Læsetid: 6 min.

Klassesamfundet lever videre i bogreolen

Sociale markører har ikke kun betydning for, om vi læser, og hvad vi læser – de har også betydning for, hvordan vi læser
Sociale markører har ikke kun betydning for, om vi læser, og hvad vi læser – de har også betydning for, hvordan vi læser

Mia Mottelson

28. januar 2017

Går man og tror, at alle traditionelle smagshierarkier og klasseskel er under opløsning, og at vi er ved at udvikle os til en nation af kulturelt altædende væsener, der ikke længere skelner mellem finkultur og lavkultur, er der grund til at tro om.

Længden på vores uddannelse og størrelsen på vores pengepung spiller fortsat en afgørende rolle for, hvad vi læser, hvor meget vi læser, hvordan vi læser – og om vi overhovedet bruger tid på litterær adspredelse.

Det viser en ny landsdækkende undersøgelse af danskernes læsevaner, som professor, ph.d., Stig Hjarvard fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet står bag.

Undersøgelsen, der bygger på spørgeskemabesvarelser fra 1535 danskere, banker en massiv pæl igennem de postmoderne teorier, som hævder, at akademikeren lige så gerne læser Fifty Shades of Grey som den ufaglærte arbejder læser Ulysses.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Palle Yndal-Olsen
  • Kristian Rikard
  • David Zennaro
  • Christian De Thurah
Palle Yndal-Olsen, Kristian Rikard, David Zennaro og Christian De Thurah anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Man kan atter en gang konstatere, at man ikke kan genfinde sig selv i ovenstående opdelinger.

Og så kunne jeg da godt lide at vide, hvilke aldersgrupper man har henvendt sig til.

Eksempelvis læste jeg da langt mere skønlitteratur som ung end som voksen/ældre, hvor det er faglitteratur, der dominerer.

Anker Nielsen, Torben K L Jensen og Svend Elming anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Hvis man gerne vil have folk til at læse - og især, hvis det drejer sig om skønlitteratur - gælder det om at få dem til at læse meget som børn. Børn er generelt glade for at læse (og få læst højt), og selv om interessen for litteratur ofte aftager i ungdomsårene, er der en god chance for, at den vender tilbage senere, hvis man har haft nogle gode oplevelser med litteratur i barndommen.
Derfor har forældre stor indflydelse på, hvor læsende deres børn bliver senere i livet. Det er ikke nok at overlade det til pædagoger og lærere, selvom de selvfølgelig kan gøre en del.

Folks økonomi er vel overvejende en funktion af deres uddannelse - og uddannelse er så en funktion af noget andet , som igen er en funktion af noget "helt" andet o s v.

Den kønsbetingede adfærd (kønsroller m v) er vel i meget vidt omfang en funktion af vores kultur/opdragelse - og kultur/opdragelse er vel en funktion af noget andet o s v o s v ( Nogle kvinder går med burka og andre går topløse på stranden for at give et enkelt eksempel)

Artiklen er sjov, men ufuldstændig - der er meget mere spændende stof at hente, hvis man går i dybden med sagen.

Jeg tror man skal være meget forsigtig med at tage de her konklusioner for pålydende. Det at læse afhænger af mange faktorer og i de senere år er vores digital og medieverden med til at forplumre yderligere,tror jeg. Men der sælges stadig bøger og rigtig mange benytter bibliotekerne og ikke mindst muslimske unge frekventerer dem ret meget. Det er et accepteret mødested. Jeg har gået i den "stråtækte" fra 53 til 60 og jeg læste voksenbøger i min barndom og mine forældre læste rigtig meget lige fra romaner og min far ikke mindst teologiske skrifter på husmandsstedet i Vestjylland. Jeg læste rigtig meget i min ungdom og blev grint af i min soldatertid når jeg læste alvorsbøger. Jeg tror at der er mange forskellige grunde til at man har lyst eller ej. Mine børn er forskellige en læser mange romaner den anden næsten kun faglitteratur uanset han har den længste uddannelse. Min kone læser meget periodevis både romaner og fag, hun har "kun" 10.klasse. Mon ikke også virkeligheden er lige så spredt som mine vaner her.