Satire
Læsetid: 6 min.

Her er de ord, I synes skal dø

Her er de ord, I synes skal dø
Kultur
26. december 2016

Vi bragte for nylig en liste med 21 ord, vi skal holde op med at sige, fordi de lyder dumt, vildleder eller simpelthen ikke betyder noget som helst. Men listen var tilsyneladende langtfra komplet.

Rigtig mange af jer har skrevet ind til os med flere ord, der skal i karantæne i 2017.

Et redigeret udvalg af jeres bud og begrundelser bringer vi her.

Angiveligt

Skal nakkeskydes. Bruges næsten dagligt af journalister på landsdækkende tv, men er blot en måde at løbe med sladder på. 

Agtigt

Bruges som fyldord i hver tredje sætning. Desværre fjerner det alt konkret indhold i resten af sætningen og gør taleren uintelligent at høre på.

Bilateralt

Som i når folk siger, 'den tager vi bilateralt'. Det lyder som om, vi har gang i officielle forhandlinger med Sverige. Reelt sidder vi bare til møde. 

Danskhed

Efter flere års skamridning, hvor Martin Henriksen og ligesindede er lykkedes med at få danskhed til at være et pendulord, der har svinget fra frisind til intolerance, trænger ordet vist til et par år på bænken.

Dad-bod

Du er jo bare blevet tyk, fordi du nærmer dig de fyrre. Det er ikke ok eller lækkert, det er bare et udtryk for at have givet op.

Eliten

Et amorft fjendebillede, som er vanskeligt at definere præcist, men tilsyneladende er en slags hybrid mellem Claus Meyer, Fritz Schur og Margrethe Vestager (for nu at holde os til det danske). Begrebet er frit definérbart og bliver brugt i flæng.

Forandringsparat

Det betyder jo bare konstant og ukritisk at have ja-hatten på. Godt vi har Svend Brinkmann.

Fremadrettet

Det er uforståeligt, hvordan det er lykkedes ordet at springe ind i munden på talende mennesker. I ni ud af 10 tilfælde er det meningsløst. Mit blik kan måske være fremadrettet – og min finger – men fremover skal ordet bare hedde fremover.

Faktisk

Anvendes som et totalt overflødigt, pleonastisk redundans-fyldord.

Ildsjæl

Kan vi snart slippe for altid at skulle være ildsjæle. ’Opvasker søges – er du ildsjæl og brænder du for rene tallerkener?’

Interessetimer

Det betyder jo bare gratis arbejde.

Italesætte

Ordet kan kun være opfundet af coaches. Det lyder grimt og er et gigantisk spild af bogstaver, så længe 'tale om’ fint kan bruges. Før var man kun i fare for ordet, hvis man socialiserede med folk fra KUA, men nu italesætter alle om middagsbordet alting.

Kulturel appropriering

Enhver kulturel aktivitet, som ikke vurderes at være skabt af hvide mennesker, er racistisk at kunne lide og dyrke. Du skal derfor føle stærk skam over at spise kebab og lytte til hiphop og må da slet ikke lytte til jazz, fordi så dyrker du disse ting uden at forstå sortes lidelser, må man forstå.

Loft

Trætheden melder sig. Loft over kontanthjælpen, loft over uddannelsen. Kan vi ikke bare stryge ordet og i stedet bruge ordet begrænset? Ordet loft hører hjemme hos en tømrer, og nu sidder der jo ikke ligefrem et væld af tømrersvende i Folketinget.

Mandeinfluenza

Ordet mandeinfluenza skal dø, inden den sidste rest af maskulinitet er kvast ihjel. Ordet betyder bare, at det er en mand, der har influenza. Men i den moderne feminists øjne er en mand med influenza en sølle vatpik, som skal tage sig lidt mere sammen og stille sig til rådighed i husholdningen. Lad ham dog bare være lidt i fred og vart ham lidt op for en sjælden gangs skyld. Og kære kvinder, sig i stedet, at jeres dejlige mand har influenza.

Megafedt

Selv i alvorlige sammenhænge og udtalt af festklædte granvoksne TV-speakere bruges ordet om og om igen som om, at det er det eneste jubeludtryk, der findes. Vi har haft en kreativ ven, som selv lavede et ord til brug for den slags grænseoverskridende jubel. Og det er obivabelt. I må gerne låne det. KH Hanne.

Nonfirmation

Nonfirmation betyder intet. Enten bliver man konfirmeret, eller også bliver man ikke konfirmeret. Nonfirmation er bare en undskyldning for at få en masse gaver, fordi man ikke bliver konfirmeret. Så må det jo være det, man fejrer. 

Omkring

I betydningen om som i ’tale omkring’, ’skrive en artikel omkring’ og ’føre en diskussion omkring’. Man forestiller sig, at omkring-brugerne står i en rundkreds omkring emnet og taler om noget helt andet.

Politisk håndværker

Det er et udtryk for ren dovenskab, når man tager disse to ord, der skyr hinanden som olie og vand, og klasker dem sammen i denne hæslige collage. 

Populisme

Ingen har endnu sagt, hvad de mener med ordet. Men det bruges, når man ikke bryder sig om jævne folks meninger.

Produktionsdyr

Ordet legitimerer, at man driver horribel rovdrift på forsvarsløse dyr for at tjene mere og mere. Det hedder husdyr.

Psykriater

Sågar journalisterne har fået ordet galt i halsen og udtaler det som en blanding af psykiater og elektriker. Dertil har faget endnu ikke udviklet sig.

På daglig basis

Bør også dø, da det bliver en gyselig afart af noget engelsk. Det optræder oftest som et pausesignal i en eller anden tågesnak, for det betyder ikke rigtig andet end noget, vi alle sammen gør i vores hverdag.

Qua

Folk, der bruger ordet qua tror, at det får dem til at lyde kloge og akademiske. Det gør det ikke.

Robust

Betyder jo bare, at man skal finde sig i alting.

Samskabelse

Bruges i diverse kommunale visions- og policy dokumenter. Udover at lugte af Google Translate, er ordet et irriterende forsøg på at dække over, at nogle har magt og ressourcer til at bestemme, hvordan byen udvikler sig, men andre må nøjes med at give deres idé for en pizzaslice.

Smuksak

Fordi det er blevet misbrugt på Facebook mellem veninder og bare er er grimt ord.

Shitstorm

Bør afgå ved druknedøden hurtigst muligt. Det kom kravlende fra de grimme dele af internettet, så skulle alle DR og TV2's webredaktioner lige prøve det der nye ord, de unge bruger, og nu indgår det i en Michael Falch sang. 

Skærmtid

Skærmtid lyder som noget, der er bergænset til fem minutter om dagen. Reelt er der altid skærmtid. For medmindre, du er skovarbejder, sidder du på din flade røv foran en skærm det meste af dagen. Og det gør børnene også, fordi de har 4 julekalendere at følge med i, og skal holdes ajour på elevintra, hvor de kan læse, hvad de skal læse i skolen.

Tænke

Vendingen ’jeg tænker’ har nu i 10 år været med til at simplificere det danske sprog. Ingen vil bare ’synes’, ’føle’ eller ’mene’ noget. Nej, man tænker, for det er noget med at reflektere dybt og ikke bare hitte på noget. Ved at sige ’jeg tænker’ antydes det, at der ligger gennemarbejdet argumentation bag udsagnet, hvad der kun sjældent egentligt er tilfældet.

Viralt

En af de største triumfer, man i 2016 har kunnet opnå, set fra et moderne dansk perspektiv, er at gå viralt. Altså at ens produkt bliver en kastebold i stormen af delinger, likes og smileys på allede sociale medier. Og det betyder som sådan intet, om man har været yderst godhjertet ellerheltemodig, eller om man bare er faldet ned fra taget, mens man rensede tagrender, og konen tilfældigvishar fået det på video – går du viralt, og har du måske ovenikøbet fået skrevet en eller flere clickbait-artikler om din præstation af sensationshungrende journalister, der har glemt, hvad nyheder er, så har du sejret!

