Baggrund
Læsetid: 2 min.

På med kamikken

Drop dunjakke og motorbåd igennem ishavet, hvis dit gear til Grønlandsrejsen skal hamle op med kvaliteten i traditionelle klædedragter, kamikker og kajakker
Drop dunjakke og motorbåd igennem ishavet, hvis dit gear til Grønlandsrejsen skal hamle op med kvaliteten i traditionelle klædedragter, kamikker og kajakker

Nilas Røpke Driessen

Kultur
28. december 2016

Tag familien med i fangerbåd

Skinbåd
Vestlige bådefartøjer kan godt pakke sammen, når det kommer til de højarktiske farvande, som i vinterhalvåret er spækket med is. Ifølge Nationalmuseet er inuitternes skindbåd umiaq umådeligt slidstærk og samtidig let, så den kan bæres over isen, hvis isflagerne blokerer for sejladsen. Den ni meter lange båd vejer næsten ingenting, og så kan den fyldes med tøj, telte, børn og hunde. Sammen med kajak og hundeslæde var det umiaq, der muliggjorde inuits indvandring i Grønland for 1000 år siden, skriver Grønlands Nationalmuseum & Arkiv på sin hjemmeside.

Vær ung med kajakken

Kajak
Kajakker kommer oprindeligt fra Grønland, hvor de er blevet brugt til blandt andet sælfangst. Og netop sælerne lagde skind til kajakker i gamle dage, hvor den spidse båd muliggjorde, at inuitterne ifølge Grønlands Nationalmuseum & Arkiv i år 1200 kunne rejse østpå. I dag laves kajakkerne ifølge Wikipedia af træ og sejldug, og kajakroning er igen blevet en populær sportsgren blandt de unge.

Lad dine fødder svøbe i hare og sæl

Kamikker
Kamikker er både nødvendige under fangst i kajak og på slæde, og de vil helt sikkert være en fordel, hvis man skal betræde den isklædte natur. De vandtætte skindstøvler er oftest lavet af sælskind og består af en inder- og yderstøvle med såkaldt kamikhø imellem. Mange har hareskind indeni, fortæller Kirsten Hastrup i sin bog Thule på tidens rand, så foden holdes varm på en måde, som intet andet fodtøj kan. Samtidig holdes sne og vand på sikker afstand.

Klæd dig varmt på

Bjørneskindsbukser
I det højarktiske område kan temperaturen komme helt ned på -40 grader, så hvis man ikke har det rigtige tøj på, kan det ende helt galt. Ifølge Kirsten Hastrup er det umuligt at holde varmen i almindeligt vintertøj, hvis man eksempelvis skal på fangst, hvor man sidder stille meget af tiden. Derfor kan det være en idé at pakke sig godt ind i den grønlandske klædedragt, hvor bjørneskindsbukser og luffer af sælskind gør godt på slædeturen.

Glem alt om snescootere

Hundeslæde
Når du er pakket ind i kamikker og bjørnebukser, kan du slå dig ned på hundeslæden, der ifølge Kirsten Hastrup oftest måler en meter i bredden og fire meter i længden. Foruden kajak og umiaq var hundeslæden inuits vigtigste transportmiddel, skriver Grønlands Nationalmuseum & Arkiv. Den lydløse hundeslæde kan, i modsætning til snescooteren, få passageren helt tæt på dyrene på isen. Før man havde adgang til træ, var hundeslæden lavet af knogler, men ellers har slæderne ikke forandret sig meget siden det 19. århundrede.

Lad trangiasættet blive hjemme

Fangstredskaber
Fuglenet, spyd, harpuner og den bådformede kniv ulo kan lyde som ældgamle genstande, men de er ifølge Kirsten Hastrups bog stadig en del af hverdagen mange steder i Grønland. Hvis man vil rejse som inuit, bør man også bruge samme værktøj som inuit, og det indebærer også at spise specialiteter som rå hvidhvals- eller narhvalshud, også kaldet mattak, eller syltede søkonger, der ifølge Kirsten Hastrup tilberedes i maven fra en sæl.

iVerden december 2016

I denne udgave af iVerden rejser vi ud i det ukendte. Tag med, når vi besøger det urbane undergrundsmiljø i Teheran, kom på afveje i Cuba og tag på tangeventyr i Japan. Få rejseeksperternes bedste bud på steder, der er værd at besøge i det nye år. Og oplev naturens kraft, når vi drager på en spektakulær hundeslædetur på jagt efter en isbjørn i Grønland, hvor den lokale fangerkultur er truet af klimaforandringer.

Andre artikler i dette tillæg

 • Fidel Castro, amerikanske sexturister og hundredetusind krabber

  28. december 2016
  Vi rullede vinduerne ned og strakte hals i den fede salte luft – og så så vi dem: Den sorte asfalt var farvet rød
 • Juleaften for én

  28. december 2016
  Det er juletid og Annette Birkmann er på vej sydover efter otte måneder på et motorcykelværksted i Buenos Aires. Hun har sagt sit job i Danmark op og købt sin første motorcykel i Argentinas hovedstad for at køre igennem Latinamerika på egen hånd. Hun opdager dog hurtigt, at at nissen er rejst med, for uanset hvor hun befinder sig, er der noget, hun genkender: sig selv
 • Med fangerne på isen

  28. december 2016
  Med et kamera under armen dokumenterer fotograf og biolog Carsten Egevang den grønlandske fangerkultur, som er i fare for at forsvinde på grund af de klimaforandringer, der præger Grønland netop nu
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her