Læsetid: 5 min.

Fremsynet damptromle

Erland Kolding Nielsens (1947-2017) imponerende livsværk blev skabt ved energi, fremsynet omtanke og koncentration
’Man kunne ind imellem føle sig trynet, men man blev altid set,’ skriver Erik Skyum-Nielsen om Erland Kolding Nielsen.

’Man kunne ind imellem føle sig trynet, men man blev altid set,’ skriver Erik Skyum-Nielsen om Erland Kolding Nielsen.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

28. januar 2017

Af døden er vi for længst ophørt med at forvente behørig timing og høflig hensyntagen. Et aktivt udadvendt menneske kan af sygdom på kort tid forvandles til en skygge af sig selv, og døden kan brutalt bortrive den, der netop har lagt gyldne planer for sit otium.

Det giver derfor ingen mening at betegne Erland Kolding Nielsens død i søndags, få dage efter at han fyldte 70, som uretfærdig og hensynsløs, men man kan måske omvendt glæde sig over, at han til det sidste forblev så klarhjernet og efter omstændighederne munter, også da han få dage inden sin død, nylig fratrådt som direktør, holdt afskedsreception for medarbejderne ved Det Kongelige Bibliotek.

Selv havde jeg den fornøjelse for blot tre måneder siden at høre ham holde foredrag om et yndlingsemne: Jyske Lov fra 1241, om hvilken han stædigt fastholdt, at den til trods for sit navn ikke var en landskabslov, men en rigslov, og at dens berømte indledningssætning – »Med lov skal land bygges« – måtte betragtes som en art fødselsattest for Danmark.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu