Læsetid: 4 min.

Festsang til Bertel Haarder

Bertel Haarder er den borgerlige fløjs liberale stamina. Han er hele Danmarks hidsigprop og den længst siddende minister. Han er også en ivrig lejlighedssangskriver. I denne uge besluttede 72-årige Haarder at genopstille til Folketinget, og vi har i den anledning skrevet ham en festsang​ med noteapparat. Teksten til festsangen kan læses nederst i artiklen
Teksten til festsangen for Bertel Haarder kan læses nederst i artiklen.

Teksten til festsangen for Bertel Haarder kan læses nederst i artiklen.

Jesse Jacob/iBureauet

21. januar 2017

[1] Bertel Haarder er født på Rønshoved Højskole og opvokset med den danske sangtradition. Den har han taget med sig ind i dansk politik, til Venstres landsmøde og i Folketinget, hvor han hvert år i begyndelsen af december sender en hjemmekomponeret julesang på mail til alle Folketingets medlemmer, i år på melodien »På loftet sidder nissen med sin julegrød«.

[2] Haarder har været undervisningsminister, forsknings-, integrations-, europa-, udviklings-, kirkeminister, minister for nordisk samarbejde, indenrigs-, sundheds- og kulturminister.

[3] Han 7.853 dage som minister blev fejret ved en stor reception i startoktober på Thorvaldsens Museum. Kort efter tog hans politiske liv en drejning.

[4] I 2015 skulle Folketinget finde en ny formand efter Mogens Lykketoft (S). Bertel Haar blev nævnt af mange som favorit til posten, men for at undgå en konflikt med regeringens støtteparti Dansk Folkeparti, som ønskede Pia Kjærsgaard som formand, foreslog Haarder at trække sig frivilligt. Men som han senere sagde til Information: »Havde jeg vidst, at det kun ville være for 17 måneder, havde jeg nok ikke trukket mig som kandidat til posten som Folketingets formand, det er den rene sandhed.«

[5] Regeringen præsenterede sin nye regering mandag den 28. november 2016. Haarder blev afløst af Mette Bock (LA) som kulturminister og lagde i pressen ikke skjul på, at han »gerne ville« have fortsat. »Jeg syntes, jeg var godt i gang,« sagde Bertel Haarder til BT.

[6] Den erfarne politiker kunne dog ikke helt dy sig for – uden for citat – at udtrykke sin utilfredshed med beslutningen. I BT kunne man pludselig læse, at Haarder opfattede det som et udtryk for »aldersracisme«, at ikke alene han, men også beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (67 år), transportminister Hans Christian Schmidt (63 år) og forsvarsminister Peter Christensen (41 år) var røget i rokaden. Bertel genfandt dog hurtigt den pæne facade, da han på Facebook understregede, at han troede, at han havde udtalt sig i fortrolighed, og at han i øvrigt fortrød ordvalget: »Det var ikke til citat og er ikke rimeligt i betragtning af, at jeg har fået en ønskeopgave i Flensborg fra 1. sept.»Jeg klager ikke!« lød nu meldingen.

[7] Søndag den 27. november 2016 ringede statsminister Lars Løkke op til Haarder, der sad og spillede kort med familien derhjemme. Han havde havde en god og en dårlig meddelelse: Bertel kunne ikke længere fortsætte som kirke- og kulturminister. Regeringsrokaden, der skulle gøre plads til LA og K, betød, at der ikke længere var plads til ham. Til gengæld kunne Løkke tilbyde ham en trøstepræmie: en stillingsom dansk generalkonsul i Flensborg. Bertel fortalte statsministeren, at han ville sove på det – og dagen efter takkede han ja.

[8] Selv kalder hovedpersonen i dag beslutningen for »overilet« og siger, at han er »ked af forløbet«.

[9] Haarder valgte selv at afstå fra jobtilbuddet, da det kom frem, at den nuværende generalkonsul var blevet fjernet mod sin vilje: »Jeg troede, den tilbudte post var på vej til nybesættelse,« forklarede han til Ritzau. »Men posten er jo besat, og jeg vil ikke trænge mig på.«

[10] Bertel Haarder meddelte i denne uge, at han genopstiller til Folketinget ved næste valg. »Alt er muligt, når man er 72,« sagde han til Fyens Stiftstidende og nævnte Donald Trump (70), den østrigske præsident (72) og skuespillerenBent Mejding (80) som eksempler.

[11] Da Haarder i 1980’erne indførte uddannelsespolitiske reformer og vendte op og ned på Undervisningsministeriet, blev han af modstandere tildelt kælenavnet ‘Bertel Bims’. Han har siden forsøgt at leve op til titlen med af og til voldsomme raserianfald, mest berygtet er formentlig hans udfald mod DR-journalisten Kristian Sloth efter et interview, hvor han for at kunne medvirke havde måttet efterlade en varm skål risengrød derhjemme – hans ubetingede livret. Journalisten blev både kaldt ‘røvhul’ og ‘dumme svin’, inden Bertel skred fra interviewet med afskedssalutten: ‘Pis mig i øret!’

Festsang i anledning af Bertel Haarders glædelige beslutning om at genopstille til Folketinget[1]

Mel.: Spurven sidder stum bag kvist (Jeppe Aakjær)

 

Bertel sidder stum og trist,[2]

det kniber lid med gejsten.

Karrieren fik en twist[3]

i totusindogseksten.

Tik-tak, tiden går,

og hvad skal man lave,

når de titler, andre får,

var dem, man selv sku’ have?

 

Taktisk spil er hverdagskost,

når man skal dele magten.

Folketingets formandspost[4]

fik DF, som blev rakt den.

Men-men, Haarder gør,

som partiet siger,

ofrer sig, når Løkke spør,

og giver plads til Pia.

 

Han fik et ministerjob

- men så kom en rokade.[5]

Bertel tænkte: ’Rend og hop!’

men holdt en pæn facade.

Nej-nej, ingen brok

fra partiets nestor,[6]

ud han går, mens Mette Bock

og LA-toppen fester.

 

Bertel er en god soldat,

så Løkke griber chancen:

stikker ham et konsulat

i Flensborg syd for grænsen.[7]

Åh nej, planen var

lige lidt for snedig,[8]

stillingen – fik de til svar – var faktisk ikke ledig.[9]

 

Så nu sidder Bertel bleg

og tænker: ’Skal jeg stoppe?

Er der stadig brug for mig

på magtens kolde toppe?’

Ja-da, bare ta’

sidste tørn på tinge.[10]

Nok er du lidt ’Bims’, men hva,[11]

det ka’ bli’ mere ringe!

/rbs 2017

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu