Læsetid: 3 min.

’Trump forsøger på en bizar måde at annullere mediernes legitimitet’

Trumps seneste angreb på amerikansk presse skal ses som et forsøg på at annullere den legitimitet, medierne traditionelt har haft som fjerde statsmagt, vurderer lektor og forskningsleder David Budtz Pedersen
Det er i nogen grad lykkede Trump og hans folk – her pressetalsmand Sean Spicer – at så tvivl om pressens legitimitet som fjerde statsmagt, mener lektor David Budtz Pedersen.

Det er i nogen grad lykkede Trump og hans folk – her pressetalsmand Sean Spicer – at så tvivl om pressens legitimitet som fjerde statsmagt, mener lektor David Budtz Pedersen.

Kevin Dietsch

27. januar 2017

Trump har i mere end et år angrebet pressen.

Han er kommet med beskyldninger mod navngivne medier, han har nægtet at svare på spørgsmål fra navngivne journalister, han har beskyldt pressen for at være imod sig og for at sprede falske nyheder.

I de seneste uger er der sket en yderligere polarisering, forklarer David Budtz Pedersen, lektor på Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet.

»Den konflikt, der har bygget sig op de seneste 16-18 måneder mellem de klassiske redaktionelle medier og Trump-lejren, ser ud til at eskalere yderligere, efter han har indtaget Det Hvide Hus,« siger han.

Der har været mange bud på hvorfor. Hvorfor lægger den amerikanske præsident sig ud med den amerikanske presse? Hvorfor fortsætter han sine vredesudbrud på sociale medier efter valgkampen?

Udfordrer legitimitet 

Ifølge David Budtz Pedersen er Trumps angreb et udtryk for, at han på den ene side er »irriteret« over at skulle stå til regnskab for en presse, som går hans storpolitiske vision om at genrejse USA efter i sømmene og påviser fejl i hans påstande, og på den anden side er Trumps ærinde at udfordre den legitimitet, der traditionelt har ligget hos medierne.

Når han på pressemøder har nægtet at svare på spørgsmål eller på Twitter har anklaget navngivne medier for at sprede falske nyheder, er det et forsøg på at udfordre den legitime position, medierne traditionelt har haft som kontrolmekanisme. Og på grund af stigende mistillid til medierne i en del af befolkningen er det ifølge David Budtz Pedersen i »nogen grad« lykkedes Trump.

»Trump forsøger på en bizar måde at annullere mediernes legitimitet i befolkningen ved at alliere sig med det amerikanske folk, som han siger, han har en direkte relation til. Han får gennem sin brug af de sociale medier skabt en platform, hvor han kan sprede mistillid til de redaktionelle medier på en måde, som faktisk gør det svært for de redaktionelle medier at svare igen,« siger David Budtz Pedersen.

– Hvad får dig til at sige, at det i nogen grad er lykkedes?

»Lykkedes … det er måske også lidt meget. Men i kraft af, at han vandt valget, er han jo i en eller anden udstrækning lykkedes med at bilde vælgerne ind, at medierne løber med halve sandheder, og i en eller anden udstrækning er venstresnoede og imod det amerikanske folks interesser. Han prøver at immunisere sig over for den kritik, der kommer fra medierne. Han prøver at skabe en distance, ikke bare mellem sig selv og medierne, men også mellem borgerne og medierne.«

Hvad så? Så venter vi

Det kan få nogle meget omfattende konsekvenser, hvis vi ikke er i stand til at mødes i en offentlig samtale henover midten i netop medierne, mener David Budtz Pedersen. Hvis ikke man stiller op til interview, hvis ikke man lader journalisterne komme til orde, hvis ikke man ønsker at svare på spørgsmål fra bestemte medier, så mister det amerikanske samfund et »stykke infrastruktur« for den politiske samtale. 

– Hvad kan vi gøre ved det?

»Ja. Trump har en mildest talt populistiske tilgang til embedet. Han vil hellere skabe – som han selv har sagt – en bevægelse end et partipolitisk program, og hvis man skaber en bevægelse, vil jeg nødig ind på, hvor det kan føre amerikanerne hen. Men det er klart, at der er nogle autokratiske tendenser på spil. Hvis det lykkes ham at etablere den her direkte kommunikationsvej til borgerne, så kan han i og for sig lykkes med at føre befolkningen bag lyset.«

– Og der kan vi ikke gøre noget?

»Pressen må blive ved med at gå Trump efter i sømmene og udsætte hans påstande for faktatjek. Men hvis det ikke bider an i den forstand, at hvis man trækker bukserne ned på manden og tager ham i direkte at lyve, hvis ikke det har nogen effekt på befolkningen, hvis folk mister respekten for kendsgerninger, så er det svært at stille noget op.«

– Og hvad gør vi så?

»Så venter vi på at se, hvordan verdenssituationen spiller sig ud.«

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu