Læsetid: 3 min.

Arrangerede ægteskaber efter dansk model

Realitykonceptet ’Gift ved første blik’ er solgt til over 20 lande, hvor vildfremmede mennesker nu også gifter sig for rullende kameraer. Her er fire eksempler
17. februar 2017

Gift ved første blikk (Norge)

Den norske udgave af Gift ved første blik minder ganske meget om den danske med den enkelte forskel, at ekspertpanelet – som holder deres møder i et gammelt mahognibeklædt bibliotek fuld af bøger, der oser af faglighed – er mere åbenlyst erklærede tilhængere af at lade lige børn lege med hinanden.

»At have ens sociokulturel baggrund er vigtigt, fordi det kan være en forudsætning for at interessere sig for den anden,« siger den tilknyttede antropolog med stor begejstring.

En særlig kvalitet ved programmet er, at seeren får udvidet sit ordforråd med begreber som familiekjær, hjemmekjær og følelses-berg-og-dal-bane.

 • Sæsoner: 3
 • Par, der blev sammen: 3
 • Par, der blev skilt i utide: 0

Gift vid första ögonkastet (Sverige)

En af forudsætningerne for, at Gift ved første blik fungerer som fjernsynsudsendelse, er, at tilrettelæggerne går nænsomt til værks. Deltagerne bliver ikke castet efter deres fiaskopotentiale, men derimod efter, om de har en chance for at holde hinanden ud og lidt til i fem uger. Konflikterne klippes frem, men eksperterne glatter dem ud med nøgtern analyse efter bedste evne.

Læs også

I Sverige har produktionen af Gift vid första ögonkastet ikke været helt uproblematisk. Deltagere har offentligt frarådt andre håbefulde svenskere at melde sig til programmet, fordi de følte, at tv-holdets valg ikke var til gavn for dem og deres nye arrangerede parforhold, men derimod skulle skabe drama.

De afsnit, jeg har set, har dog ikke været så dramatiske, bare præget af en slukøret, høflig stemning.

 • Sæsoner: 2
 • Par, der blev sammen: 0
 • Par, der blev skilt i utide: 0

Married at First Sight (Australien)

Den australske udgave af Gift ved første blik er så absolut den, der har fjernet sig længst fra forlægget. Deltagerne bliver på grund af juridiske begrænsninger ikke lovformeligt gift, men forpligter sig ved en forpligtelsesceremoni til at holde sammen i seks uger. Den største forskel er dog, at alle parrene bliver indkvarteret på det samme hotel. Det gør programmet til en blanding af Paradise Hotel og The Bachelor.

Deltagerne opfører sig også, som om deres ægteskab er en konkurrence mellem to voksne mennesker, der ikke er helt sikre på reglerne. Der er også midtvejsforpligtelsesceremonier, hvor parrene skal tale om, hvordan det går, og vise en seddel, hvor der står, om de vil blive.

Deborah fra den nyeste sæson, som først forklarede, at hun havde forventet en polynesisk mand (»de har det der blide og spirituelle, jeg elsker«) og derefter afslørede, at hun ville blive sammen med den beigefarvede bonderøv John, virkede, som om hun så sit storsind som en sejr.   

 • Sæsoner: 4
 • Par, der blev sammen: 2
 • Par, der blev skilt i utide: 8

Married at First Sight (USA)

Hele fire par ud af de 12, der indtil videre er blevet sat sammen i Gift ved første bliks amerikanske udgave er stadig sammen. Om de amerikanske deltagere mener det mere end de danske, er svært at sige, men det virker, som om de mener noget andet med ægteskabet. De bruger ordet med en andægtighed, der virker eksotisk i meget sekulære ører.

De taler om værdier og tilhørsforhold, før de taler om kemi og mavefornemmelse, og så grubler de ikke på samme måde som i de skandinaviske udgaver af programmet. De rynker brynene og indstiller blikket på fjernt, ligesom investorerne gør i investeringsrealityprogrammet Løvens hule. Det varer nogle sekunder, og så svarer de og bryder ud i et smil eller slår over i en alvorlig, konstaterende mine. Det kan virke instrueret, men måske er det bare en udbredt facon.  

 • Sæsoner: 4 (den femte er på vej)
 • Par, der blev sammen: 4
 • Par, der blev skilt i utide: 0
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu