Satire
Læsetid: 4 min.

Kære politiker. Sådan kan du bruge ’Huset på Christianshavn’

Som en vederlagsfri service bringer Information her en guide til, hvordan politikerne på Christiansborg kan bruge den folkekære tv-serie til at tegne polemiske karikaturer af hinanden
Kultur
6. januar 2017

I sin nytårstale tegnede Lars Løkke Rasmussen (V) et billede af Agnes Jensen fra Matador som en liberal helt, der griber fremtidens muligheder frem for at hænge fast i den gamle verden.

Og for nylig sammenlignede Mette Frederiksen (S) blå blok med Olsen-banden, hvis geniale planer altid går i vasken. Nu mangler vi bare den sidste, store Balling-serie: Huset på Christianshavn.

Som en vederlagsfri service bringer Information her en guide til, hvordan politikerne på Christiansborg kan bruge den folkekære tv-serie til at tegne polemiske karikaturer af hinanden.

Flyttemand Olsen (Poul Reichhardt)

Karikatur: Lars Løkke Rasmussen (V)

Oppositionen kan med fordel bruge flyttemand Olsen som en karikatur på Lars Løkke Rasmussen. Ligesom ’Lille Lars’ fra Græsted er flyttemand Olsen en ramponeret liberal helt, der ikke er meget for at betale skat, og som er yderst skeptisk over for alle statslige myndigheder, der forsøger at begrænse hans personlige frihed.

Psykologisk er han kolerisk og opfarende og i konstant konflikt med sine omgivelser, ikke mindst med viceværten Meyer, som han altid skændes med, men som han også er dybt afhængig af og dybest set ikke kan undvære.

Sit hidsige temperament til trods falder han dog hurtigt ned igen, så snart han får lov til at bælle en beroligende bajer i det folkelige fællesskab. Som flyttemand er det imponerende, så lidt han i virkeligheden får flyttet, men det er til gengæld aldrig kedeligt at se ham i aktion.

Viceværten Meyer (Arthur Jensen)

Karikatur: Kristian Thulesen Dahl (DF)

For Socialdemokratiet er det oplagt at sammenligne Dansk Folkepartis formand med viceværten Meyer. Heller ikke han er meget for at tage ansvar, men han er god til at placere skyld og har frygtelig travlt med, hvad alle andre laver.

Meyer er folkepensionist, men bijobber som vicevært og ses altid med en kost i hånden, som han dog sjældent bruger til at feje for sin egen dør med. Som en anden grænsevagt patruljerer han dagligt fortovet foran opgangen, hvorfra han holder et konstant vågent øje med alle udefrakommende.

Da der på et tidspunkt er en knivstikker løs i byen, falder mistanken straks på en udlænding, der har siddet på det lokale værtshus Rottehullet i flere dage, og som tydeligvis ikke er til at stole på, da han ikke drikker alkohol, men hænger over en kop kaffe hele dagen.

I fællesskab beslutter beboerne at lave et privat vagtværn, og Meyer sættes til at skygge udlændingen rundt i hele byen. Manden viser sig senere at være uskyldig, men det var jo ikke til at vide!

Pædagogen Rikke (Kirsten Hansen-Møller)

Karikatur: Johanne Schmidt-Nielsen (EL)

Rikke og hendes kæreste Tue er seriens unge, røde idealister. Hun arbejder som pædagog, mens han er psykologistuderende på SU med kufferten fuld af bøger og kalenderen tom for aftaler.

De bor ulovligt og på skrømt oppe på loftet, hvor vinden piber ind af de utætte vinduer, og regnen drypper gennem taget. Længe kæmper de to venstrefløjsbohemer imod deres egen indre borgerliggørelse. Som Tue siger: »Vækkeuret er en kapitalistisk opfindelse, som går sin undergang i møde!«

Men det ender med at blive deres egen modstand mod kapitalismen, som taber kampen. Da parret venter deres første barn, vælger de at flytte fra det faldefærdige, folkelige fællesskab i Amagergade og ind i et nyt parcelhus i Farum. En udviklingshistorie, Johanne Schmidt-Nielsen ikke kunne have skrevet bedre selv.

Assurandøren Larsen (Ove Sprogøe)

Karikatur: Morten Østergaard (R)

Lad os være ærlige, Morten Østergaard har det med at gå i ét med tapetet, og på det punkt ligner han den pæne mand i Huset på Christianshavn, Larsen, der altid taler med fornuftens og rationalitetens stemme, men sjældent gør det med passion og overbevisning. Mens de andre drikker bajere i Rottehullet, nøjes han ofte med en sodavand som et sobert akkompagnement til sin litteraturlæsning.

Da udlændingen i Rottehullet mistænkes for knivstikkeri, holder Larsen som den eneste fast i, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist: »Man skal passe på med at mistænke folk på et løst grundlag,« formaner han de andre.

Larsen spiller tværfløjte, dyrker den klassiske kunst og er i det hele taget en mand med »smag«, som det hedder. Kulturradikal ind til benet og pæn på overfladen, men han gemmer på en dunkel fortid. Før Larsen slog ind på dydens smalle sti og blev forsikringssælger, var han kriminel. Hvis bare Morten Østergaard rummede samme kompleksitet.

Kromutteren Emma (Bodil Udsen)

Karikatur: Thyra Frank (LA)

Den venlige, men bestemte kromutter er et socialt samlingspunkt for hele opgangen, og hendes beverding fungerer som en ekstern dagligstue for samtlige beboere i huset. Emma bestyrer Rottehullet på samme måde, som Thyra Frank bestyrede plejehjemmet Lotte: med hjertevarme frem for koldt bureaukrati – men også ved konstant at være på kant med myndighederne.

Mens Thyra Frank var leder af Lotte, var det lukningstruet på grund af gentagne overhørte advarsler om forkert håndtering af medicin, og på samme måde er Rottehullet konstant lukningstruet på grund af konflikter med skattefolk og inkassorer. Og alligevel går det hver gang.

For Emma er ikke bare et socialkontor, hun er også en driftig, selvstændig erhvervsdrivende, som forstår at slå kapital af sine drikfældige kunder. Så godt tjener hun på sit øltrængende klientel, at hun til sidst er i stand til at købe hele ejendommen tilbage, da den ryger på tvangsauktion.

Huset er reddet! Af pilsnerpenge. For det er igennem ølsalget, at det er blevet muligt for Emma at købe huset tilbage.

Med andre ord har beboerne ikke bare drukket sig fra hus og hjem, de har også drukket sig tilbage til hus og hjem. Findes der en større blåstempling af det ultraliberalistiske projekt?

Fotos: Rolf Konow/DR, Jens Dresling/Polfoto, Philip Davali/Polfoto

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Niksen, det sidste eksempel er kooperation.

Poul Sørensen

Jeg vil nok foretrække H.C. Branners roman "legetøj" i stedet for den er mere realistisk.... hvis nogen ikke har læst den, så skynd dig ned på bibloteket og lån den...

Karsten Lentfer

Jeg synes, at Kristian Thulesen Dahl er helt fejlcastet som Meyer...eller vice versa. Her passer Søren Krarup meget, meget bedre - de taler nemlig på præcis samme måde. Læs Søren Krarups forsvarstale for Morten Messerschmidt, da sidstnævnte var i modvind med nogle EU-midler (se nederst i artiklen):

http://www.dr.dk/nyheder/politik/vingeskudt-messerschmidt-slagtet-guldka...

bente-ingrid bruun

Stor tak til Rasmus Bo Sørensen for hans morsomme artikel med opdatering af "Huset på Christianshavn". Næste gang Kristian Thulesen Dahl lægger skyld på andre og løber fra eget ansvar så vil jeg tænke på ham som vicevært Meyer, og RBS rammer også plet når statsministeren skildres som flyttemand Olsen.
Herligt - Jeg morede mig kosteligt...

Thyra Frank som Emma passer storartet.