Interview
Læsetid: 4 min.

Med droner og bare næver

Nildeltaet byder stadig på overraskelser for arkæologer fra hele verden – og både klassiske og moderne metoder tages i brug i jagten på faraoernes hemmeligheder i et land, der er som støvsuget for vestlige turister
Nildeltaet byder stadig på overraskelser for arkæologer fra hele verden – og både klassiske og moderne metoder tages i brug i jagten på faraoernes hemmeligheder i et land, der er som støvsuget for vestlige turister

Tine Bagh

Kultur
10. februar 2017

Trods advarsler om, at Egypten kan være et farligt sted at opholde sig i disse tider, er det stadig et besøg værd for både arkæologer og turister.

For spørger man ægyptologen Tine Bagh, der er museumsinspektør på Glyptoteket og formand for Dansk Ægyptologisk Selskab er landet et uforligneligt skatkammer – og i felten går godt gammeldags gravearbejde hånd i hånd med satellitobservationer, når nye såvel som gamle fund skal kortlægges.

»Jeg vil mene, at Egypten er det sted i verden, hvor allerflest oldtidsfund er samlet på et sted, og der, hvor der er mest, er i Luxor, hvor Kongernes Dal ligger,« fortæller Tine Bagh og fortsætter:

»Det er også her flere igangværende undersøgelser bliver udført, fordi man konstant er i gang med at dokumentere gravene og templerne i området. Blandt andet står Oriental Institute Chicago for et mangeårigt epigrafisk projekt,« forklarer hun om den møjsommelige proces, der går ud på at aftegne relieffer og tekster, som i dag foregår med avanceret computerteknologi.

Det er derfor ikke ualmindeligt, at man som turist i ørknen kan opleve forskere med næsen begravet i computerskærmen frem for i sandet:

»Hvis man besøger Luxor, kan man nok støde på nogle, der sidder bag deres computerskærme og laver et eller andet,« fortæller Tine Bagh grinende og tilføjer, at satellitter er blevet et yndet redskab i jagten på nye fund:

»Med satellitter kan man se fordybninger, eventuelle grave og pyramider fra luften, og så slipper man for at grave det hele ud. Men man benytter også af sig af geofysiske målinger, hvor man sender en slags stråler ned i jorden for at afgøre, om der er afvigelser i form af for eksempel bygninger,« siger Tine Bagh.

Guide

Giza: Planerne har været mange og store til egypternes nye museum Grand Egyptian Museum, som har været længe undervejs. Museet skulle gerne åbne dørene for gæster en gang i 2018, ifølge Tine Bagh. Museet kommer til at ligge i Giza ved pyramiderne, i stedet for inde i Cairo, med god plads til den evigt ekspanderende samling af egyptiske gravfund og antikviteter.

Luxor: Ved byen Luxor ligger nogle af Egyptens største seværdigheder. I Kongernes Dal, hvor de store faraoer ligger begravet, skulle der i øjeblikket være rig mulighed for at besøge nogle af de fornemmeste og mest velbevarede grave, som ikke normalt er tilgængelige for turister. Dem ville Tine Bagh i hvert fald ikke gå glip af, hvis hun fik muligheden.

Meroë: I Sudan er der mange egyptiske skatte, og er man interesseret i pyramider, så har landet syd for Egypten også flere ting at byde på, fortæller Lise Manniche fra Dansk Ægyptologisk Selskab og redaktør på tidsskriftet Papyrus. I oldtidsbyen Meroë ligger der for eksempel rigtig mange pyramider i klynger, og de udmærker sig ved deres smukt dekorerede kapeller.

Naqa: Dybt i den sudanesiske ørken ligger oldtidsbyen Naqa, og med sin særegne placering langt fra Nilens livgivende vand er byen lidt af en seværdighed. Her findes nogle meget velbevarede bygninger, herunder et klassisk tempel tilegnet den egyptiske gud Amon-Ra og et tempel til løveguden Apademak, fortæller Lise Manniche.

Afdækning af hemmeligheder

Det største igangværende projekt hedder ScanPyramids. Et projekt, hvor man med droner og infrarøde stråler forsøger at afdække hemmeligheder, som de 4.500 år gamle pyramider trods et utal af undersøgelser måske stadig gemmer på.

»Man forsøger at scanne pyramiderne for eventuelle hemmelige rum, men det, man indtil videre har fundet, er en slags hulrum, som ikke nødvendigvis er hemmelige rum, men som har at gøre med pyramidernes konstruktion,« forklarer Tine Bagh.

De nye noninvasive metoder kan dog aldrig stå alene i kortlægningen af fortidens liv og levned. Også selvom udgravningsarbejdet kan betyde, at noget oprindeligt går tabt på vejen. »Det er jo sådan, at når man graver, så ødelægger man på en måde det, man graver ud, men samtidig afslører man forhåbentlig også dets hemmeligheder,« fortæller Tine Bagh.

Af nyere udgravninger nævner hun den, som den svenske arkæolog Maria Nilsson for nylig har foretaget i området Gebel Sisilia mellem Luxor og det sydlige Aswan. Her har hun kortlagt godt fyrre grave.

Man kan dog som turist ikke forvente at komme til at se de nyere udgravninger, da de som oftest ikke er offentligt tilgængelige. Men Tine Bagh mener, at de allerede kendte udgravninger byder på enestående oplevelser for selv dem, der kender mest til Egyptens skatte.

»Der er så meget at se i Luxor lige nu. Man kan købe et femdages pas, med hvilket man også kan komme til at se de to mest storslåede og velbevarede kongelige grave, selvom de normalt ikke er tilgængelige for turister. Den chance kunne jeg godt selv have lyst til at benytte mig af,« afslutter hun. De to grave, som man helt ekstraordinært kan få lov at snuse til, er Ramses II’s far Seti I’s og hans første kone Nefertaris.

Hold dig opdateret om sikkerhedssituationen i Egypten med Udenrigsministeriets rejsevejledninger på um.dk

iVerden februar 2017

I denne udgave af iVerden rejser vi til Asien. Tag med, når vi besøger det vilde punkmiljø i Japans tredjestørste by Osaka og et afsidesliggende øsamfund glemt af centralregeringen i Filippinerne. Kom med ind i det imponerende nye musikmekka Elbphilmarmonie i Hamborg og ud i den egyptiske ørken efter nye arkæologiske fund. Vi har også mødt et par, der har brugt to måneder på at komme gennem Pyrenæerne fra Atlanterhavet til Middelhavet – til fods.

Andre artikler i dette tillæg

 • Asiatiske spændinger

  10. februar 2017
  Mens vi har fået øjnene op for indisk, kinesisk og japansk litteratur, kniber det stadig med danske oversættelser fra de sydøstasiatiske øriger. Vi har fundet otte nyere romaner fra Asiens fastland og nærliggende øer
 • Fra Moses på bjerget til pensionisten på Caminoen

  10. februar 2017
  Vandrestavens ypperste formål er at give sin bruger balance. At fordele vægten på tre eller fire punkter frem for at nøjes med føddernes to er i et kuperet terræn er alfa og omega, hvis man vil holde sig på benene
 • Ud af Aarhus

  10. februar 2017
  Europas Kulturhovedstad 2017 strækker sig ud i alle hjørner af region Midtjylland, så tag med helt ud i skoven. Og lyt!
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her