Læsetid: 11 min.

Steffen Brandt: ’Nu skal man jo ikke dømme ud fra facaden, hverken på Kurts Mor eller Dokk1’

Der findes Aarhus, og så findes der forestillingen om Aarhus, som Steffen Brandt udtrykker det. Information har spurgt en række yndlingsårhusianere om, hvad Aarhus er for dem, og om der findes et før og et efter Aarhus med dobbelt A
Der findes Aarhus, og så findes der forestillingen om Aarhus, som Steffen Brandt udtrykker det. Information har spurgt en række yndlingsårhusianere om, hvad Aarhus er for dem, og om der findes et før og et efter Aarhus med dobbelt A

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
20. januar 2017

Sissel-Jo Gazan, forfatter

Hvad gør i dine øjne Aarhus til Aarhus?

»Aarhus holder, hvad den lover. Den lover ikke at være en metropol, og den lover også ikke at være et sygt provinshul. Det er utrolig sympatisk, at den er til at stole på. Og så kan jeg ikke komme i tanke om nogen anden by, jo Vancouver måske, der ligger så smukt. Der er rigtig skov, man kan fare vild i, der er – for Danmark – usædvanlige dalstrøg, vandløb og kystprofil på grund af isen, der stoppede i Aarhus under sidste istid, der er vidunderligt badevand – og der er altid ti min. på cykel til midtbyen.«

Findes der i dine øjne et før og et efter i Aarhus, et gammelt og et nyt Aarhus? Mange taler om et Aarhus med dobbelt A og et med Århus med bolle-Å …

Rasmus Flindt Pedersen
»For mig er der et før og efter, at Losseren blev ryddet. Den lå inde bag ved Anholtsgade, rammet ind af Anholtsgade, Sjællandsgade, Norsgade og Fænøgade, og her måtte vi ikke lege, men det gjorde vi selvfølgelig hele tiden. Det var verdens bedste sted, fyldt med skrammel, skure, dumpede hårde hvidevarer, gamle cykler, vilde katte – alt det, der udgør en magisk legeplads for kvarterets unger.«

Hvis Aarhus var en sang, hvilken sang ville den så være?

»Det er ret sjovt, for det er helt sikkert ’Når jeg bliver gammel’ med Gnags, hvilket 100 procent sikkert er et tegn på, at jeg er ved at blive gammel. Jeg har altid syntes, at den sang var latterlig, og hvor ofte har vi ikke skrålet: »Når jeg bliver vammel, så vil jeg skid’ på en bænk i parken, hvor børnene leger!«, men nu elsker jeg den sang, og jeg tuder, når jeg hører den. Når jeg bliver gammel, skal jeg så meget sidde på den bænk, der hvor havet slår ind over molen og tage imod duglette perlestænk – og glo på Mols.«

Hvad er det bedste ved Aarhus?

»At komme med toget, stå af og tænke: »Ah, nu er jeg her – igen.« Og så Marselisborgskoven. Jeg har haft nogle af mine lykkeligste stunder i mit liv i den skov. Den er så smuk, og man kan se kranerne på havnen og Samsø, når man går ned på stranden.«

Hvad er det værste?

»Gågaden, fordi jeg får knopper af butikskædernes overtagelse af verden.«

På en skala fra Kurts Mor til Dokk1, hvor befinder dit Aarhus sig så?

»Et sted mellem Skovmøllen og Lynfabrikken i Vestergade. Det mastodont gammeldags elegant krydset med det, der er helt fremme i skoene.«

Svend Åge Madsen, forfatter

Hvad gør i dine øjne Aarhus til Aarhus?

»At Aarhus er en forholdsvis stor by, men at den har ikke de samme forpligtigelser som København. Derfor synes jeg også, at det er tåbeligt, når man taler om, at Aarhus skulle have et lillebrorkompleks. Jeg mener, at lillebror har det nemmere end storebror. Man kan lege lidt mere. Der er mange eksperimenterende og sjove grupper både inden for teater og musik, og der er en høj procentdel af unge og nysgerrige, i kraft af at det er en universitetsby. Den der fornemmelse af, at man tager lidt mere afslappet på tingene, synes jeg karakteriserer Aarhus.«

Findes der i dine øjne et før og et efter i Aarhus, et gammelt og et nyt Aarhus? Mange taler om et Aarhus med dobbelt A og et Århus med bolle-Å ...

Mikkel Berg Pedersen
»Jeg ved ikke, om jeg lige kan stykke det op i to, fordi byen selvfølgelig har udviklet sig kolossalt meget i den tid, jeg har været her – og jeg har jo altså været her altid, for jeg er født i Aarhus. Byen er blevet meget større, og der er kommet nogle kulturinstitutioner, som er meget mere betydningsfulde, end i min tid. F.eks. Godsbanen, som jeg synes har været en berigelse for byen med en udfoldelse af unges talenter, kreativitet og nysgerrighed. Jeg synes også, at de store museer har udviklet sig kolossalt. Den Gamle Bys nye bydel fra 1974, er et tiltag, der har gjort den meget mere værdifuld for mig. Samtidig er der jo også noget byggeri, som er meget stræbsomt, og som jeg ikke har så meget forhold til. Derfor føler jeg også, at Aarhus er ved at vokse mig over hovedet. Helt bogstaveligt.«

Hvis Aarhus var en sang, hvilken sang ville det så være?

»Den kan jeg vist ikke løse.«

Hvad er det bedste ved Aarhus?

»Dels at den er stor nok til at have de institutioner, som jeg har brug for – altså universitetet, et godt teater osv. Og dels at den ikke er så stor, at den har de der forestillinger om, at den er det vigtigste af alt, som jeg tror er en fare for storbyer. Den der lille mellemting, synes jeg, er en god balance.«

Hvad er så det værste?

»Det har jeg ikke fundet endnu. Jeg havde engang en fætter på besøg fra USA, som jeg viste rundt i Aarhus. Til sidst sagde han ’Kom så med det – vis mig så slummen.’ Og det kunne jeg faktisk ikke, selv om jeg gerne ville. På den måde er der ikke sådan nogle rigtigt mørke steder i Aarhus.«

På en skala fra Kurts Mor til Dokk1, hvor befinder dit Aarhus sig så?

»Jeg ved ikke rigtig, om jeg kan placere den, fordi begge dele er her jo. Vi har jo både det gamle og det nye. Vi holder jo på det gamle og holder meget af det, blandt andet med Den Gamle By og Moesgaard. Derfor synes jeg, der er god balance mellem bevidstheden om fortiden og en interesse for fremtiden.«

Steffen Brandt, sanger og sangskriver

Hvad gør i dine øjne Aarhus til Aarhus?

»Aarhus er en uddannelsesby. Det sikrer diversitet og en god energi. Unge strømmer til fra hele Jylland. Det betyder nyt vand i åen, nye friske hjerner, andre måder at se verden på.«

Findes der i dine øjne et før og et efter i Aarhus, et gammelt og et nyt Aarhus? Mange taler om et Aarhus med dobbelt A og et med Århus med bolle-Å ...

Mads Nissen/Ritzau Scanpix
»Der findes Århus og så forestillingen om Aarhus. Afstanden bliver mindre og mindre. Byen overhaler stille og roligt sine drømme og visioner indenom. At der så ryger en havnefront eller to i farten, må man tage med. Hvor der handles ...«

Hvis Aarhus var en sang, hvilken sang ville det så være?

»’Slingrer ned af Vestergade’« med Gnags.

Hvad er det bedste ved Aarhus?

»Overskueligheden.«

Hvad er så det værste?

»Overskueligheden.«

På en skala fra Kurts Mor til Dokk1, hvor befinder dit Aarhus sig så?

»Nu skal man jo ikke dømme ud fra facaden, hverken på Kurts Mor eller Dokk1. Mit Aarhus befinder sig på cykel et sted i mellem Aros og Moesgaard, gerne med et smut omkring Væddeløbsbanen og Giber Å. Og hvis der er SPOT festival i byen, tager jeg forbi Musikhuset.«

Elsebeth Egholm, journalist og krimiforfatter

Hvad gør i dine øjne Aarhus til Aarhus?

