Læsetid: 11 min.

Falske nyheder er ikke kun et internetproblem, det er et socialt problem

Internettet blev bygget af en gruppe forskere for at gøre det så let som muligt at dele viden. Men det gjorde det også let at sprede løgne. ’Det faldt hverken mig eller andre ind, at nogen skulle have lyst til at ødelægge internettet eller bruge det til at dele løgne,’ siger den amerikanske datalog Vinton Cerf, der bliver kaldt en af internettets fædre
Internettet blev bygget af en gruppe forskere for at gøre det så let som muligt at dele viden. Men det gjorde det også let at sprede løgne. ’Det faldt hverken mig eller andre ind, at nogen skulle have lyst til at ødelægge internettet eller bruge det til at dele løgne,’ siger den amerikanske datalog Vinton Cerf, der bliver kaldt en af internettets fædre

David S. Holloway/Getty Images

10. februar 2017

Der er syv sekunders stilhed.

Vinton Cerf, den amerikanske datalog og tidligere ansatte i det amerikanske forsvars udviklingsafdeling, som i 1970’erne udviklede de grundlæggende protokoller for internettet og gjorde det muligt at forbinde computere over hele verden, siger ikke noget i telefonen.

»Det er ikke kun et et internetproblem,« siger han så.

»Det er du nødt til at erkende.«

Han siger det to gange.

»Det er du nødt til at erkende.«

– Okay.

»Og hvis du ikke tror på det, hvis du tror, at spredningen af forkert information udelukkende skyldes internettet, så har jeg ikke mere at sige til dig.«

Stille igen.

I telefonen fra Washington kan jeg høre et ur tikke i baggrunden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Eriksen
  • Niels Nielsen
  • Torben K L Jensen
Anne Eriksen, Niels Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

En uhyggelig vigtig debat om det tveæggede sværd som bogtrykkerkunsten og nu - internettet er blevet. Ligesom bogbrænding må nettet aldrig nogensinde blive styret af ideologier,stater eller for den sag skyld, personer,for nettets frihed er altafgørende for freden på Kloden

– Er vi mere informerede nu, end vi var før internettet?

»Det er et meget interessant spørgsmål. Måske havde vi været bedre informeret, hvis vi kun fik vores viden fra redaktører. svarer den afrettede militærmand og fadder til internettet.

Det er muligt det er nemt at skabe kortvarige shitstorme, men det samtidig blevetlige så nemt at tilbagevise dem. Før i tiden cirkulerede de samme konspirationsteorier i årtier. Med internettets fremkomst er de fleste af disse konspirationer feset ud i glemslen. Allerede for flere år tilbage lukkede det ultimative konspirations site Prison World ned.

Det er ikke det frie internet der er problemet.

Vi skal lære, at indrette vores andre systemer efter dette nye redskab. I "demokratiets tilfælde" er det selve valghandlingen, der er under angreb. Under den amerikanske valgkamp blev der spekuleret i at brevstemmer var mere resistente overfor fake news end boxstemmer,

Måske skal vores valghandling forandres frem for at handle i panik og indskrænke friheden på nettet,

Men det er måske slet ikke "fake news" man er bange for - men derimod afsløringen af alle de falske informationer om systemets grundlæggende funktioner.

Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ervin Lazar, Trond Meiring, Niels Nielsen, Palle Yndal-Olsen, Lise Lotte Rahbek, Torben K L Jensen, Jens Erik Starup og Jan Kønig anbefalede denne kommentar

Jeg fik to ting med hjem fra dette interview:

1) Man skal altid holde øje med, hvad ingeniørerne laver, da de kun interesserer sig for, om lortet virker, ikke for, om det måske kan misbruges.

2) Vi kan ikke teknisk måle, hvad der er sandt. Om det så skyldes, at sandhed er en subjektiv størrelse, eller det er fordi ingeniørerne ikke er dygtige nok endnu, er uklart. Hvis det er det sidste, er det vigtigt, at man holder øje med, hvad ingeniørerne laver, da de kun interesserer sig for, om lortet virker, ikke for, om det måske kan misbruges.

Vi bør som kritiske læsere øve os i at skærpe vores kritiske sans. Derfor: flere interviews med ingeniører, tak,

Anne Eriksen, Flemming Berger, Steen Bahnsen, Lise Lotte Rahbek og nils valla anbefalede denne kommentar

At 2.verdenskrig har eksisteret, er faktuel viden,
og de "rigtige" vandt, er vel ikke faktuelt.

Modstandere af Trump er især dem der hænger sig i- og spreder udsagnet "faktuel/falsk viden".
Trump er, ifølge dem, en der spreder falsk/alternativ viden.
Men de har det selv svært med den faktuelle sanhed at Trump blev valgt,
måske de prøver at gøre den falsk?

Uanset hvilke viden man har (faktuel/alternativ) kan den ændre sig med SYNSpunktet.

Hvilket fører os tilbage til der vi hele tiden har været.
Der findes sandheder, der findes løgn.
Der er kun dig selv til at hitte rede på det.

Jeg tror ikke mennesker (heller ikke de uvidende), har brug for andre (vidende) mennesker,
til at danne deres verdensbilleder.
Selv de mest uoplyste kan have en god fornemmelse for, hvad de forventer af livet.
Og har naturligvis ret til medbestemmelse om, hvem/hvad der skal føre vejen dertil.

Ib Christensen

Løgn historierne om den somaliske civile kystvagt, der endte med at blive til sandhed, da de så sig tvunget til, at blive pirater af verdenssamfundet, skyldtes ikke internettet, men nok nærmere manglen på samme i de somaliske kystområder.
Vi fik kun serveret den ene side af sagen gennem de vestlige medier.

Kan huske der var nogle danske NGO'er der havde fået den geniale ide, at skaffe penge til restaurering af en gammel fiskerbåd, som de kun give somalierne og lære dem at fiske.
De anende intet om at hele situationen startede med, at fiskene var så forurenet af affalds dumpning i Somalisk nationalt farvand fra bl.a. vestlige industri, at fiskene slet ikke kan spises.