Ivar Gjørup
Georg Brandes-prisen for 2016 tildeles Ivar Gjørup for Platons gåde. Brandespris-udvalget, der udgøres af Mads Rosendahl Thomsen, Lotte Kirkeby Hansen og Bo Tao Michaëlis, motiverer valget med, at bogen er en lærd, original og på en gang udfordrende og velformidlet indføring i Platons liv og værk. Gjørups samtale på tværs af årtusinder er en hyldest til skriften og litteraturen, samtidig med, at den viser, hvor aktuel Platons grundlæggende tanker om et samfunds indretning er i dag. Uden at forfalde til forenklinger er Ivar Gjørups værk et unikt værk i dansk litteraturkritik.
Emil Aarestrup
Selma Rosenfeldt-Olsen besvarer på de følgende sider ugens Elsker / elsker ikke, men hun har også lige skrevet efterskrift til seneste skud på udgivelsesstammen i Sandalserien, nemlig Emil Aarestrups Erotiske Situationer. Aarestrup udgav i hele sit liv én bog, nemlig Digte, i 1938. Det er sidste del af den bog med en digtcyklus på 51 digte, der nu udgives som et selvstændigt værk. Der er tale om en ulykkelig kærlighedshistorie, der ender med døden for kvinden, mens til gengæld digterjeget gennem smerten fødes som digter. 150 kr for 92 sider, og bogen udkommer den 23.2.
Ronja Røverdatter
Ronja Røverdatter møder mestrene af manga. Astrid Lindgrens klassikere er blevet fortolket mange gange, det gælder ikke mindst billedsiden, som i børnelitteratur spiller så stor en rolle. Mange vil således kende Ronja Røverdatter for Ilon Wiklands illustrationer, mens andre vil huske hende fra Tage Danielssons filmatisering fra 1984 eller fra Sebastians musical fra 1991. Nu har det berømte Studio Ghibli, der står bag film som Min nabo Totoro, Det levende slot mv., skabt en billedlig fortolkning af venskabet mellem Ronja og Birk, der udgør billedsiden i Gyldendals genudgivelse af bogen.