Postfaktuel Jul: Protester får ’Ditte & Louise’ tilbage på DR

Det lignede en lukning, men efter massive protester er komedieserien ’Ditte & Louise’ tilbage på DR. Det er en sejr for den kvindelige antihelt, for demokratiet og for hele kvindesagen. Dette er 23. låge i Informations postfaktuelle julekalender
Det lignede en lukning, men efter massive protester er komedieserien ’Ditte & Louise’ tilbage på DR. Det er en sejr for den kvindelige antihelt, for demokratiet og for hele kvindesagen.
Dette er 23. låge i Informations postfaktuelle julekalender

Anthon Unger / Ritzau Scanpix

Kultur
23. december 2016

Rådhuspladsen er fuld af mennesker. Kvinder i alle aldre står side om side og luner sig ved varmen fra de mange tusinder af fakler, som lyser op i julemørket.

Et oldboysfodboldhold fra Herlev er mødt op iført ens overtrækstrøjer med påskriften: ’Sjove kvinder er sexede’. Bag dem står Suzanne Brøgger og holder et banner med teksten: ’Danmark har brug for kvindelige antihelte’.

På en ølkasse midt på pladsen står Magda Jensen fra Herning. Hun er initiativtageren til demonstrationen ’Få Ditte & Louise tilbage på DR’ og har netop holdt en følelsesladet tale for de mange fremmødte om, hvor latterligt seertalsleflende DR optræder ved at boykotte komedieserien Ditte & Louise, da hun modtager en sms. Den er fra DR1’s kanalchef, Pil Gundelach Brandstrup.

»DR har hørt jer,« læser Magda Jensen højt. De mange fremmødte spidser ører, og to autonome, der netop skulle til at brænde et DR-flag af, sænker lighteren og tøver.

»Vi har set jeres fakkeltog, modtaget jeres underskrifter og lagt øre til jeres protester,« forsætter sms’en. »Danmark har brug for sjove kvinder, og DR har hårdt brug for flere kvinder. Det erkender vi nu, og derfor er jeg glad for at kunne meddele, at Ditte & Louise er tilbage på DR,« slutter beskeden.

Hjernedødt fedt

Vild jubel bryder ud. Magda Jensen stage diver ud over folkehavet.

»What!? Hvor er bare det hjernedødt fedt,« råber 42-årige Helene Jokum begejstret ud over Rådhuspladsen. »Jeg kan slet ikke fatte det,« siger hun og omfavner kvinden ved sin side. »Vi gjorde det! Vi fucking gjorde det.«

Med ét kulminerer fire dages landsdækkende protester mod DR’s lukning af komedieserien Ditte & Louise, som i folkemunde omtales som »kvindernes Klovn«. Begrundelsen for lukningen var, at serien kun havde omkring 300.000 førstegangsvisninger, men hvad DR fuldstændigt havde undladt at optælle var antallet af streaminger på dr.dk, som Ditte Hansen – den ene af duoen bag – vurderer til være »helt sindssygt højt, muligvis højere end Game of Thrones«.

Information er så heldig at fange Ditte Hansen og Louise Mieritz, som i et hjørne af Rådhuspladsen står og skåler for sejren ind i kold gløgg.

Demokratiets sejr

– Ditte, prøv at sætte nogle ord på det her. Hvordan føles det?

»Det føles helt vanvittigt! Det er en stor sejr for Ditte & Louise, men det er først og fremmest en sejr for demokratiet. Når de unge demonstrerer mod SU-forringelser, kalder politikerne dem forkælede, og når danskerne tænder lys for Aleppo, har folk straks meget travlt med at fortælle, at det ikke batter noget som helst. Vi har mobiliseret folk i hele landet. Folk har hængt flyers op, indsamlet underskrifter, skrevet protestsange og givet sur-smiley-tilkendegivelser på Facebook i sådan en grad, at DR nu må kravle ud af elfenbenstårnet og indrømme, at de har fucket op.«

– Hvad er det for nogle følelser, der går gennem din krop lige nu, Louise?

»Jeg er fuldstændig glad i låget, jeg er lidt stiv lige nu, og jeg ærgrer mig over, at jeg ikke tog uldstrømpebukser på, for jeg kan mærke, at jeg er ved at få blærebetændelse. Min næse er også helt rød, men jeg er skideligeglad. Jeg er kvinde, jeg er fyrre, det er op ad bakke for sådan nogle som os, men med folkets opbakning kan man sige, at det her ikke bare er en sejr for demokratiet, men for hele kvindesagen.«

Rådhuspladsen bryder ud i sang. Bob Dylans udødelige ’The Times They Are Changing’ blæser i vinden.

Informations postfaktuelle julekalender 2016

Pyh, 2016 har været lidt af et år. Vi har sagt farvel til mange store ikoner, sagt goddag til en ny verdensorden og for alvor stiftet bekendtskab med begreber som ’det postfaktuelle samfund’ og de farlige ’fake news’.

Nu vender Information hele bøtten og laver sin egen julekalender med positive fake news. Hvorfor ikke sprede lidt postfaktuel glæde her i den mørke juletid?

Information bringer hver dag frem til jul en historie, som kunne have gjort 2016 lidt sjovere, men som aldrig fandt sted. Det er den postfaktuelle julekalender.

Seneste artikler

 • Postfaktuel Jul: Hackerangreb lukker forældreintra

  22. december 2016
  »Vi genindfører kontaktbogen.« Sådan lyder udmeldingen fra Undervisningsministeriet efter en lang række cyberangreb på forældreintra. Dette er 22. låge i Informations postfaktuelle julekalender
 • Postfaktuel Jul: Eksport af ’hygge’ sprænger statens modeller

  21. december 2016
  Ingen havde hidtil tænkt på at medregne Danmarks vel nok vigtigste nationalprodukt i de økonomiske modeller. Enhedslisten kræver brandbeskatning af det nye eksporteventyr. Dette er 21. låge i Informations postfaktuelle julekalender
 • Postfaktuel Jul: Dagbladet Information opkøber Politiken i transferbombe

  20. december 2016
  Dansk mediebranches hidtil mest overraskende opkøb er finansieret med transfersummer, som Politiken i årevis har betalt for at stjæle medarbejdere fra Information. ’Den største succes i min karriere,’ jubler Michael Laudrups agent, Bayram Tutumlu, der har forhandlet aftalen i hus. Dette er 20. låge i Informations postfaktuelle julekalender
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her