»Aarhus er min barndomsby, min families historie og min egen. Den er: Høegh-Guldbergsgade, hvor min bror boede – og jeg selv en overgang. Thunøgade, hvor jeg boede et års tid i halvfemserne. Øst for Paradis; cafeerne, Jacobs Barbecue, som nu er lukket, men hvor jeg serverede i 1985. Det gamle musikkonservatorium på Fuglesangs Allé. Musikhuset. Men måske først og fremmest er det de unge, der gør Aarhus til Aarhus. Studieby, som den er. De er jo fremtiden, og det tegner godt. Min mor og jeg går til ’Ruslands historie’ på Folkeuniversitetet – og spiser bagefter i Matematisk Instituts kantine, som er den bedste! Uden de studerende var byen ikke den samme, vibrerende og levende.«

Findes der i dine øjne et før og et efter i Aarhus, et gammelt og et nyt Aarhus? Hvad ser du som den største forandring af byen, hvis nogen?

Peter Hove Olesen
»For mig personligt var den største forandring at vende tilbage til Aarhus efter nogle år i København og opdage miljøet omkring den åbnede Aarhus å. Der var kommet noget Seinebred over byen. Det var magisk.«

Hvis Aarhus var en sang, hvilken sang ville det så være?

»Ch, ch, ch, ch, ch ’Changes’ af Bowie.«

Hvad er det bedste ved Aarhus?

»At den er nem og ligetil. Ikke så mange dikkedarer. Nem at komme til, nem at bo i og nem at gå rundt i. Ikke store afstande. Overskueligt, men ikke for småt. Fornemmelsen af at være på eventyr uden at bevæge sig langt væk.«

Hvad er så det værste?

»Det værste kan være de der ambitioner om at være bedre end København. Skrot dem. Det er jo lige meget. Aarhus er Aarhus.«

På en skala fra Kurts Mor til Dokk1, hvor befinder dit Aarhus sig så?

»Mit Aarhus befinder sig der, hvor byen bruges til cafébesøg, biograf, teater, shopping – og til det kulturelle, hvor jeg især er begejstret for det nye Moesgaard Museum. Jeg har været på Dokk1 en enkelt gang, og det er flot og stort, og jeg skal nok få min bil ned i den der P-kælder, hvor den bliver hentet og bragt automatisk – some day …«

Jens Folmer Jepsen, direktør for Den Selvejende Institution Aarthouse, tidligere direktør for Aarhus Festuge

Hvad gør i dine øjne Aarhus til Aarhus?

»Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed! Og en lang historie, der fortsat er under udvikling og endelig en lav gennemsnitsalder med mere end ti procent studerende, hvilket betyder, at der potentielt  – og ofte i praksis – er evner, kritisk sans, nysgerrighed og eventyrlyst til stede. Når man ankommer til byen nordfra eller sydfra, er havet det første, man ser fra højderyggen. Vand er en del af byens sjæl. Desværre har man solgt en del af sjælen ved at tillade et større erhvervsbyggeri, der stjæler havkigget, når man kommer nordfra. Ikke så godt. Men nu kan den så ligge der og påminde os om, at det skal vi aldrig gøre mere.«

Hvis Aarhus var en sang, hvilken sang ville det så være?

Martin Dam Kristensen
»Det vil være fristende at sige ’WC Papir’ af Jacob Haugaard på grund af humoren og ukueligheden.

’Jeg har lige spist en rulle wc-papir, wc-papir, wc-papir

Rigtig god dansk købmands wc-papir, wc-papir, wc-papir

Det er lidt småt, når man går på socialen.’

Men det kunne også være en Steffen Brandt Classic: ’Kys det nu, det satans liv!’

Hvad er det bedste ved Aarhus?

»Byens overskuelige størrelse og den lave gennemsnitsalder gør, at tidens tern ankommer hurtigt til Aarhus. Man kommer let i sync med verden – og ofte er man god til at omsætte det til noget brugbart og originalt, hvor lokalt blandes med internationalt. Tænk f.eks. på Lost Kids, hvor Jan Jet efter en tur til punk-london kom hjem og oversatte det til noget ærkeaarhusiansk eller på TV2 der blev forløst af folk som Elvis Costello og Kraftwerk og fandt et væsentligt dansk udtryk. Det er simpelthen en by, hvor klog og sjov udvikling er mulig. Og så siger man ’Hva’så!’ når man møder en, man kender, fordi det er åbent og nysgerrigt – knapt et spørgsmål og nærmere en eksistentialistisk hilsen.

Og det værste?

»Det er omvendt slemt, når man forsøger at italesætte (gylp!) byen som Barcelona, Berlin eller New York. Den er jo Aarhus for helvede. Og man ville knapt i New York opdage, hvis Aarhus blev placeret på et gadehjørne over night. Helt galt går det, når storhedsvanviddet parres med mindreværdskomplekset over for København. Så er Aarhus som en person med alt for meget selvtillid og alt for lidt selvværd – det vil sige katastrofal.

Og træls er byen ligefrem, når den bliver sentimental og taler om elitefodbold og Aarhus-rock, som det var engang, og som om tiden slet ikke passerer.«

Findes der i dine øjne et før og et efter i Aarhus, et gammelt og et nyt Aarhus? Mange taler om et Aarhus med dobbelt A og et med Århus med bolle-Å …

»Pas.«

Hvis du skulle placere dit Aarhus på en skala fra Kurts Mortil Dokk1, hvor befinder dit Aarhus sig så?

»Et sted mellem Brabrand sø og Aarhusbugten.«

Jøden, rapper

– Hvad gør i dine øjne Aarhus til Aarhus?

»Et lillebrorkompleks, som århusianerne benægter – som alle andre kendetegner os ved. Til gengæld er alt inden for rækkevide. Troen på at AGF får medaljer, selv om det nok først bliver næste år.«

– Hvis Aarhus var en sang, hvilken sang ville det så være?

Philip Davali/Ritzau Scanpix
»Nu har Århus vel fået dedikeret flere sange til sig end New York, men en duet mellem Peter AG og Steffen Brandt ville ikke værre det værste (jo, det ville det forresten nok, men jeg gad nu godt høre den).«

– Hvad er det bedste og det værste ved Aarhus?

»Bedste: AGF, når jeg drømmer stort.

Værste: AGF, når de spiller af lort.«

– Findes der to forskellige Aarhus'er et smart og moderne med dobbelt-a versus et gammelt og autentisk med bolle-å?

»Ja – og forskellen er ikke kun afstanden mellem midtbyen og udkanten.«

– Hvis ja, hvad karakterisere dem hver især?

»’Aarhus’ er bedre egnet til internettet end ’Århus’ (hmmm, måske jeg også burde ændre ’Jøden’ til ’Joeden’?!). Selv bruger jeg dog helst ’bolle-å’et’, men det er lidt for prætentiøst (praetentioest?!) at rette på folk der staver det anderledes end mig.

Århus: en tidslomme der ser sig selv som noget unikt & misundelsesværdigt, også selvom resten af verden er kommet videre.

Aarhus: folk der flytter til byen og klager over larmen fra de selvsamme brune værtshuse som karakteriserede byen attraktivt.«

– I forlængelse heraf: Hvis du skulle placere dit Aarhus på en skala fra Kurt’s Mor til Dokk1, hvor befinder dit Aarhus sig så?

»Lige netop de to steder er lidt uden for min skala. Men mangfoldighed er en af byens største styrker, og jeg prøver helst at bruge hele paletten.

Brune værtshuse med Ronni, kaffe hos Khaldon, studiet med DJ Static, Grim Fest med alle og måske et smut forbi Botanisk Have med Tjumse.

Dog er det klogest at prioritere dagens rækkefølge, så jeg tager f.eks. helst på Aros, inden jeg rammer Cafe Århus – ikke omvendt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

steen ingvard nielsen

Steffen Brandt rammer jo altid i første forsøg med den der særlige jyske ironi og underspillet humor! Det er der mellem ørerne det handler om også ude i nattelivet i Århus: Hen til dig og væk igen og tralla la la!

steen ingvard nielsen

Smukt! Århus er måske lidt som resten af Danmark hverken en grim ælling eller en rigtig svane endnu, men med pitentiale for det hele! Byen har satset meget på det kreative segment og det har givet pote! Århus er for lille til at klare sig så godt som den gør, på landsplan og nu også på Europæisk plan, ingen har bare ulejliget sig med at fortælle den det, som humlebien der ikke kan flyve!

steen ingvard nielsen

Nå ja! Hjem til århus! Den bør men høre på kurts mor!

steen ingvard nielsen

Og sol over Århus, den bør man høre på stadion!