Folk
Læsetid: 1 min.

Bogfolk

Bogfolk fra dagens avis
Kultur
14. januar 2017

Nelly Sachs

Den tyske lyriker, der flygtede fra nazisterne og ved Selma Lagerlöfs mellemkomst fik opholdstilladelse i Sverige i 1940, modtog i 1966 Nobels Litteraturpris sammen med israelske Samuel Josef Agnon. Men de to forfattere var slet ikke nobelkomiteens forslag til at modtage prisen. Det var i stedet den japanske forfatter Yasunari Kawabata, men Det Svenske Akademi stemte imod nobelkomiteens indstilling, og så blev det i stedet de to forfattere, der indtog en andenplads på komiteens liste. Det fremgår af det materiale, som akademiet frigiver ifølge lov om 50 års tavshedspligt om deres arbejde.

Sara Stridsberg

Apropos Det Svenske Akademi, så har den svenske forfatter Sara Stridsberg her ved årsskiftet indtaget sin plads i akademiet på stol nummer 13, hvor hun efterfølger oversætteren Gunnel Vallquist. Det er selvfølgelig godt at få så stor en litterær kapacitet på plads i akademiet, men på den anden side er der sikkert en del, der er bekymrede for, om engagementet her, som er ret tidskrævende, sker på bekostning af eget forfatterskab. For at få en stol i akademiet er at få en stol for livet. Hun er en af de vigtigste svenske samtidsforfattere, hvis stemme og romaner vi slet ikke kan undvære fremover.

Virginia Woolf

Det forlyder fra pålidelige kilder, at den mesterlige Virginia Woolfs berømte biografiroman Orlando om en digter, der skifter køn fra mand til kvinde og overlever århundreder, snart kommer i en ny dansk oversættelse ved Karsten Sand Iversen. Samme Woolf er lige nu også aktuel på dansk med den lille fine kortprosatekst »Natsværmerens død«, nemlig i andet nummer af tidsskriftet Ny Jord – Tidsskrift for naturkritik, hvor teksten står side om side med bidrag af Paul Valérys »Mennesket og konkylien«, tekst af Margaret Cavendish, Alexander von Humboldt, Adelbert Stifter og mange flere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her