Læsetid: 8 min.

Overvågning er en universel oplevelse

Der er ifølge den tyske kunstner Hito Steyerl masser af måder at kæmpe imod brug af teknologi til overvågning, undertrykkelse og dataindsamling af alle tænkelige sociale relationer. ’Imperier kan smuldre meget hurtigt,’ siger Steyerl, der er en af verdens mest indflydelsesrige kunstnere
Der er ifølge den tyske kunstner Hito Steyerl masser af måder at kæmpe imod brug af teknologi til overvågning, undertrykkelse og dataindsamling af alle tænkelige sociale relationer. ’Imperier kan smuldre meget hurtigt,’ siger Steyerl, der er en af verdens mest indflydelsesrige kunstnere
16. december 2016

Der er mange måder at gøre sig usynlig for et kamera: Du kan gemme dig. Fjerne kameraet. Forsvinde. Være en kvinde over 50. Flytte i et gated community.

I filmen How Not to be Seen: A Fucking Didactic Educational mov.file, foreslår den tyske kunstner Hito Steyerl en lang række tricks til at omgås den konstante mediering og indfangelse af vores data og billeder på internettet.

»Det er en slags universel oplevelse af at blive indfanget og sporet i realtid,« siger Hito Steyerl, der bor i Berlin og har en ph.d. i filosofi.

Hun er verdenskendt for sin brug af videoinstallationer og sit arbejde med den essay-dokumentariske genre, og for tiden er hun aktuel med en skandinavisk premiere på videoinstallation Factory of the Sun på Kunsthal Charlottenborg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Wolff
  • Mikael Velschow-Rasmussen
Jens Wolff og Mikael Velschow-Rasmussen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Fin artikel men man kunne måske i tillæg til begejstringen over at Steyerl udstiller i Kbh nævne at Kunsthal Aarhus har udstillet hende i over en måned. En glimrende udstilling som godt kunne have fortjent en anmeldelse. Men der er selvfølgelig langt...

Kurt Nielsen, Sup Aya Laya og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar