Læsetid: 2 min.

Postfaktuel Jul: Burkinigate fører til uventet muslimsk modetrend

Efter i årevis at være blevet hetzet har en række fransk-muslimske kvinder nok af burka, niqab og burkini. Men kampen for retten til at unddrage sig mænds blikke fortsætter med nye midler. Crocs, blandt andet. Dette er 16. låge i Informations postfaktuelle julekalender
Efter i årevis at være blevet hetzet har en række fransk-muslimske kvinder nok af burka, niqab og burkini. Men kampen for retten til at unddrage sig mænds blikke fortsætter med nye midler. Crocs, blandt andet. Dette er 16. låge i Informations postfaktuelle julekalender
16. december 2016

Selvom de efterhånden er vant til at blive hevet rundt i den politiske manege, de franske muslimske kvinder, så var det alligevel skelsættende, da bevæbnet politi i sommer dukkede op på de franske badestrande på jagt efter kvinder, der ikke var nøgne nok.

»Jeg lå og slumrede, men vågnede, da en sky gik for solen. Det viste sig at være fire uniformerede mænd, der tronede over mig og udskrev en bøde for ikke at ’respektere god moral og sekularisme’, før de bad mig tage burkinien af foran dem,« fortæller 38-årige Adila fra Nice.

Hun er en af hovedkræfterne bag den nye, stille mod(e)revolution, som opstod på de franske sociale medier, men har bredt sig til andre europæiske lande.

Adila beskriver, hvordan en kollektiv erkendelse – en disruption – tog form. Nye veje måtte trædes i kampen for at blive overset og ignoreret af mænd.

»Da jeg sad der på stranden med alles øjne rettet mod mig, gik det op for mig, at jeg aldrig vil kunne opnå den usynlighed og anonymitet, jeg ønsker som tildækket kvinde. Jeg – vi – må ændre strategi. Vi er simpelthen nødt til at klæde os som aldrende nordeuropæiske kvinder, hvis vi vil undgå enhver tænkelig form for maskulin opmærksomhed.«

Hjælp fra Skåne Fuglevandringslaug

Efter den erkendelse gik det stærkt. Burkinigate var dråben for de muslimske kvinder. Adila oplevede stor interesse for sin neoislamiske mode, som blev udviklet efter en række inspirationsrejser nordpå, herunder koncert med Dodo and the Dodos i Boxen i Herning, på indkøbstur over den dansk-tyske grænse med Søren Rejser og en enkelt undercoverinfiltrering af Skåne Fuglevandringslaug.

Hjemmesiden ’Lesbisk eller tysk turist?’ blev også flittigt studeret i perioden, hvor Adila også abonnerede på friluftsmagasiner samt Gå godt, patientmagasinet for danske fodterapeuter.

»Først skulle jeg lige vænne mig til den hjelmformede korthårsfrisure, som er nem lige at få studset, når jeg alligevel er hos frisøren med min søn. Men når jeg smutter i min Helly Hansen-habit og stikker i et par armygrønne crocs-sandaler, så forsvinder jeg fuldstændig i gadebilledet. Jeg er færdig med the male gaze

Overseksualiserede europæere følger trop

Ikke siden modebegrebet normcore bragede frem sidste år, har man oplevet lignende interesse for en modetrend. Aseksuel funktionalisme, har modemagasinet Elle døbt fænomenet, der forventes at brede sig til højseksualiserede vestlige segmenter, der er eksistentielt udmattede af anusblegninger og silikoneudslip.

Det handler om muslimer, så selvfølgelig har der været angstprægede og dæmoniserende reaktioner, både i franske og danske medier. Men de franske muslimer møder også støtte fra en lang række kendte danske kvinder, herunder Line Baun Danielsen, der allerede som 50-årig måtte tage til takke med et seniorjob på TV 2 Lorry, men som efter nåden slap op er trådt ud i den totale glemsel.

»Jeg forstår dem. Det er sindssygt fedt at være gammel og usynlig. Der er ikke rigtig nogen mænd, der registrerer, at jeg er der, så jeg er simpelthen begyndt at stjæle i butikker,« udtaler Line Baun, hvis ugehøst på en økologisk flæskesteg, flere flasker Barolo og et pænt stort juletræ allerede har sikret julen.

Serie

Informations postfaktuelle julekalender 2016

Pyh, 2016 har været lidt af et år. Vi har sagt farvel til mange store ikoner, sagt goddag til en ny verdensorden og for alvor stiftet bekendtskab med begreber som ’det postfaktuelle samfund’ og de farlige ’fake news’.

Nu vender Information hele bøtten og laver sin egen julekalender med positive fake news. Hvorfor ikke sprede lidt postfaktuel glæde her i den mørke juletid?

Information bringer hver dag frem til jul en historie, som kunne have gjort 2016 lidt sjovere, men som aldrig fandt sted. Det er den postfaktuelle julekalender.

Seneste artikler

 • Postfaktuel Jul: Protester får ’Ditte & Louise’ tilbage på DR

  23. december 2016
  Det lignede en lukning, men efter massive protester er komedieserien ’Ditte & Louise’ tilbage på DR. Det er en sejr for den kvindelige antihelt, for demokratiet og for hele kvindesagen. Dette er 23. låge i Informations postfaktuelle julekalender
 • Postfaktuel Jul: Hackerangreb lukker forældreintra

  22. december 2016
  »Vi genindfører kontaktbogen.« Sådan lyder udmeldingen fra Undervisningsministeriet efter en lang række cyberangreb på forældreintra. Dette er 22. låge i Informations postfaktuelle julekalender
 • Postfaktuel Jul: Eksport af ’hygge’ sprænger statens modeller

  21. december 2016
  Ingen havde hidtil tænkt på at medregne Danmarks vel nok vigtigste nationalprodukt i de økonomiske modeller. Enhedslisten kræver brandbeskatning af det nye eksporteventyr. Dette er 21. låge i Informations postfaktuelle julekalender
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Grethe Preisler
Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer