Læsetid: 6 min.

Transkønnet kæmper i Pakistan: ’Når folk siger, at islam ikke accepterer mig, siger jeg fuck off’

Sidste år blev 34 transpersoner dræbt i Pakistan, hvor transkønnede og homoseksuelle generelt lever livet på trods i en stærkt religiøs, patriarkalsk og sextabuiserende kultur. Med synligheden som våben kæmper Pakistans første transkønnede model Kami Sid for social accept af alle landets LGBT-personer
Af historiske grunde er det nemmere at være transkønnet end homoseksuel i Pakistan, fortæller Kami Sid. Det skyldes ældgamle traditioner for tolerance af ’det tredje køn’ – kaldet hijra eller khawaja sira – der går tilbage til tiden før briternes kolonisering

Af historiske grunde er det nemmere at være transkønnet end homoseksuel i Pakistan, fortæller Kami Sid. Det skyldes ældgamle traditioner for tolerance af ’det tredje køn’ – kaldet hijra eller khawaja sira – der går tilbage til tiden før briternes kolonisering

Sille Veilmark

18. januar 2017

Kami Sid er klædt i en farvestrålende sari, har fejlfri makeup, hud, der føles fløjlsblød at kindkysse og store dramatiske guldøreringe, da jeg møder hende – Pakistans første transkønnede og muslimske model – på Nørrebro i København.

I en Vogue-værdig fotoserie, hvor hun er iklædt traditionelt pakistansk tøj, har hun tiltrukket sig stor international opmærksomhed og er blevet et landskendt ansigt i Pakistan.

Og det var netop det, der var hendes mål. For synlighed er vejen til bedre vilkår for transpersoner i det patriarkalske Pakistan, mener Kami Sid, der i december måned var i Danmark i forbindelse med et arrangement for dialog-festivalen Aks International Minorities Festival, som hun også er medarrangør af.

Men synligheden er også farlig.

Halvejs inde i BBC-dokumentaren How gay is Pakistan? fra 2015 ser vi Kami Sid på shoppingtur med sin kæreste på jagt efter en brudekjole til det traditionelle muslimske bryllup – nikah ­­– som hun stædigt, muligvis naivt, drømmer om, vil blive realitet en dag. Folk – kun mænd – stimler sammen på fortovet for at kigge på hende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Estermarie Mandelquist
  • Jørn Andersen
  • Niels Duus Nielsen
  • Lars Rasmussen
David Zennaro, Estermarie Mandelquist, Jørn Andersen, Niels Duus Nielsen og Lars Rasmussen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Khuram Bashir

Mange af mullaherne er nogle sjove typer.
De fordømmer alt mellem himmel og jord med henvisning til Islam, men tør ikke at fordømme prostitution og voldtægt af hjemløse børn eller fordømme politikerne, der stjæler med arme og ben eller fordømme hævnvoldtægter begået af klaner eller æredrab, når børnene selv vælger ægtefæller eller siger nej til de arrangerede.
Kan godt forstå, hvorfor hun får lyst til at sige fuck off.

Mette Poulsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Morten Pedersen, Touhami Bennour, Niels Duus Nielsen, Lars Rasmussen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Kan ikke huske hvor jeg har det fra, men kan huske jeg kan lide ordene. Det lyder noget ligende.

"It is not so much about if I believe in god. It is more about, if god believes in me"

Har man ren samvittighed, skulle der vel være en god chance.

Lars Rasmussen

At tænke sig, der findes vitterlig ting, som er vigtigere end heste og bukke på den anden side af Atlanten. Der findes individets ambition om at være sig selv. Og kampen for at have lov hertil. Gad vide, hvordan vi bedst hjælper denne på vej?

Måske ved at drage vores egne (for)domme om andre mennesker i tvivl. Men kan det lade sig gøre »at se indad og tænke over sig selv« på denne måde? En nysgerrigper (-lars?) som jeg selv kan godt blive i tvivl her. Vi mennesker har nemlig en udpræget tendens til at ville putte alting i kasser. (Kan hænde, at netop dette er det definerende ved vores art.) Og når noget eller nogen ikke passer i kasserne, så bedømmer vi fejlen til at ligge i denne ting eller person.

Men måske burde vi snarere være mindre sikre på, at kasserne passer. Måske lader den store verden sig ikke indordne under fine og ordnede, menneskelige begreber. Er der tid og rum til at stoppe op og tænke over dette? Det håber jeg. For inkonsekvensen er i sandhed tolerancens kilde.

Læs i øvrigt denne nekrolog over en smuk troll, der havde zero fucks left to give.

Touhami Bennour

Islam kan sagtens aksepterer hende, Især da hun ser ud som en kvinde fra tusind og en nat. Folk er bange for ord, ordet "trans". Her er hunde begravet.Kan Islam og trans passe sammen?

David Zennaro

Jeg er ikke sikker på, at det er rigtigt, at det i Danmark er nemmere at være homosexuel end trans. Jeg synes i hvert fald, det er ret meget nemmere at være transmand end lesbisk.

Og jeg kender også andre muslimske transmænd, som har det udmærket med familie og venner i forskellige europæiske lande, herunder Danmark.

Jeg tror, det handler om hvor godt man passerer. Hvis man passerer godt som sit valgte køn, så har folk sjældent problemer med det. Og her har transmænd en stor fordel, for det er svært at se på os.

Faktisk oplever jeg ofte, at folk tror, jeg vil være en kvinde, når jeg fortæller, at jeg er trans. Og mange ser meget tvivlende ud over den ide.