Læsetid: 4 min.

Trap på Trap

Den klassiske danmarksbeskrivelse i ny flot udgave men med alvorlige mangler
Mærkeligt nok nævner Trap under kirkebygninger i regionen ikke Strandby Kirke, Jacob Blegvads dybt originale modernistisk men raffineret traditionsbårne bykirke, en mellemting mellem et skib og en middealderlandsbykirke med et utroligt tag og et hovedværk i nyere dansk arkitektur

Mærkeligt nok nævner Trap under kirkebygninger i regionen ikke Strandby Kirke, Jacob Blegvads dybt originale modernistisk men raffineret traditionsbårne bykirke, en mellemting mellem et skib og en middealderlandsbykirke med et utroligt tag og et hovedværk i nyere dansk arkitektur

4. januar 2017

Kabinetssekretær J.P. Trap (1810-85) var en driftig herre, der dels tjente den overskuelige Frederik 7. i de daglige forretninger, dels blandt meget andet skabte den første omfattende, systematiske Danmarkstopografi i flere bind: Statistisk-topografisk Beskrivelse af Kongeriget Danmark.

Det skete mellem krigen i 1848 og den genoptagne krig i 1864, da nationalfølelsen for alvor satte sig fast i danskerne.

Landet var med den frie forfatning omsider lirket ud af enevælden. Kongen betød trods Frederiks drukkenskab og åbenlyst mentale begrænsninger fortsat uigendriveligt meget som levende nationalt symbol.

Men andre mere rustfri og nyttige behov for at skabe og styrke det danske og sammenhængskraften trængte sig på.

Juristen, kabinetssekretær Trap, hvis personlige karakter og adfærd i øvrigt ikke var til pænt brug, gjorde paradoksalt nok, mens han ivrigt dyrkede fædrelandet, sit til at undergrave det kongelige par. Trap lagde systematisk gift ud for kongens gemalinde til venstre hånd, grevinde Danner, og intrigerede i øvrigt og bagtalte og løj, hvor han kunne komme til det. Men det er en anden historie.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Et nyt ’Lademanns Leksikon’ mest for folket, turister og elskere af kulørte billedblade uden al denne krævende tekst, kan man forstå, komplet utilstrækkelig for historikere og aneforskere, der stadig vil ty til 5. udgave på papir (efterhånden sjælden i antikvariaterne) eller den digitale udgave på nettet mod betaling, naturligvis, men ikke mindst den reprografisk genudgivne J.P. Trap: ’Hertugdømmet Slesvig’ (1975), stadig en guldgrube for folk med aner nede fra syd for Skelbækken - og så med de gamle danske stednavne …