Klumme
Læsetid: 1 min.

Den anden verden

Kultur
17. december 2016

Den anden verden er ikke den eneste julekalender med litterært forlæg. Tænk på Jul i Valhal, der tog afsæt i nordisk mytologi, Jesus og Josefine, der legede med Biblen, og Pagten, der refererede til Grundtvig.

Jeg er begejstret for serien, især på grund af den konsekvente fortolkning af Brødrene Grimms eventyr i seriens anden verden – og på grund de tråde, der spindes mellem de to verdener, nutiden og den evige fortid, virkelighed og eventyr: F.eks. i 15. afsnit, hvor en dør knirker i Hans og Grete-kagehuskulissen, som Philip har bygget til den bindegale sponsor Søren.

Det er på nutidsplanet ’autentisk’ og komisk, mens det er dødelig alvor, når de samme døre senere knirker i den anden verden.

Grimms eventyr udgør en unik europæisk litteraturarv, og i en tid, hvor medierne i øvrigt svigter formidlingen af litteratur, er der her tale om klassikerformidling af høj kvalitet med en stjernerække af de bedste kongelige skuespillere.

Det er næppe tilfældigt, at de bedste skuespillere befinder sig midt i den evige verden, mens de sekundære slås med hverdagens små problemer.

Den mættede skovdis og artefakterne fra en svunden eventyrtid er skildret med en høj detaljeringsgrad i tone og farve. Billederne er så sanselige, at de vil sætte sig i sindet på danske børn som en ny grundfortælling og et fremtidigt billedreservoir. Det er dens største styrke.

Serien har været kritiseret for at være for uhyggelig og have for få nisser. Den kritik har serien selv allerede foregrebet med ’nissisten’ Søren, der forsøger at kuppe den dystre forestilling på ’Det Gyldne Teater’. Nutidsplanet i serien er jo også bare en teaterverden. Teater i teater. Aldrig har en julekalender været så litterær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her