Interview
Læsetid: 10 min.

’Bogen skulle tages seriøst som litteratur, men den blev bare læst som sladder’

Da Chris Kraus’ debutroman ’I Love Dick’ udkom i 1997, druknede den i kontroverser om virkelighedens ’Dick’. I dag står romanen som et nyere feministisk hovedværk, og den hyldes af en lang række unge kvindelige kunstnere og feminister. Nu udkommer den også på dansk
Kultur
25. februar 2017
I dag, tyve år efter at den udkom, er Chris Kraus’ roman ’I Love Dick’ hot stuff. Ikke mindst i kraft af, at prominente unge feminister og kunstnere fremhæver bogen som et feministisk hovedværk.

I dag, tyve år efter at den udkom, er Chris Kraus’ roman ’I Love Dick’ hot stuff. Ikke mindst i kraft af, at prominente unge feminister og kunstnere fremhæver bogen som et feministisk hovedværk.

Nic Amato

Chris Kraus var egentlig slet ikke forfatter. Hun lavede først og fremmest film, eksperimenterende film, som hun ikke havde den store succes med, og så var hun redaktør på en bogserie på sin mands, Sylvère Lotringers, forlag, det hippe, intellektuelle Semiotext(e).

Hendes ægteskab var drænet for begær, hun og Sylvère holdt »intimiteten ved lige ved hjælp af »dekonstruktion«, hvilket betød, at de fortalte hinanden alt, og så var hun i øvrigt depressiv.

Men pludselig kommer Dick, hendes mands kollega fra universitetsverdenen, ind i deres liv, da Chris, Sylvère og Dick spiser sammen på en sushibar i Pasadena, Californien.

Med sin opmærksomhed og sit »umådelige intellekt« vækker han hendes begær, og dette begær, som hun naturligvis fortæller sin mand om, fører til, at ægteparret begynder at skrive breve til Dick.

Sådan forløber den første del af romanen I Love Dick, og sådan var forløbet op imod, at virkelighedens Chris Kraus begyndte at skrive på den tekst, der skulle blive hendes første bog, den selvsamme autofiktive roman, I Love Dick.

Synd for Dick

Bogen går således, som autofiktion har for vane, tæt på virkeligheden, og da den udkom første gang tilbage i 1997, druknede den i en reception, der mest af alt kredsede om, hvor synd det var for virkelighedens Dick, den berømte kulturteoretiker og kunstkritiker Dick Hebdige, at Chris Kraus på denne måde ’udleverede ham’.

Chris Kraus havde ellers gjort, hvad hun kunne, for at sløre relationen til Dick Hebdige, og hun så selv bogen som litteratur:

»Det var meget presserende for mig, at den skulle blive taget seriøst som et litterært værk, men bogen blev bare læst som sladder,« fortæller Chris Kraus over telefonen fra sit hjem i Los Angeles.

Hun vidste godt, at autofiktion skrevet af kvinder havde en speciel status, men hun blev alligevel overrasket over, at det stod så galt til:

»Autofiktion er jo ikke en ny ting for det 21. århundrede, den går langt tilbage i litteraturen. Men af en eller anden årsag, er der en tendens til – og det var åbenbart slemt på det tidspunkt – at den bliver betragtet som memoirer, når den bliver skrevet af kvinder. Som om kvindelige erfaringer er så beskidte, at når kvinder skriver i førsteperson, kan det kun være en form for bekendelse,« siger hun.

»Alt dette vidste jeg godt, men jeg havde virkeligt svært ved at forstå, at der på så sent et tidspunkt – vi snakker i 1997, hvor Riot grrrl for eksempel (en feministisk punkbevægelse, red.) havde været aktive med deres ret heftige projekter i flere år – skulle opstå en kontrovers omkring det, at en kvinde skrev ud fra sine egne erfaringer, hvor navne på andre mennesker blev nævnt. Det virkede crazy for mig.«

Kvinder har sparket tilbage

I dag, tyve år senere, er bogen hot stuff. Ikke mindst i kraft af, at prominente unge feminister og kunstnere fremhæver bogen som et feministisk hovedværk.

Som da popstjernen Lorde lagde et billede af bogen op på sin Instagram-konto og skrev, at hun havde fået den af Lena Dunham, forfatter og instruktør af tv-serien Girls.

Ligesom der til maj er premiere på Amazons serie I Love Dick, med en af tidens mest hypede instruktører, Jill Soloway (Transparent) bag kameraet og med Kevin Bacon og Kathryn Hahn i hovedrollerne som Dick og Chris.

Det er også i den kontekst, at bogen nu udkommer på dansk med efterord af den feministiske debattør Emma Holten.

Og historien om, hvordan I Love Dick er gået fra at blive betragtet som privatlivskrænkende sladder, til at den nu står som et nyere feministisk hovedværk, fortæller ifølge Chris Kraus noget om udviklingen inden for det feministiske felt igennem de sidste tyve år.

Internettet har ifølge Chris Kraus haft stor indflydelse, på hvordan det feministiske projekt kunne udvikle sig, hvilket også betød meget for det store skift i modtagelsen af I Love Dick.