Tak til alle jer, der sendte forslag ind

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

Nej, brugen af ordet "qua" får ikke brugeren til at lyde klog og akademisk, da det i 9 ud af 10 tilfælde bruges forkert.

Vibeke Rasmussen

Narh, meget tyder på, at italesætte nok snarere blev opfundet af en oversætter – men ok, vel også en slags coach :) – som til AK24syv har forklaret
hvorfor og hvordan han nåede frem til det nu så foragtede begreb.

Niels Duus Nielsen

"...nu sidder der jo ikke ligefrem et væld af tømmersvende i Folketinget."

Jo, det gør der da. Det store flertal er godt i gang med at tømme demokratiet for indhold, så dem kan man da godt kalde for "tømmersvende".

Sjovt, min stavekontrol protesterer og foreslår "tømrersvende", men journalister kan vel både stave og bruge en stavekontrol, så jeg går ud fra at Information er i gang med at introducere en neologisme.

Randi Christiansen, Charlotte Ardal og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Jeg syntes i mangler: på den lange bane ....

Randi Christiansen, Morten Bo Johansen, Henrik Bjerre og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Dad-bod
Du er jo bare blevet tyk, fordi du nærmer dig de fyrre. Det er ikke ok eller lækkert, det er bare et udtryk for at have givet op.

Jeg synes det er så flot, at Informations læsere klart og tydeligt fastholder idealet - og dermed opfattelsen af, at flertallet af os er opgivende tabere. Hvad skal vi med kroppe der ikke magre er toptrænede?
Skønt, at vi her med ét slag kan dræbe denne spirende bevægelse, der prøver at sprede budskabet om, at almindelige kroppe er udholdelige - måske endda lækre, selv om der er lidt runde former.

Italesætte er et fagbegreb indenfor diskursanalyse. Så den kan ikke slettes der selvom det muligvis burde undgås udenfor den teori..
Jeg forstår ikke helt hvorfor "faktisk" burde slettes. Det kan være effektivt for at understøtte noget.. ex starte en sætning med det (om det så er korrekt eller ej.)
Er ellers nogenlunde enig.

Fjerne brugen af begrebet "Elite"? ....næh, den slipper I, fra 'den fjerde statsmagt', sgu ikke igennem med. Den var snedig. :-)

Niels Duus Nielsen, Randi Christiansen, Benjamin Bach og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Tjek jeres privilegier. Fra artiklen med 21 ord forestiller jeg mig, at den der har noget imod ordet samtykke aldrig er blevet voldtaget og at den der har noget imod ordet heteronormativitet er hetero og derfor aldrig har følt sig sat forkert i en bås eller måtte kæmpe for at blive accepteret og kunne man forestille sig at den der har noget imod ordet LGBTQA netop ikke selv er en del af en seksuel minoritet. Og fra denne artikel forestiller jeg mig, at dem der har noget imod ordet mansplaining aldrig har været udsat for at være blevet taget mindre seriøst på arbejdspladsen fordi de var kvinde, kunne man forestille sig at den der har noget imod ordene kulturelt appropriering kommer fra en dominerende og koloniserende kultur der aldrig er blevet udnyttet som kultur af andre og kunne man forestille sig, at den der har noget imod ordet elite selv er fra eliten. De her ord er skabt fordi folk uden bestemte privilegier selvfølgelig må sætte ord på situationen. Og alle os med privilegier har bare at holde mund og lytte for vi ved intet om, hvad dem uden det bestemte privilegie oplever.

Randi Christiansen

Det kan der være noget om sara

Anders Sørensen

Alle ord skal dø. Vi bør finde et andet sprog. Mhj, djduyd dhdy eter. Ortsgdg! Aehldrendug nglen ( 5.