Læsetid: 3 min.

At turde det ukendte

Kultur
28. december 2016
I denne udgave af iVerden rejser vi ud i det ukendte drevet af personlig nysgerrighed og nødvendighed

Line Høstrup/iBureauet

I 1974 forlod den britiske forfatter og journalist Bruce Chatwin sit job på Sunday Times Magazine i London. Uden varsel forsvandt han fra den ene dag til den anden og efterlod sig ifølge historien blot et telegram med ordene: »Er taget til Patagonien«. Ikke andet eller mere, ikke hvorfor eller hvor længe.

Nogenlunde lige sådan gjorde Annette Brinkmann for nogle år siden som reaktion på et københavnsk karriereliv, der ikke i virkeligheden var det, hun ville.

Hun sagde for en tid farvel til økonomisk sikkerhed, materielle goder og velkendte sociale normer og rejste, ikke bare til Patagonien, som du kan læse om på side 32, men rundt i store dele af Latinamerika på motorcykel på egen hånd. Det kræver et imponerende mod at drage ud i det ukendte på den måde. Og en beundringsværdig nysgerrighed efter at finde andre levemåder andre steder på kloden.

I denne udgave af iVerden rejser vi ud i det ukendte drevet af personlig nysgerrighed og nødvendighed.

I Teheran følger vi i fodsporene på Michelle Arrouas og hendes musikerkæreste, der skal spille en elektronisk koncert til en kunstfernisering. Koncerten er adgangsbillet til at opleve et kreativt og urbant undergrundsmiljø, som også findes trods det iranske præstestyre og dets forfølgelse af anderledestænkende.

I Japan følges vi med Johanne Øllgaard Holm, der er i gang med skrive en roman om en passioneret tangforsker. Forskeren er forelsket i Japan og Johanne i tang. Hendes rejse er et personlig undersøgelse af den vandplante, der igennem generationer har spillet en helt speciel kulturel, økonomisk og social rolle i det japanske samfund.

I det sydlige Mexico rejser vi med Claudia Pérez Pujol Rosenlund til Oaxaca, hvorfra hendes famile stammer og hvor hun selv har boet. Her har zapotecere, mixtecere og aztekere levet i tusindvis af år, og her har præ-columbiansk skik og brug, sprog og kultur overlevet trods spaniernes kolonialisering.

I Grønland

Den lokale fangerkultur i Grønland har også overlevet på trods. Men de måder at leve på, som Danmarks kolonialisering ikke fik ødelagt, er nu truet af klimaforandringer, fortæller Carsten Egevang, der er fotograf og biolog og passioneret Grønlandsforsker.

Han har arbejdet i den grønlandske natur de seneste 20 år, og vi tager med ham ud på isen på en spektakulær hundeslædetur med de lokale fangere på jagt efter en isbjørn.

Sådan har man taget på fangst i århundreder, men det bliver konstant sværere at leve af at være fanger, blandt andet fordi fangstperioden bliver kortere på grund af de stigende temperaturer.

Det betyder, at grønlændernes måde at leve på, i pagt med naturen, er under pres og at der dermed er en fare for, at det grønlandske samfund af økonomisk nødvendighed i højere grad kommer til at ligne det danske og andre kapitalistiske samfund.

Og det er i grunden ikke så godt, for opgøret med karrieretravlhed og bevidstløs forbrugerisme er et frigørelsesprojekt, der ikke er blevet mindre relevant, siden Bruce Chatwin rejste fra sit skrivebord i 1974 og rejste en halv klode væk.

Tværtimod har vi brug for at dele arbejdet i stedet for at knokle os halvt ihjel. Vi har brug for at forbruge mindre for ikke at ødelægge naturen. Og i hvert fald nogle af os har brug for friheden til at opsøge det ukendte i os selv og i verden.

Bruce Chatwins farvel til kontorarbejdet i London resulterede i en af de mest berømte moderne rejsebøger I Patagonien, og han var drevet af en nødvendighed, der hverken er begrundet i penge, status eller karriere, men i drømme og lyst. Et godt eksempel på at det kan lade sig gøre at realisere andet end det almene.

iVerden december 2016

I denne udgave af iVerden rejser vi ud i det ukendte. Tag med, når vi besøger det urbane undergrundsmiljø i Teheran, kom på afveje i Cuba og tag på tangeventyr i Japan. Få rejseeksperternes bedste bud på steder, der er værd at besøge i det nye år. Og oplev naturens kraft, når vi drager på en spektakulær hundeslædetur på jagt efter en isbjørn i Grønland, hvor den lokale fangerkultur er truet af klimaforandringer.

Andre artikler i dette tillæg

 • Fidel Castro, amerikanske sexturister og hundredetusind krabber

  28. december 2016
  Vi rullede vinduerne ned og strakte hals i den fede salte luft – og så så vi dem: Den sorte asfalt var farvet rød
 • Juleaften for én

  28. december 2016
  Det er juletid og Annette Birkmann er på vej sydover efter otte måneder på et motorcykelværksted i Buenos Aires. Hun har sagt sit job i Danmark op og købt sin første motorcykel i Argentinas hovedstad for at køre igennem Latinamerika på egen hånd. Hun opdager dog hurtigt, at at nissen er rejst med, for uanset hvor hun befinder sig, er der noget, hun genkender: sig selv
 • Med fangerne på isen

  28. december 2016
  Med et kamera under armen dokumenterer fotograf og biolog Carsten Egevang den grønlandske fangerkultur, som er i fare for at forsvinde på grund af de klimaforandringer, der præger Grønland netop nu
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her