Interview
Læsetid: 2 min.

’Vi sælger flere billetter i 2017’

Svar på tiltale med Henrik Bo Nielsen, direktør i Det Danske Filminstitut (DFI), der ifølge Filmaftalen 2015-2018 står for at uddele 2,25 mia. kr. i film-, tv- og spilstøtte.
Svar på tiltale med Henrik Bo Nielsen, direktør i Det Danske Filminstitut (DFI), der ifølge Filmaftalen 2015-2018 står for at uddele 2,25 mia. kr. i film-, tv- og spilstøtte.

Lærke Posselt

Kultur
23. december 2016

Danske film har med få dage tilbage af 2016 solgt 2,7 millioner biografbilletter i 2016. Det Danske Filminstitut (DFI) forventer, at tallet kan stige til 2,8 eller 2,9 millioner, men det er stadig et markant fald sammenlignet med de seneste 10 år, hvor danske film gennemsnitligt har solgt 3,4 mio. billetter om året. DFI’s direktør Henrik Bo Nielsen giver svar på tiltale.

– En halv million færre solgte biografbilletter er et fald på 15 procent sammenlignet med de seneste 10 år. Hvad er gået galt?

»Den meget tekniske forklaring er, at vi mangler et par solide dramaer i 200-300.000 billetklassen i forhold til et normalt dansk filmår. Vi mangler nok også en stor børnefamiliefilm. Derudover har mange af vores store instruktører enorm succes med at lave film og tv-serier i udlandet; folk som Niels Arden Oplev, Susanne Bier, Thomas Vinterberg, man kunne blive ved. Det er skønt, de er så efterspurgte, men det betyder også, at de ikke er herhjemme og lave film. Det kan mærkes på salget.«

– Danske Biografers formand, Kim Pedersen, har kritiseret dig og DFI for at give for stor del af filmstøttemidlerne i 2016 til smalle, lavbudgetfilm, frem for de store film med bred publikumsappel. Har han ret?

»Nej, det har han ikke. Jeg er helt med på, at han som biografmand gerne så, vi smed alle kræfterne i brede underholdningsfilm, der kunne sælge så mange sæder som muligt. Men DFI er ikke en industristøtteordning, vi er en kunst- og kulturstøtteordning. Vi skal sikre en balance mellem de film, der har stor kunstneriske ambitioner, og de film, der har mere populærkulturelle kvaliteter.«

– Men halvdelen af de danske film (11), der har fået premiere i 2016, er blevet set af færre end 10.000 mennesker i biografen. Er det godt nok, når de har modtaget millioner af kroner i filmstøtte fra DFI?

»Det er aldrig godt nok, når gode mennesker har brugt al deres energi, vores penge og deres egne med, på at skabe en film, og den så ikke bliver set. Tallet 10.000 skræmmer mig ikke, men det gør de film, der er helt dernede, hvor næsten ingen så dem. Det bekymrer mig.«

»En del af forklaringen er nok den nye støtteordning for lavbudgetfilm, der kom for to år siden. I 2017 skal vi evaluere ordningen – og lur mig, om det ikke ender med den konklusion, at vi nedjusterer lidt på antallet af lavbudgetfilm, der skal modtage støtte.«

– Har du forhåbninger om, at det vil gå bedre for dansk film i 2017?

»Kunstnerisk set synes jeg, der er sket udemærkede ting i 2016, så det nægter jeg at pive over. Men jeg tror, at biografsalget vil få det bedre. Når jeg kigger på premierekalenderen for det første halvår af 2017, har jeg på fornemmelsen, at vi vil se salgstallene stige igen.«

Henrik Bo Nielsen er direktør i Det Danske Filminstitut (DFI), der ifølge Filmaftalen 2015-2018 står for at uddele 2,25 mia. kr. i film-, tv- og spilstøtte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her