»Da bogen udkom i 2006, var det som om, det var en helt ny bog. Den blev læst af en helt ny gruppe mennesker, ikke mindst en række virkeligt intelligente unge kvinder, som Ariana Reines, Jackie Wang og Kate Zambreno, der skrev om den på deres blogs. Og fordi det var online, kom det langt hurtigere og længere ud til folk,« fortæller hun.

»Det var dermed en ny form for feminisme, der kunne få plads i det felt. Og en meget stor gruppe af kvindelige forfattere i USA og England – og garanteret også i Danmark, Norge, Sverige – har i den forbindelse arbejdet hårdt for at skubbe til grænserne for, hvordan man kan skrive som kvindelig forfatter om sine egne erfaringer.«

Mod et offentligt jeg

Da Chris Kraus skrev I Love Dick, havde hun arbejdet i flere år som redaktør på formatet Native Agents på førnævnte forlag Semiotext(e). I dette format fokuserede de især på bøger med kvindelige fortællere i førsteperson, ofte autofiktion, og det var derfor helt oplagt, at I Love Dick skulle udkomme i forlængelse af det.

Det var en del af et projekt, Chris Kraus havde, i forhold til at flytte grænserne for autofiktion skrevet af kvindelige forfattere.

»Jeg var fast besluttet på at arbejde med at skubbe de grænser, endda lang tid før jeg skrev I Love Dick. Længe før jeg vidste, at jeg skulle være forfatter. Så hver gang jeg udtalte mig om bøgerne fra serien, var jeg meget konsekvent med at sige, at vi forsøgte at etablere et offentligt jeg, ikke et memoiristisk jeg.«

Hun peger i den forbindelse også på det paradoksale i, at hun i I Love Dick rent faktisk adresserer problematikken omkring, at kvinders kunst ofte bliver reduceret til at være personligt fnidder. I forbindelse med en længere passage om kunstneren Hannah Wilke, skriver hun følgende passage:

»På et vist tidspunkt, måske i starten af 70’erne, begyndte hendes [Hannah Wilkes] værker at forholde sig til følgende spørgsmål: Hvis kvinder ikke har formået at lave ’universel’ kunst, fordi vi er fanget i det ’personlige’, hvorfor så ikke universalisere det ’personlige’ og gøre det til genstand for vores kunst?«

Denne universalisering af det personlige blev langt hen ad vejen overset i modtagelsen af I Love Dick, hvilket i høj grad gjorde modtagelsen til en gentagelse af modtagelsen af Hannah Wilkes værk:

»Hannah Wilkes ekskæreste Claes Oldenburg fik lukket en af Wilkes udstillinger, fordi udstillingen indeholdt nogle polaroidfotos fra deres liv sammen – en meget almindelig teknik i installationskunst – med argumentet at det kompromitterede hans navn. Det var chokerende. Og så var nogle af de samme mekanismer endda på spil, da jeg udgav min bog i 1997.«

Den fjerde bølge og antiheltinder

Chris Kraus mener, at I Love Dick i meget høj grad relaterer til den bølge af feminisme, som mange i dag kalder den fjerde bølge, fordi bogen også i høj grad arbejder med at skubbe grænserne for, hvordan man kan udtrykke sig som kvinde i det offentlige rum.

Hun fortæller i den forbindelse, at hun er blevet bedt om at skrive forordet til bogen Pics or It Didn't Happen: Images Banned from Instagram, (udkommer til foråret, red.), lavet af to unge kvindelige kunstnere, der har samlet billeder, som er blevet fjernet fra Instagram, fordi de ikke levede op til Instagrams retningslinjer.

»Det var mest billeder af kvindekroppe, og ikke nødvendigvis nøgne kvindekroppe, ofte bare billeder, der viste lidt kropsbehåring, stænk af menstruationsblod og i det hele taget billeder, der viste noget andet end det idealiserede, airbrushede billede af kvindekroppen. Billederne er censureret af indholdsmoderatorer, og de kommer dermed til at stå som et stærkt vidnesbyrd om de visuelle idealer og standarder for fremvisningen af kvindekroppen.«

– Hvordan relaterer du det til ’I Love Dick’?

»Pics or It Didn't Happen udfordrer forventningerne til, hvordan man kan fremstille kvindekroppen: den idealiserede, seksualiserede kvindekrop. Lidt på samme måde tager I Love Dick fat på en kvindelig fortæller, der er alt andet end fejlfri, det er derfor i høj grad to sider af den samme kamp. For folk har svært ved at affinde sig med kvindelige protagonister, der ikke er fejlfri. Kvindelige antihelte. Selvom alle protagonister, alle mennesker, har masser af fejl og er selvmodsigende og inkonsistente.«

Der er citeret fra den danske oversættelse af ’I Love Dick’ ved Louise Ardenfelt Ravnild, udgivet på Gyldendal

Emma Holten 

Feministisk debattør, blandt andet kendt for projektet ’Samtykke.’ Har skrevet efterordet til den danske oversættelse af I Love Dick

– Hvad har I Love Dick betydet for dig personligt og professionelt?

»I Love Dick viste mig, hvordan man kan kombinere feminisme og humor. Og så er I Love Dick for mig et centralt værk for fjerdebølgen af feminisme, der ofte får tit kritik for at handle om selfies og din egen historie. Den er et eksempel på, at den utroligt selvcentrerede feministiske praksis har et potentiale.«

– Hvor vigtig har bogen været i forhold til at skubbe grænserne for autofiktion skrevet af kvinder?

»Hvis du er en ung kvindelig forfattere med feministisk orientering, så har du en holdning til I Love Dick. Det er vist det, der kaldes ikonstatus.«

– Tror du, at det er nemmere skrive om en kvindelig antihelt efter ’I Love Dick’?

»Noget af det radikale ved I Love Dick er, at det er hovedpersonen, der beskriver sig selv som antiheltinde. Mænd, der beskriver kvinder, der river ting i stykker, dem er der masser af i litteraturen, men kvinder der siger ’ja, her er jeg, og jeg river ting i stykker, er det ikke vidunderligt’, dem mangler vi.«

– Hvad tænker du om de kontroverser, der opstod omkring Dick Hebdige i forhold til modtagelsen af ’I Love Dick’ tilbage i 1997?

»Det er vigtigt at forholde sig til, hvordan man skriver om virkelige personer, den diskussion, der også kører i forhold til Thomas Korsgaards roman lige nu. Men jeg føler ikke, at jeg krænker Dick Hebdiges privatliv ved at læse den bog. Dick er jo mest af alt en fantasmagori af en bestemt type mand.«

Andreas Eckhardt-Læssøe

Litteraturanmelder, oversætter og forfatter

Hvad har I Love Dick betydet for dig personligt og professionelt?

»Et sted i bogen skriver Chris Kraus, at det eneste hun kan tilbyde som forfatter, er hendes specificitet. Hun siger også, at hun ikke dur til at finde på noget, så hun skriver bare sine tanker ned. Hun formår at tænke inde i sin skrift, samtidig med at det er dybt personligt.

– Hvor vigtig har bogen været i forhold til at skubbe grænserne for autofiktion skrevet af kvinder?

»Jeg synes, at hendes arbejde som redaktør på Native Agents-serien med forfattere som Kathy Acker, Kate Zambreno og Eileen Myles, hvor mange af værkerne kan betegnes som autofiktion, har været utroligt vigtigt. For derigennem var hun med til at skabe en bevægelse, allerede før hun viste sig at være det bedste eksempel på den selvsamme bevægelse.«

– Tror du, at det er nemmere skrive om en kvindelig antihelt efter I Love Dick?

»Jeg tror, at den har sat sig sine spor, og at man kan trække spor ud til mange kunstværker. Jeg synes fx, der er oplagte paralleller at finde i Beyoncés Lemonade

– Hvad tænker du om de kontroverser, der opstod omkring Dick Hebdige i forhold til receptionen af I Love Dick tilbage i 1997?

»Noget af det spændende ved antiheltinden i I Love Dick er hendes insisteren på at blotlægge privatlivet. Det var så også det, Dick Hebdige angreb. Han sagde dybest set, at kvinders private erfaringer i en offentlig kontekst hører til i tabloidpressen. Men kvinders liv bliver i højere grad end nogensinde bragt ind i offentligheden nu, og det, synes jeg, er en spændende bevægelse, som I Love Dick har været en central del af.«

Lea Marie Løppenthin

Digter, podcast-vært

– Hvad har I Love Dick betydet for dig personligt og professionelt?

»Jeg læste I Love Dick for første gang i sommer. Det var et dejligt og frigørende bekendtskab, som lærte mig meget om samtidskunst og ulykkelig forelskelse. Den ene gang, hvor Chris og Dick faktisk går i seng sammen, sker det på den måde, at hun spørger ham, om det er noget, han har lyst til eller ej, og han svarer: ’I’m not uncomfortable with the idea.’ Den scene mindede mig om, at det akavede, nervøse og klodsede ved f.eks. sådan en vending, I’m not uncomfortable with the idea også kan være en magtudøvelse. Både Chris og Dick udøver hele tiden magt ved at vise sårbarhed. Dick er bare heldigere med det, desværre.«

– Hvad tænker du om de kontroverser, der opstod omkring Dick Hebdige i forhold til receptionen af I Love Dick tilbage i 1997?

»Så vidt jeg har forstået, har Chris Kraus aldrig selv udpeget Dick Hebdige som bogens Dick. Da jeg havde læst bogen, var jeg ikke så interesseret i, hvad for et efternavn denne Dick måtte have i ’virkeligheden’. Det er rigtig ærgerligt, hvis alle de spørgsmål, bogen stiller om kunst, køn og politik i vores fuldstændig virkelige verden, skal overdøves af spørgsmålet om én romankarakters lighed med ét levende menneske, så jeg er glad for at høre, at bogen nu bliver læst for, hvad den virkeligt er.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her