Læsetid: 4 min.

Hvad med retten til ikke at være smuk?

Skønhedens dybtliggende kulturelle dominans afslører sig i vores forsøg på at undslippe smerten ved ikke at leve op til den. Måske trænger vores hylstre til lidt mindre bevidsthed i det hele taget. Men skal vi være smukke for at kunne elske os selv?
Den gennembotoxede, hyperfitte næsten 60-årig Madonna er et levende symbol på, at det er lettere sagt end gjort at lade krop være krop og elske den uanset hvad.

Den gennembotoxede, hyperfitte næsten 60-årig Madonna er et levende symbol på, at det er lettere sagt end gjort at lade krop være krop og elske den uanset hvad.

Planet Photos

6. januar 2017

»Jeg tager mine billeder for at vise unge kvinder, at de er smukkere, end de går og tror. Jeg viser kvinden, at hun er smuk, og på den måde kan jeg hjælpe hende med at acceptere sig selv.«

Sådan sagde Mathilde Grafström, kunstneren bag det omdiskuterede fotoprojekt Female Beauty, til Tv 2 i forbindelse med, at hendes kunstbilleder af nøgne kvinder blev udstillet på Kongens Nytorv i juli måned.

I modsætning til de perfekte bryster, der har lov til at køre rundt på Københavns busser i en reklame for plasticoperationer på privathospitalet Nygart, blev Grafströms billeder af almindelige kvinder kendt blufærdighedskrænkende af Københavns Politi, og hun var tvunget til at bortcensurere kønsdelene.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Balling

Grunden til at de fleste mennesker halser afsted i forsøg på at være "smukke" er at de dybest set er kodet til det af evolutionen. Når en påfuglehan render rundt med den der hale, er det jo ikke fordi den gør det nemmere at slippe væk fra et rovdyr som vil æde ham. Men når han slår viften ud, bliver alle hunnerne helt bløde i knæene.

Der er lavet en del videnskabelige undersøgelser som bekræfter dette også gælder for Homo Sapiens. Når hannerne vælger mage, går de et langt stykke af vejen efter fertile kvinder. Mænd ved det ikke, men prøver man at holde deres skønhedsideal op mod fertilitet rammer de utroligt præcist.

Tilsvarende kan kvinder både se og frem for alt lugte sig frem til sunde raske gener. Især hvis manden ikke har druknet han naturlige lugt i AXE og Old Spice.

Jeg er ved at være halvgrim, halvgammel og er ikke særligt rig, så jeg kan ikke score de mest fertile kvinder længere. Sådan er det bare, og det er selvfølgeligt ærgerligt, men lad mig gentage: Sådan er det bare. Sådan er det for os allesammen, og det bliver mere og mere tydeligt med alderen. Det er bla. også derfor kvindelige skuespillere for sværere og sværere ved at finde jobs, jo ældre de bliver, på trods af at de fagligt er på toppen af deres karriere. Virkelighed er noget barskt noget.

steen nielsen

Her er et oplagt emne man på Information kunne bruge til at bore i! Der findes mindst en phd. afhandling, jeg har kendskab til, der beskæftiger sig med emnet! Skønhed som psykologisk magtfaktor! Hvor meget skønhed betyder i snart sagt alle sammenhænge, noget tyder også på, at begrebet også, er med til at fastholde en ulighed mellem kønnene!

Morten Balling

@Steen

Hvis ikke der var den "ulighed", ville vi være nødt til at gå over til en eller anden form for ukønnet formering for ikke at uddø som art. Det skal nok lykkes for kvinderne en dag (de slamberter arbejder på det ;)

Lige løn, lige vilkår, lige rettigheder OG pligter. Helt klart, men derfra og så til ikke at ville acceptere nogen som helst forskel på kønnene er absurd og virkelighedsfornægtende.

Artiklen beskæftiger sig vel primært med den umiddelbart iagttagelige skønhed. Men for mange herrens år siden da jeg var en lille dreng fik jeg altid (p.gr.a. min ydre grimhed) at vide, at skønhed kommer indefra.

Som alt andet fra den gang endnu en løgnehistorie, forstår man.