Læsetid: 1 min.

Bogfolk

25. februar 2017

Kirsten Thorup

Det står nu klart, hvilke værker der er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2017, og det ene af de to danske er Kirsten Thorups store roman Erindring om kærligheden. I begrundelsen for at nominere romanen hedder det, at den har givet forfatterens »mange læsere et spejl, hvori vi har kunnet se vores egen tids form med samt de kræfter, der har skabt den form«. Thorup »giver stemme til dem, der ellers ikke bliver hørt, de skrøbelige, de marginaliserede, de ’forkerte’«. Og romanen er »en kulsort, uendelig nuanceret og viis roman. Den trækker vod i dybet, i vores fælles dyb«.

Christina Hesselholdt

Det andet danske værk, der er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, er Christina Hesselholdts kunstnerroman, som er baseret på fotografen Vivian Maiers liv og har den enkle titel Vivian. Her hedder det i begrundelsen blandt andet, at »Hesselholdt er en suveræn stilist. Særprægede, smukke og originale sætninger eksploderer overalt i hendes roman«. Og romanen »viser os en person, der dels har været ude for en hårdere skæbne end de fleste med en barndom fyldt med vold, misbrug og psykisk sygdom og et videre liv i monotoni og isolation«. En »dybt original kunstnerroman«. Prisoverrækkelsen finder sted den 1. november i Helsingfors.

Milos Yiannopoulos

Kvindehad og racisme var ikke noget problem for de amerikanske konservative, men med kommentarer, der forsvarer forhold mellem 13-årige drenge og voksne mænd og bagatelliserer seksuelle overgreb i den katolske kirke, har Trump-tilhænger og højrefløjsprovokatør Milo Yiannopoulos nu mistet støtten fra den amerikanske konservative union (ACU), sit redaktørjob på Breitbart og sin omdiskuterede bogkontrakt med forlaget Simon & Schuster. Offentliggørelsen af af Yiannopoulos’ selvbiografi blev i december mødt med massiv kritik af det litterære miljø i USA, og flere forfattere og magasiner valgte at boykotte forlaget.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu