kan politiske modstandere bruge det til at fremstille en som ond.«

Venstrefløjen som fjendebillede

Der var det igen, ordet ond. Og dagen før vi mødes har han skrevet på Facebook, at »nogle mennesker bare leder efter at forarges. Det eneste, man skal gøre for at udløse forargelsesbølgen, er at være politiker for et parti, som ikke er rødt, så farer de op som trolde af æsker«.

– Du lyder som om, du er virkelig irriteret på venstrefløjen. Er du det?

»Jamen, jeg synes helt generelt venstreorienterede har ufatteligt nemt ved det, fordi det eneste, de skal gøre, er at vise den gode intention. Hvis man påpeger realistiske problemer med at gennemføre ting, så bliver man skudt i skoene, at man ikke vil det gode.«

Som eksempel nævner han Enhedslistens topfigurer, der ifølge ham høster ros for at være rummelige og godhjertede for en politik, der ifølge ham handler mere om anerkendelse end at gøre Danmark til et bedre sted. For den liberale politiker mener, at Enhedslistens partiprogram ville gøre Danmark til »et frygteligt, fattigt og dårligt land«.

– I har heller ikke fået Liberal Alliances program igennem, men er gået på kompromis for at gå i regering. Det samme ville Enhedslisten vel gøre?

»Ja, men jeg synes, ethvert parti skal bedømmes på, hvad de gerne vil, hvis de havde 90 mandater. Jeg forsøger virkelig at få folk til at bedømme Liberal Alliance på vores mål, og ikke på vores kompromiser.«

Som eksempel på hvilke oplevelser han har haft med venstrefløjen, nævner han tv-programmet Debatten med Clement Kjærsgaard.

»Her siger de ofte, ’det lyder usympatisk’ eller ’det er hånligt sagt’. Eller at man er født med en guldske i røven, som Pelle Dragsted fra Enhedslisten kan finde på at sige. Så slipper de for at forholde sig til argumentet.«

Jeg spørger flere gange, om nogen har kaldt ham decideret ond eller et ondt svin, men uden at han kommer med nogen konkrete eksempler er det helt generelt hans opfattelse, at argumentationen på den røde fløj er fyldt med følelser og mangler logik.

Alligevel er Pelle Dragsted ikke så slem i virkeligheden, siger Ole Birk Olesen, der har haft en masse med ham at gøre gennem Finansudvalget.

»Det er sværere at fastholde fjendebilledet, når man mødes i det daglige. Jeg kan se nogle ligheder mellem hans idealistiske person og min egen, selvom idealet er forskelligt. Og at han er fagligt dygtig. Så det er sværest for mig at fastholde et fjendebillede, når jeg taler med Pelle Dragsted.«

– Er du misundelig, når liberale bliver kaldt onde og venstreorienterede bliver kaldt gode?

»Misundelig er et forkert udtryk, for hvis jeg ville det, kunne jeg jo bare gå derhen. Men det kan jeg jo bare ikke leve med. At blive hejst op som et fantastisk menneske, hvis det, jeg siger, ville føre til en deroute.«

Et par dage efter skriver han igen en mail. Den er lang, og handler om vores tids fokus på det ydre og på at rykke opad i hierarkier. Pointen er noget i retning af, at han prøver at gøre en forskel, selvom det ikke altid giver anerkendelse.

»Jeg er fuld af fejl som alle andre, men jeg synes, at jeg forsøger at gøre en reel forskel for noget, jeg tror på, og ikke bare at føre mit hylster frem i verden. Bedste hilsner, Ole.«

Fotografen bag billederne på denne side er gift med Ole Birk Olesen. Information har hyret hende til at lave disse billeder, for at hun kunne vise os en mere privat side af ministeren.

Fotografen bag billederne på denne side er gift med Ole Birk Olesen. Information har hyret hende til at lave disse billeder, for at hun kunne vise os en mere privat side af ministeren.

Sif Meincke

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hold da ... Her kan man tale om at trække offerkortet, ..."ond". Ikke et eneste visionært pip, eller lidt konkret realisme. Hvad er det nu for en ministerpost han klæber sig til?

Ruth Sørensen, Morten Bo Johansen, Sus johnsen, Tina Sommer, Kim Øverup, Tom Andreæ, Poul Sørensen, Vibeke Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Kirsten Kathrin, Carsten Wienholtz, Mads Berg, Elisabeth Andersen, Hanne Ribens, Torben Skov, Benjamin Bach, Martin Madsen, Jens Kofoed, David Hertz-Holm, Kim Strøh, Ivan Breinholt Leth, Kim Houmøller, Arne Lund, Torben Arendal, Jørn Andersen, Per Torbensen, Finn Hansen, kjeld jensen, Jan Kønig, Karsten Aaen, Flemming Berger og Peter Jespersen anbefalede denne kommentar

Nå fin artikel. Spændende om de hadske kommentarer kan forblive i baggrunden. Det er det mest sørgelige anno 2016. At det er så polariseret at man ikke kan klare at høre en politisk modstander uden at skrive sure ord.

Niels Duus Nielsen, Søren Knudsen, Erik Karlsen, Allan Stampe Kristiansen, Kirsten Kathrin, Mogens Fosgerau, jesper schultz, Jakob Bonde, Jørn Andersen og Martin Nielsen anbefalede denne kommentar

Man mindes Nixons berømte 'I'm not a crook'. Det bør man klogelig lade andre bedømme, hvis det skal virke troværdigt.
I politik handler det ikke om hvilken person man er, men om hvad man udretter. Alt andet tilhører den private sfære, og er os andre uvedkommende

Sus johnsen, Morten Blicharz Nielsen, Mads Berg, Elisabeth Andersen, Hanne Ribens, Christel Gruner-Olesen, curt jensen, Kim Houmøller, Arne Lund, Jørn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Morten P. Nielsen, Finn Hansen, Jan Kønig, Anders Reinholdt, Anne Eriksen, Karsten Aaen, Flemming Berger, Jens Thaarup Nyberg, Peter Jespersen, Torben K L Jensen, Thomas Petersen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det overrasker mig nok mest, at familien holder høns.
Høns kan en historisk dårlig score udi at producere mere end 1 æg om dagen, uanset hvor meget man motiverer dem.

Lis djørup, Tina Sommer, Kim Øverup, Martin Madsen, Vibeke Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Mads Berg, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Elisabeth Andersen, Hanne Ribens, Helene Kristensen, Niels Duus Nielsen, Benjamin Bach, David Hertz-Holm, Christel Gruner-Olesen, curt jensen, Charlotte Svensgaard, John Christensen, Hans Larsen, Carsten Mortensen, Arne Lund, Torben Arendal, Kirsten Kathrin, Jørn Andersen, Finn Hansen, Kurt Nielsen, Jan Kønig, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Flemming Berger, Peter Jespersen, Heidi Larsen, Tue Romanow og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Ihukommende en gammel Osvald Helmut-vise, kan man jo undre på hvorfor folk, politikere især, altid vil være det modsatte af hvad de er.

Ole Birk Olesen VIL så gerne være en flink fyr, men.....

Man kunne også tænke på levereglen, "Stol aldrig på en mand , der siger "Stol på mig""
Så når Ole Birk Olesen siger "jeg er ikke ond", så er han nok alligevel ikke helt ubekendt med at hans virke har skadet nogle mennesker.

Ruth Sørensen, Allan Stampe Kristiansen, torben - nielsen, Carsten Wienholtz, Mads Berg, Elisabeth Andersen, Niels Duus Nielsen, curt jensen, Kirsten Kathrin, Jørn Andersen, kjeld jensen, Jan Kønig, Anne Eriksen, Karsten Aaen og Egon Stich anbefalede denne kommentar

@Bill Atkins
"Ikke et eneste visionært pip, eller lidt konkret realisme."

Det er en artikel om manden, ikke hans visioner og politik.

Martin Nielsen, visioner er vel en del af billedet af en politiker, og han holder sig jo ikke selv tilbage med at kritisere venstrefløjen i almindelighed og Enhedslisten i særdeleshed. Men jeg forstår da udmærket at han og proselytter gerne ser hans politik ukommenteret - det tåler den jo ikke.

Hanne Ribens, Allan Stampe Kristiansen, Kirsten Kathrin, Carsten Wienholtz, Helene Kristensen, Flemming Berger og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

...Der er vist ingen i denne verden som betragter sig selv som et dumt svin eller ondsindet. Heller ikke end de værste af slagsen gennem historien - Men det er der andre som gør. Og det er det som er det afgørende. Ikke hvad man selv synes om sig selv.

...Og en forvrænget og forstyret selv opfattelse er netop, hvad der kendetegner en del af Liberal Alliances top personprofiler.

Ruth Sørensen, Sus johnsen, Hanne Ribens, Allan Stampe Kristiansen, Carsten Wienholtz, Mads Berg, Elisabeth Andersen, Helene Kristensen, Janus Agerbo, David Hertz-Holm, Torben Bruhn Andersen, Carsten Mortensen, Kirsten Kathrin, Jørn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Marie Jensen, Finn Hansen, kjeld jensen, Anne Eriksen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

...Vi er ikke amerika. Vi er Danmark.

Er måske ikke et personligt dumt svin, men repræsenterer en politisk linie, som man skal være et dumt svin for at synes om! Hov...jeg manglede "egoistisk" foran dumme svin.
En mand som nu bliver ministermillionær på at være efter de offentligt ansatte - gennemført usympatisk.

Sus johnsen, Poul Sørensen, Allan Stampe Kristiansen, Mads Berg, Hanne Ribens, Torben Bruhn Andersen, curt jensen, John Christensen, Hans Larsen, Torben Arendal, Kirsten Kathrin, Jørn Andersen, Marie Jensen, kjeld jensen, Jan Kønig, Anne Eriksen, Karsten Aaen, Flemming Berger, Flemming S. Andersen, Peter Jespersen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Ja, OBO starter med en stråmand - et svaghedstegn.

Tina Sommer, Kirsten Kathrin og Marie Jensen anbefalede denne kommentar

Michael P@
Det kan man selvfølgelig altid være uenige om;hvornår nogen er et dumt svin.

Jeg er dog typen, som hvis jeg ser nogen forulempe en anden(ofte en svagere)så griber jeg ind og stopper det - og kalder så gerne gerningsmanden for et dumt svin!
Muligvis uciviliseret optræden fra min side. Men man skal ikke finde sig i alt, og det har alt for mange gjort alt for længe.
Jeg antager i umiddelbar forlængelse af din kommentar, at du aldrig betragter nogen som dumme svin.

Tina Sommer, Janus Agerbo, Mads Berg, Allan Stampe Kristiansen, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Jan Kønig, Flemming Berger, Flemming S. Andersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

På mig virker OBO som en hund i et spil kegler; han skulle være dygtig til at argumenter på skrift.

LA er et parti uden moral. De er lykkeriddere som svajer på hesten uden de har mål for andre end sig selv. Hør bare i disse dage på platuglen Samuelsen, det er bare for meget. Mere er der vel ikke at sige om dem. DE taler for sig selv.

Sus johnsen, Tina Sommer, Allan Stampe Kristiansen, Mads Berg, Hanne Ribens, Helene Kristensen, David Hertz-Holm, Torben Bruhn Andersen, Christel Gruner-Olesen, curt jensen, Kim Houmøller, Torben Arendal, Svend Høg, Kirsten Kathrin, Per Torbensen, kjeld jensen, Thomas Petersen, Bill Atkins, Karsten Aaen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Hvis man okker er et dumt svin, gad vide hvad man så er når man skriver det her: https://damefrokosten.wordpress.com/2010/06/03/jeg-anklager-kvinder/

Ruth Sørensen, Tina Sommer og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar

Han har jo altid udstillet et lavt selvværd, hvilket vel at årsagen til hans nedgørelse af andre hvor han kan komme til det.

At der bliver brugt mindre pæne ord når hans adfærd skal beskrives, betyder bare han ligger som han reder.

Det som er mest uforståeligt er at han kom i betragtning da der skulle fordeles minister poster, men igen, hvis det var et valg mellem pest eller kolera.

Med typer som ham i sådan en stilling er der alvorlig grund til at være bekymret for danmark og i den sidste ende det danske system.

kjeld jensen, Allan Stampe Kristiansen, Carsten Wienholtz, Helene Kristensen, Torben Bruhn Andersen, Kirsten Kathrin, Jørn Andersen, Tino Rozzo, Torben Skov, Marie Jensen, Jan Kønig, morten andersen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
morten andersen

Indrømmet: dumt svin er ikke ok. Hvad med: ubegavet svin!

Jo du er!

Tina Sommer, Ulla Søgaard, Marie Jensen og Herman Hansen anbefalede denne kommentar

"Jeg er ikke et dumt svin".
Øhhh, you could have fooled me.
Fruens intetsigende billeder er heller ikke til nogen hjælp.

Tina Sommer, Allan Stampe Kristiansen, Per Jongberg, Torben Skov og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Sven-Åge Westphalen

Et sympatisk forsøg fra Informations side til at give spalteplads til Liberal Alliance. Det kunne være befriende, hvis Ole Birk Olesen havde brugt den på reflekterende tanker. Men artiklens hovedbudskaber er desværre blot 1) det er egentlig lidt synd for mig (OBO), 2) men det er nu en gang de borgerliges ansvarlighed, der redder det danske samfund fra de uansvarlige venstreorienterede.

Poul Sørensen, Vibeke Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Elisabeth Andersen, Casper Borly, Marie Jensen og Svend Høg anbefalede denne kommentar

...Glemte lige - Ole Birk Olesen, jo du er.

kjeld jensen, Allan Stampe Kristiansen, Ulla Søgaard, Torben Skov og Søren Andersen anbefalede denne kommentar

Når OBO'en ikke vil tale politik, men kun om sig selv, så må vi, læserne, jo til det.
Han vil privatisere som død og helvede, helst sælge DSB. Lade flere "private" togoperatører overtage DSB's togdrift - og "private" er fc. Arriva, der ejes af Deutsche Bahn.
Igangsætte OPP-projekter for at statsgælden ikke skal forøges - det ka' EU ikke lide. At han så derved overfører store summer til "de private" fx pensionskasserne, ses ikke at bekymre ham.
Så vil han gerne afskaffe reg.afgiften på biler, og det skal jo nok gavne den kollektive trafik og klimaforandringerne.
For et syns skyld vil han drysse et par mio hist og her til cykelstier - man er vel familiefar.
Fortsæt selv listen....

kjeld jensen, Kirsten Kathrin, Karsten Aaen, Elisabeth Andersen, Janus Agerbo, Bjarne Bisgaard Jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

»Ja, men jeg synes, ethvert parti skal bedømmes på, hvad de gerne vil, hvis de havde 90 mandater. Jeg forsøger virkelig at få folk til at bedømme Liberal Alliance på vores mål, og ikke på vores kompromiser.«

Mennesker (og partier) bliver nu engang bedømt på hvad de laver - ikke hvad de synes de står for!
Det er sg* naivt.

kjeld jensen, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Flemming S. Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
John Christensen

OBO - er det ikke et træinstrument, man blæser i?

Om Ole Birk Olesen er et dumt svin eller ej, kan være svært at skrive - i en sober offentlig debat.
På linje med hans partifælle Joakim B Olsen, mener jeg - at de begge er ret så usympatiske i deres fremtræden.

God juleaftensdag der ude

kjeld jensen, Allan Stampe Kristiansen, Kirsten Kathrin, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Ulla Søgaard, Hanne Ribens, Anne Eriksen, curt jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Ole Birk Olsen: Velkommen til virkeligheden, hvor man skal sige hvad man mener, og mene det man siger.

Ak, jeg får næsten ondt af stakkels Ole. Men hvis det her er OBOs ord, undskyld, så er han altså et dumt svin. Måske også mere arrogant end dumt:
fordi Tesfaye både går op i at skabe job til underklassen og debatterer »uden at slynge om sig med skældsord

Og på der politiske/faglige område er jeg absolut ikke imponeret af OBO. Hvad er det lige han indtil videre har gjort for Danmarks befolkning?
Måske er det derfor at der er behov for en privat profil, fordi den professionelle er ikke værd at skrive hjem om?

Interessant også hvordan han er ked af at blive behandlet med fordomme mens han selv er eksponent for hvordan man bruger fordomme til at manipulere den offentlige mening med.
Har folk allerede glemt hvordan han (og andre) skamløst red på "Dovne Rober og fattig Marina" bølgen?
Ikke et dumt svin?
Nej, jeg kan sagtens finde på meget værre attributer for OBO - bedømt fra sin virken i det offentlige rum og hvordan han har behandlet andre som ikke er i stand til at forsvare sig mod hans overgreb.

Vil gerne give ham medhold i at han, rent privat kan være et fint, ærligt og omsorgsfuld menneske, det kan jeg som borger i dette her land bare ikke bruge til ret meget men ville ønske at han også var det som politiker og minister.

Lis djørup, Niels Duus Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Kirsten Kathrin, Morten Blicharz Nielsen, Karsten Aaen, Elisabeth Andersen, Mads Berg, Carsten Mortensen, Lise Lotte Rahbek, Helene Kristensen, Kim Houmøller og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Trafikmedister Ole Birk Olesen (LA) er ikke et dumt svin
(Man ska' ku' tælle til halvfems, sagde ålen)

Med strømmen flød han stolt sin vej,
for den, der flyder, ja han synker ej!
Ad små kanaler strømmen foer
til han endte som en brik på Løkkes spillebord.
./. Fordi han kendte vejen, som en strøm kan gå,
så endte han med kors og bånd og stjerner på ./.

Søren Roepstorff, Jens Erik Starup, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Aaen, Carsten Mortensen, Hanne Ribens, Torben Skov, Kim Houmøller, Jørn Andersen, Anne Eriksen, curt jensen, Bill Atkins, Torben Bruhn Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

DUM: som er til irritation, besvær eller ærgrelse om handling, situation el.lign.

SVIN: foragtelig og utiltalende person der opfører sig gement og hensynsløst

(GEMEN): nederdrægtig; tarvelig; ondskabsfuld

(OND): som rummer eller indebærer fortræd, ulykke eller forringelse af nogens velfærd

Man kan med rette spørge, hvad grisene har gjort.

KYNIKER: person som har mistet sin tiltro til verden og den menneskelige natur, og som hensynsløst og sarkastisk giver udtryk for det

Allan Stampe Kristiansen, Kirsten Kathrin, Ulla Søgaard, Niels Duus Nielsen, Flemming S. Andersen, Anne Eriksen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Når jeg skrev OBO'en så siger det intet om Ole Brik Olesens evt. egenskaber, som jeg ikke kender. Det var ment som en lille julespørg - en obo er et musikinstrument med den meget dyyyb klang, tilsvarende ministerens stemme. Andet lå der ikke i det, og jeg håber hermed, at sprogpuritanerne er beroliget?

@Arne

Det sidste ord var et forsøg på selvironi, men ud fra definitionerne mener jeg godt man kan argumentere for at OBO falder inden for rammerne af hvad et "dumt svin" er.

Graver man lidt dybere, finder man et paradoks. Folk som OBO mener, som jeg har forstået det, at "man skal lade briste, hvad ikke kan bære", og at "med personlig frihed, følger personligt ansvar". Mange tilskriver "Survival of the Fittest" til Darwin, men egentlig kommer udtrykket fra Herbert Spencer. Hvorvidt LA's ideologi er sand eller ej, ved jeg ikke, men når OBO både vil være fortaler for ideologien, og samtidig kaldes en "flink fyr", er det et paradoks. Måske skal han bare indse at begrebet et "dumt svin" er mere flertydigt, end den normale negative udlægning antyder.

Den negative udlægning kommer fra det som vi kalder kultur, og noget (bla. spilteori) tyder på at en del af vores kultur er medfødt, liggende i vores gener, formet af millarder års evolution. Samtidig har forskning vist at en gruppe, som beskytter sine svage fungerer bedre end en som ikke gør.

Vælger man at mene som OBO, bør man måske tage skridtet fuldt ud og acceptere, at nogen vil synes man er et "dumt svin". Det kan jo være, at vores medmenneskelighed bare er et af evolutionens utallige vildskud. På den anden side lader Homo Sapiens til at være et af klodens mest vellykkede gæt, hvis man kigger på artens succes i andre sammenhænge, og her mener videnskaben at medmenneskelighed har været en mere betydningsfuld faktor end vores tænder, kløer og muskler.

Karsten Aaen, Anne Eriksen, Jens Kofoed, Torben Vous og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Nem arbejdsdag for Tine Toft.
Sælg billederne til Bo Bedre eller euroman.

Grethe Preisler

Journalist og debatbogsforfatter Ole Birk Olesen

Han syntes født til bagateller,
og noget stort han var ej heller,
før han blev hakket til medister
og fik sin bag smurt ind i klister.
(frit efter Johan Herman Wessel)

Anne Eriksen, Kirsten Kathrin, Arne Lund, Karsten Aaen, Jørn Andersen, Hanne Ribens og Torben Skov anbefalede denne kommentar

@Lise Lotte Rahbek - Holde høns? Måske fordi de kagler højlydt!

Hvad sagligt er der i, at kalde en bog taberfabrikken? Er han inspireret af Mussolini?
Hvad sagligt er der i, at sænke registreringsafgiften på biler, bygge ligegyldige motorveje, mens skolebørn bliver transporteret i ulovlige skrotbusser som er hamrende farlige at køre i?

Anne Eriksen, Kirsten Kathrin og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar

Suk...jeg glædede mig ellers til artikelen, men blev som andre her i tråden skuffet over artiklens fokus. Hvad jeg havde syntes var spændende ville have været en artikel i stil med Niels Jeppesens kronik i dagens avis. Men det er måske for meget fingerpegning?

Det nemeste ville være at skrive noget negativt on OBO. Men nu sidder han der med magten, så lad os se hvad han bringer med sig.

Søren Kristensen

Tak til Jesper Wistoft Nielsen for linket. OBO´s artikel er rigtigt sjov læsning, med mange elementer af sandhed og det undrer mig ikke han har måtte høre for den. Men hvorfor han fortryder, forstår jeg ikke, det virker en anelse krukket. Måske har det noget at gøre med at han er blevet minister? Der er jo lang vej fra kostalden i Sønderjylland til Christiansborg.

Måske er OBO bare sheriffen fra Notthingham .....for sin omvendte Robin Hood.....tag fra de fattige med et kontanthjælps loft, og giv til de rige i form af skattelettelser og billige luxus biler...og fortæl så de fattige at det oven i købet er til deres eget bedste....:-) En sympatisk mand er han ikke ham OBO !

Anne Eriksen, Kirsten Kathrin, Karsten Aaen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

R ikke SL
Det er en velkendt strategi selv at pege på egne fejl og mangler, så kommer man de andre i forkøbet. Om han er "et dumt svin", ved han bedst selv. Han udstråler arrogance i al sin tale, blandt andet om kvinder. Om han er arrogant ved jeg ikke. Jeg kender ham ikke.

Jeg bryder mig ikke om hans partis politik. Jeg finder partiets politik kortsigtet og gammeldags. Verden er ved at finde ud af, at LAs politik ikke er fremtiden. Den verden de vil skabe, vil skabe større ulighed og fremadrettet skabe store konflikter.

Artiklens billeder er rigtigt belyste og gode i kontrasten, men siger ingenting om manden, andet end, at han flyder med strømmen og har fuldskæg, som næsten alle mænd i hans alder.

Mange mænd har fuldskæg i dag. Jeg mistænker dem for, at bruge skægget som en slags manddomstegn for at vise, at de faktisk er mænd. Spørgsmålet er om man bliver mere mand af at have et fuldskæg? Det er i hvert fald mode og OBO er med på moden, det viser billederne.

Michael Pedersen, du aner som sædvanlig ikke hvad der foregår:

---
Danmark har tilsyneladende fået en helt perfekt beskæftigelsesminister i Jørn Neergaard Larsen, hvis man spørger i Liberal Alliance. Han får opbakning af arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen.
- Tillykke til Jørn Neergaard. Vi har høje forventninger til samarbejdet i LA, skriver han.

DA vil sænke kontanthjælp for forsørgere over 30 år med over 1000 kroner om måneden. Sygedagpenge og førtidspension skal beskæres med over 4000 kroner. Så vil tre ydelser alle ligge på det samme niveau: Lidt over 13.500 kroner om måneden. DA vil desuden fjerne over halvdelen af de sociale ydelser.

Ifølge DA vil Danmark dermed kunne finde offentlige besparelser for mere end 60 milliarder kroner og få 85.000 flere danskere til rådighed på arbejdsmarkedet.

---

Dovne Robert og fattige Carina ...min bare r..

Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Debattørerne bedes respektere, at emnet for artikeldebatten er interviewet med trafikminister Ole Birk Olesen, og ikke debatklimaet på information.dk generelt.

Debatvært
Espen Fyhrie

Henrik L Nielsen

Det virker mærkeligt at manden har så travlt med at overbevise andre (sig selv?) om at han ikke er en skidt fyr.