Læsetid: 9 min.

Kan en lille smule LSD på daglig basis kurere os for ondt i livet?

Ayelet Waldman, tidligere amerikansk offentlig anklager og mor til fire, har hele livet kæmpet med voldsomme humørsvingninger og perioder af dyb depression. Indtil hun begyndte at tage små doser af LSD på daglig basis. Nu har hun skrevet en bog om sine erfaringer og fænomenet ’terapeutisk mikrodosering’
Ayelet Waldman, tidligere amerikansk offentlig anklager og mor til fire, har hele livet kæmpet med voldsomme humørsvingninger og perioder af dyb depression. Indtil hun begyndte at tage små doser af LSD på daglig basis. Nu har hun skrevet en bog om sine erfaringer og fænomenet ’terapeutisk mikrodosering’
27. januar 2017

»Denne morgen tog jeg LSD. Bordet, jeg sidder ved lige nu, trækker ikke vejret. Mit keyboard eksploderer ikke i psykedeliske farver. Jeg føler ingen transcendens, ingen kontakt til universet eller hul igennem til det guddommelige. Jeg føler mig normal.«

Sådan starter Aylet Waldman, 52 år, tidligere amerikansk statsanklager, nu forfatter, bogen A really good day – How Microdosing Made a Difference in My Mood.

Hun har netop dryppet to dråber LSD på tungen i en dosis, der svarer til ca. en tiendedel af det, man normalt ville indtage, hvis man ønskede sig et syretrip.

Hendes mål er nemlig ikke rekreativ sjov og ballade. Ej heller større indsigt i hjernens kringelkroge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Helge Rasmussen
 • Jonathan Smith
 • Torben Arendal
 • Ken Sass
 • Jørn Andersen
 • Henrik Leffers
 • Jens Kofoed
 • Steffen Gliese
 • Torben K L Jensen
 • odd bjertnes
 • Randi Christiansen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Peter Møllgaard
 • Klaus Seistrup
 • Niels Duus Nielsen
Helge Rasmussen, Jonathan Smith, Torben Arendal, Ken Sass, Jørn Andersen, Henrik Leffers, Jens Kofoed, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, odd bjertnes, Randi Christiansen, Lise Lotte Rahbek, Peter Møllgaard, Klaus Seistrup og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Klaus Seistrup

Måske skal man lige huske Betteridges lov om overskrifter: Alle overskrifter der ender med et spørgsmålstegn kan besvares med ordet “nej”. Nej, mikrodosering kan næppe kurere os for ondt i livet, men det betyder ikke nødvendigvis at mikrodosering er uden positive virkninger.

Og er det korrekt, som overskriften påstår, at de bittesmå doser tages på daglig basis? Næppe. Mig bekendt er det mest almindelige at mikrodosere hver tredje eller fjerde dag, som det osse nævnes længere ned i artiklen.

Læs evt. selv om mikrodosering med psykedelika på fx https://thethirdwave.co/

Mette Poulsen, Jacob Jensen og Jan Kønig anbefalede denne kommentar
Poul Solrart Sørensen

Mit problem med stoffer er at dem der tager stoffer ofts lever i en anden verden, hvor de simpelthen ikke fatter de indsigelser vi andre har. Det er eksempelvis fuldstændigt håbløst at trænge igennem til en der ryger for meget hash.
Mange stoffer syntes af være interessante eller positive for hjernen som så bliver hook på disse stoffer, men stofferne bære meget tit noget destruktivt med sig for personligheden.
- Jeg er ikke videnskabsmand og går ind for frigvelse af hash på den måde at staten kan begynde at sælge hash med færreste psykotiske bivirkninger og samtidigt fyler man ikke milliarder i de kriminelles penge kasser og det er sundt for os alle.
- Måske skal vi også tillade mikrodoser af LSD, men i så fald skal staten stå for det og overskudet skal gå til forskning i disse stoffer, oplysning om stoffer og afhjælpning de problemer der helt sikkert vil opstå - træerne vokser ikke ind i himlen.

Henrik Leffers

Jeg er gammel nok til at være ligeglad hvad andre mener om mig, og det jeg skriver her ved både mine venner og gamle kollegaer allerede...

Jeg besøgte Californien en del gange i slut 80'erne og begyndelsen af 90'erne. Første gang jeg var der, besøgte jeg en professor i UC Santa Cruz, som 3 gange har været på "short listen" til en nobelpris. Jeg var ret "jet lagget" og han sagde hen vidste hvordan man kurerede det. Så han fandt en joint frem, som han tændte på hans kontor, lugten loggede et par andre til, og vi delte den. Det kurerede mit jet lag! Jeg besøgte andre universiteter (i Californien), og alle steder viste det sig, at de havde et meget "liberalt" forhold til både marijuana og stærkere "halogener". Jeg tror faktisk den success Californien har indenfor alt videnskab, og i dag indenfor IT, måske kunne hænge sammen med det. Uanset hvad, så var der en afstemning i 2016, så nu bliver det legalt til "rekeational brug" i Californien.

Jeg har prøvet LSD nogen gange, og at jeg kunne finde på at ryge en joint en gang i mellem (men aldrig på arbejde!), er noget alle omkring mig har altid vidst. Men jeg vil advare om, at større doser LSD kan være meget slemme og potentielt personlighedsforandrende for nogen, men jeg har aldrig haft nogen problemer med det (tror jeg...). Men det er ikke noget man skal lege med, og ALDRIG uden at gøre det sammen med nogen, der ved hvordan det påvirker folk! Det er noget helt andet med marijuana, jeg tror faktisk en legalisering vil blive mest brugt blandt pensionister (de unge ryger det alligevel...), fordi det stort set løser søvnproblemer, noget som jeg ved mange ældre lider meget med, men som dagens sovemedicin (og alkohol...) ikke rigtigt hjælper på.

Anne Mette Jørgensen, Peter Andersen, Jonathan Smith, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen, David Zennaro, Hans Larsen, Henrik Brøndum, Torben Arendal, Jacob Jensen, Jens Kofoed og Gustav Alexander anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Men man kan godt trænge igennem til folk, der har fået hjernen f... up af anti depressive stoffer?
Prøv at læse en indlægsseddel!

Helge Rasmussen, Peter Andersen og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ja og det er jo manglen på stoffet der er problemet, ikke nødvendigvis det omvendte!

Efter min mening burde samtlige stoffer legaliseres. Til gengæld skulle de så udelukkende sælges af statsautoriserede forhandlere, så man kunne være sikker på at få rene stoffer.

Det lader til at LSD og psilocybin kan gøre underværker i terapeutisk sammenhæng. Ikke dermed sagt, at stoffer ikke er farlige hvis man ikke er forsigtig, men jeg finder det dybt problematisk, at loven forbyder os at udforske vores egen bevidsthed som vi ønsker.

Anne Mette Jørgensen, Helge Rasmussen, Peter Andersen, Klaus Seistrup, Jonathan Smith, Christian Johansen, Niels Duus Nielsen, David Zennaro, Lars Peter Simonsen, Henrik Leffers, Jens Kofoed, Torben Arendal, Jacob Jensen, Ken Sass og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar

Man kunne tage sig i at ønske at alle de værste politikere i forhold til liberalisering af det her område selv måtte blive ramt, således at de fik føling med hvorfor det er helt helt helt skandaløst at folk skal blive kriminelle for at afhjælpe deres forfærdelige sygdomme

Anne Mette Jørgensen og Helge Rasmussen anbefalede denne kommentar

@Anders Hede:

Ja, og selv det 'rekreative' brug er jo ikke bare for sjov. Hvis man f.eks. er deprimeret, kan det seriøst kaste en smule lys på tilværelsen, at indtage lidt marihuana. Både på en meget mere effektiv og meget mindre destruktiv måde end det lovlige stof alkohol. Marihuana kan også bruges i mikrodoser, men jeg vil også hævde at det kan have stor terapeutisk værdi, at tage en decideret rus i ny og næ.

Selvom det lyder lidt crackpot-agtigt, kan jeg godt have mistanke om, at 'the war on drugs' faktisk handler om, at befolkningen ikke skal føle sig for fri og uafhængig.

Helge Rasmussen, Niels Duus Nielsen, Ken Sass og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar
morten rosendahl larsen

@ Tor Brandt..
Ja...Og som jeg ser det, er " war on drugs " Jo til for at beskytte medicinalfirmaernes enorme fortjenester på medikamenter der villle blive overflødige. Det var jo også for at vænne folk til at tage "rigtig medicin" at amerikanerne som de første i forbindelse med forbudstiden forbød cannabis. Og hamp til fremstilling af textiler papir mm. Men det er en anden historie ....

"Cannabis er også medicin, det er virksomt overfor mange sygdomme som Sclerose, Grå stær; reducerer trykket i øjet, Muskelsvind,Migræne,Epilepsi, Astma, menstruationssmerter, stress, søvnbesvær og meget andet. Ved Kemobehandling virker cannabis appetitstimulerende og modvirker samtidig kvalme, dette gælder også for AIDS patienter. Man kan altså bruge cannabis ved mange sygdomme, hvorfor gør vi det så ikke? Årsagen er ligetil: medicinindustrien ville tabe milliarder hvis folk selv kan dyrke deres medicin i baghaven, derfor er det bedst at opretholde forbuddet, selv om det dermed betyder at blandt andet min mor må opleve sine sidste år som et helvede! I tresserne og halvfjerserne brugte man kvalmestillende medicin til kvinder der resulterede i vanskabte børn, havde man brugt cannabis ville det ikke være sket. Før 1937 blev cannabis brugt som medicin mod mange sygdomme, et af navnene var "Malthos Cannabis", det blev brugt mod mange forskellige sygdomme og ingen havde bivirkninger af det."
Citeret fra Politiken : http://politiken.dk/debat/laeserbreve/art5387272/Er-tiden-inde-til-ander...

Helge Rasmussen, Jacob Jensen, Niels Duus Nielsen og Ken Sass anbefalede denne kommentar

@Morten Rosendahl Larsen:

Det tror jeg, du har helt ret i.

Tænk hvis man 'open-sourcede' medicin. Jeg er sikker på, der hurtigt skulle komme effektive og bivirkningsfrie præparater til det meste.
Det skulle ikke undre mig, hvis der allerede findes en effektiv kur mod kræft, som holdes hemmelig, så der kan blive scoret nogle flere milliarder på kemo.

Britt Kristensen, morten rosendahl larsen og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Læste at alkohol er absolut det mest farlige rusmiddel i verden, så det må undre meget, at det er lovligt og de andre ulovlige!

Uanset hvordan man vender og drejer det kan det aldrig være statens opgave at blande sig i hvordan mennesker vælger at påvirke krop og sind.

Jacob Jensen, Mads Kjærgård og Ken Sass anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Hmm, ja det er fordi, man er bange for at folk ikke kan arbejde! Derfor gin forbuddet i England og derfor Opium forbuddet i Kina og derfor satte man prisen op på snaps, i var det 1917? Selv sætter jeg stor pris på sovepiller, de får en til at slappe af og tage tingene lidt stille og rolig. Men når man ikke kan købe dem i håndkøb, så vil jeg råde enhver til absolut at lade være! Men som sagt, det er ikke nødvendigvis stoffet der er problemet, men manglen. Så for mange år tilbage en udsendelse fra England, hvor man gav narkomanerne stoffer. Det ulovlige salg forsvandt, og de personer som havde nødigt at tage stoffet, kunne nu fungere normalt. Så jeg tænker, hvad pokker blander staten sig i det for? Kunne det hænde at salget af narkotiske stoffer er en milliard industri og bare tænk på, hvad krigen imod "drugs" skaber af omsætning og arbejdspladser!

Anne Mette Jørgensen

Jeg har set mange der er blevet psykotiske af joints, men hvem der kom først , hønen eller ægget er meget svært at bevise.
Jeg går ind for statsreguleæret hash, men ikke heroin og coke og andre stoffer.
Vedr. LSD. er jeg ikke klædt godt nok på, for jeg har oplevet folk der sprang i af vinduet og døde, og det har siden min ungdom stået om et skrækscenarie for mig.

I dag ordinerer man nærmest SSRI præparater, som bolscher af alm. læger og også mange psykiatere ved alt for lidt, ogværst negliserer bivirkninger som en del af sygdommen?

Det der desværre skræmmer mig, at jeg også har kendt folk privat, som røg ofte.
'Det er som om , at alt bare er et fedt og de bliver flegmatiske og værst samvittigheden i forhold til andre ryger sig en tur.
Ikke at de går ud og laver volk, eller lign, men et samfund hvor alle går rundt i en verden, hvor intet tages alvorligt er ikke et samfund jeg ønsker mig.
Jeg savner faktisk indination og vrede fra unge mennesker,men det er desværre temmelig fraværende.
Vrede skal ikke for en hver pris understykkes. Vrede kan føre til udvikling og ændre meget.

Anne Mette Jørgensen

Jeg har set mange der er blevet psykotiske af joints, men hvem der kom først , hønen eller ægget er meget svært at bevise.
Jeg går ind for statsreguleæret hash, men ikke heroin og coke og andre stoffer.
Vedr. LSD. er jeg ikke klædt godt nok på, for jeg har oplevet folk der sprang i af vinduet og døde, og det har siden min ungdom stået om et skrækscenarie for mig.

I dag ordinerer man nærmest SSRI præparater, som bolscher af alm. læger og også mange psykiatere ved alt for lidt, ogværst negliserer bivirkninger som en del af sygdommen?

Det der desværre skræmmer mig, at jeg også har kendt folk privat, som røg ofte.
'Det er som om , at alt bare er et fedt og de bliver flegmatiske og værst samvittigheden i forhold til andre ryger sig en tur.
Ikke at de går ud og laver volk, eller lign, men et samfund hvor alle går rundt i en verden, hvor intet tages alvorligt er ikke et samfund jeg ønsker mig.
Jeg savner faktisk indination og vrede fra unge mennesker,men det er desværre temmelig fraværende.
Vrede skal ikke for en hver pris understykkes. Vrede kan føre til udvikling og ændre meget.