Læsetid: 4 min.

Må naturen iscenesættes?

BBC er flere gange blevet afsløret i at have manipuleret deres enestående naturdokumentarfilm, så de fremstår endnu vildere. David Attenborough afviser, at der er tale om snyd, men kritikere mener, at det er uærligt over for seerne. Her er fire sager – og BBC’s svar på kritikken
2. januar 2017

Den knap så vilde isbjørn

DR har flere gange sendt dokumentarserien Den Frosne Planet, hvor seerne følger en isbjørnemor. I en intim scene filmer kameraholdet helt inde i isbjørnens hule, hvor de nyfødte unger putter sig i moderens bløde pels. Scenen er klippet ind mellem optagelser af isbjørnen, der vandrer rundt på indlandsisen – men det var manipulation, indrømmede BBC i 2011 efter kritik fra britiske medier.

Scenen var optaget i en hollandsk zoologisk have, hvor BBC byggede en kunstig hule med falsk sne. Det var »for farligt« at optage scenen i virkeligheden, sagde BBC. David Attenborough, som lægger stemme til serien, afviste snyd:

»Spørgsmålet er, om du midt i den her scene, hvor vi prøver at illustrere, hvordan livet er midt om vinteren på Nordpolen, skal sige: ’Øh, i øvrigt, den her scene er filmet i en zoo’,« sagde Attenborough til The Daily Mirror.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Troels Holm
  • Kurt Loftkjær
Troels Holm og Kurt Loftkjær anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kurt Loftkjær

Svaret er ja og nej.

Artiklen er interssant. Den er med til at tydeliggøre, hvad vi alle dybest set burde vide, men som de uopmærksomme overser, da såvel fiktions- som dokumentarfilm i dag kan præstere det mest utrolige pga. stadig bedre computermuligheder mhp. at skabe en anden digital virkelighed.

Når det går så galt, skyldes det måske, at overfladiskhed i stigende grad følger den generelle udvikling og udveksling af fakta og oplysning. Det er formentlig et resultat af de sociale mediers overfladiskehed og som har ført til det som til tider karakteriseres som det postfaktuelle samfund.

En anden årsag kan være, at de fleste i almindelighed acceptere iscenesættelse af naturen. Parker, idrætsanlæg og landbrug indgår med selvfølgelighed som en del af den uudtømmelige natur hos måske de fleste mennesker.

En uheldig følge af BBC's fantastiske og intense naturudsendelser, som jeg personligt finder glæde ved at se, er, at den for den mindre vidende efterlader et indtryk af en fantastisk, intakt og uudtømmelig natur lige uden for vores rækkevidde. Vi skal blot sætte os ind i et fly for se det samme. Udsendelserne fokuserer på det iøjnefaldende smukke i luften, i vandet og på jordens overflade.

Men naturen er utrolig meget større end den, som vi præsenteres for i BBC's fremstillinger. Baggrunden for den seværdige natur ser vi ikke. Den største biomasse ligger under jordens overflade og præsenteres generelt aldrig, da billeder er vanskelige at frembringe og måske ikke seværdige i en infotainment baseret virkelighed.

Hvis jeg skal være lidt kritisk over for artiklens præsentation, så vil jeg påpege, at opsætningen med fuldtdækkende foto som baggrund for hvid tekst, ikke er den mest ideelle, da teksten ikke er let at læse. Samtidig er opsætningen blot en anden form for iscenesættelse af naturen.

Leif Kajberg, Troels Holm og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar