Postfaktuel Jul: Hackerangreb lukker forældreintra

»Vi genindfører kontaktbogen.« Sådan lyder udmeldingen fra Undervisningsministeriet efter en lang række cyberangreb på forældreintra. Dette er 22. låge i Informations postfaktuelle julekalender
»Vi genindfører kontaktbogen.« Sådan lyder udmeldingen fra Undervisningsministeriet efter en lang række cyberangreb på forældreintra. Dette er 22. låge i Informations postfaktuelle julekalender
Kultur
22. december 2016

Danske forældre, der mandag tjekkede ind på forældreintra, blev mødt med denne besked: »Gå i skoven med jeres børn. Hilsen Anonymous.«

Under beskeden fulgte en opskrift på snobrød samt en liste med forslag til, hvad i himlens navn man skulle tale med sine børn om, hvis man fulgte rådet .

Det var blot det sidste i en lang række af angreb på det digitale interface, som binder skole, børn og forældre sammen. Tidligere på året betød et mindre synligt hack, at skoler landet over måtte bruge et hidtil uset omfang af direkte mundtlig kommunikation med forældrene for at forsikre, at den sukker- og alkoholpolitik, der blev annulleret af hackere, stadig stod ved magt.

Det forhindrede dog ikke en række uheldige episoder på landets skoler. Blandt andet blev der til en otteårsfødselsdag i Vojens serveret ’prinsessekage’ med istukket Barbie-dukke, mens en 9.-klasse fra Vordingborg havde, hvad der blev betegnet som en »ikke helt appelsinfri« afslutningsfest.

Men det hack, der i året har trukket flest overskrifter, var det russiske. Alt tyder nemlig på, at det var en koordineret indsats bag Kremls tykke murer, der i sommer betød, at skoleferien endelig blev skubbet et par uger, så de danske familier kunne nyde det gode augustvejr – en fejlinformation, der menes at have kostet det danske samfund op mod en halv milliard kroner i tabt arbejdsfortjeneste. 

Tillid?

Men nu er det altså slut med at skulle fatte sit NemID for at orientere sig om udflugter og skole-hjem-samtaler. Onsdag meldte Undervisningsministeriet ud med nye retningslinjer: Landets folkekoler skal fra årsskiftet benytte sig af fysiske kontaktbøger, trods den overhængende risiko for, at eleverne glemmer dem ved et busstoppested, ikke viser ubehagelige beskeder fra skolen til forældrene eller får en kammerat, der kan efterligne forældrenes håndskrift, til at skrive beskeder til skolen om pludselig opstået betændelse i løgneren.

»Vi er desværre nødsagede til at genopbygge tilliden til vores børn,« beklager undervisningsministeren.

Overskrifter i avisernes debatsektioner som »Jeg har 25 ulæste beskeder i forældreintra. Puha« er nu en saga blot. Et spørgsmål står derfor tilbage: Hvad skal klummeskribenter inden for kategorien ’at lade små, relativt ubetydelige ting symbolisere det ubæredygtige moderne familieliv’ nu brokke sig over?

Hvilket fører til et nyt spørgsmål: Hvad skal medierne så leve af i fremtiden?

Berlingskes debatredaktør, Anne Sophia Hermansen, er ikke så bekymret.

»Det handler bare om at sadle kæphesten lidt om.«

Informations postfaktuelle julekalender 2016

Pyh, 2016 har været lidt af et år. Vi har sagt farvel til mange store ikoner, sagt goddag til en ny verdensorden og for alvor stiftet bekendtskab med begreber som ’det postfaktuelle samfund’ og de farlige ’fake news’.

Nu vender Information hele bøtten og laver sin egen julekalender med positive fake news. Hvorfor ikke sprede lidt postfaktuel glæde her i den mørke juletid?

Information bringer hver dag frem til jul en historie, som kunne have gjort 2016 lidt sjovere, men som aldrig fandt sted. Det er den postfaktuelle julekalender.

Seneste artikler

 • Postfaktuel Jul: Protester får ’Ditte & Louise’ tilbage på DR

  23. december 2016
  Det lignede en lukning, men efter massive protester er komedieserien ’Ditte & Louise’ tilbage på DR. Det er en sejr for den kvindelige antihelt, for demokratiet og for hele kvindesagen. Dette er 23. låge i Informations postfaktuelle julekalender
 • Postfaktuel Jul: Eksport af ’hygge’ sprænger statens modeller

  21. december 2016
  Ingen havde hidtil tænkt på at medregne Danmarks vel nok vigtigste nationalprodukt i de økonomiske modeller. Enhedslisten kræver brandbeskatning af det nye eksporteventyr. Dette er 21. låge i Informations postfaktuelle julekalender
 • Postfaktuel Jul: Dagbladet Information opkøber Politiken i transferbombe

  20. december 2016
  Dansk mediebranches hidtil mest overraskende opkøb er finansieret med transfersummer, som Politiken i årevis har betalt for at stjæle medarbejdere fra Information. ’Den største succes i min karriere,’ jubler Michael Laudrups agent, Bayram Tutumlu, der har forhandlet aftalen i hus. Dette er 20. låge i Informations postfaktuelle julekalender

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Charlotte Svensgaard

gid det var så vel - og i så fald ville jeg donere samtlige indkøbte julegaver til AN