Interview
Læsetid: 2 min.

’Mindsettet handler om at få det ind i dna’et’

Hvad betyder det, når Aarhus som kulturhovedstad i 2017 er ’en bevægelse’ med mottoet ’Let’s Rethink’ som et ’mindset’? Lene Øster udlægger teksten bag visionerne
Kultur
13. januar 2017

Lene Øster. Regional ansvarlig, Aarhus 2017.

Pressefoto

Aarhus er europæisk kulturhovedstad i 2017. Fonden Aarhus har lavet en beskrivelse af Aarhus 2017, hvor der blandt andet står:

»Aarhus 2017 er en bevægelse, og vi inviterer alle til at skabe forandring gennem kunst og kultur; til at styrke identiteten i vores region; til at opbygge, opleve og deltage i kulturaktiviteter af høj kvalitet; til at ændre spillets regler. Kompleksiteten i disse udfordringer kræver nye tilgange: Let’s Rethink er meget mere end et tema – det er et mindset.«

Men hvad betyder det egentlig? Regionsansvarlig Lene Øster forklarer.

– Hvad betyder sætningen »Aarhus 2017 er en bevægelse«?

»Det handler om, at vi gerne vil bruge det her år til at sætte nogle ting i gang, som også strækker sig mere langsigtet end et år. Vi vil gerne sætte kunst og kultur i front, fordi det ikke kun er flødeskum, men selve grundlaget for at se på nogle globale udfordringer. Bevægelsen handler om, at det ikke kun er et år med magi og store oplevelser, men også at den dialog, der bliver mulig, er vigtigere end nogensinde.«

– I skriver, at kompleksiteten i udfordringerne om at skabe forandring og styrke identiteten i regionen gennem kunst og kultur kræver tilgangen »Let’s rethink«. Hvad mener i det med det?

»Da vi gik i gang med det her i 2008, var 10.000 mennesker involveret i en meget lang proces, hvor vi stillede spørgsmålet: Hvad vil vi med det her? I 2008 bragede finanskrisen og andre kriser, så det, der kom frem, var, at ressourcerne ikke bliver flere, heller ikke i kulturlivet. Så hvordan kan vi bruge både menneskelige og materielle ressourcer bedre? Her kommer gentænkningen ind.«

– I skriver, at »Let’s rethink« er et »mindset«. Hvordan det?

»Det handler om at gøre klart, at det selvfølgelig er et motto, men der skal også være action. Det handler om at udfordre sig selv og stille spørgsmål. Det er en del af kunstens dna. Når det kommer på scenen, på lærredet, når man deler et måltid. Så skaber man et andet rum. Så mindsettet handler om at få det helt ind i dna’et.«

– Det lyder meget som konsulentsprog. Hvem har skrevet det?

»Det er fonden 2017, der har formuleret det, men det er ud fra et kondensat af samtaler med kunstnere, virksomheder, borgere og alle mulige. Og her kom det med at gentænke meget tidligt ind. Vi påstår faktisk, at kultur kan noget særligt som udviklingsstrategi for udvikling af samfundet, byer og landsbyer.«

– Er teksten tilstrækkelig nem at afkode?

»En ting er at skrive det ned i et mission statement og en forretningsplan, som vi har gjort. Men i virkeligheden skal man se og opleve programmet. Det er ikke tilstrækkeligt, hvis ikke det kommer til udtryk i programmet, men det mener jeg i høj grad, at det gør. Både konkret og abstrakt i løbet af året.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her