Læsetid: 2 min.

’Det er fuldstændigt urimeligt, grænsende til det uvederhæftige’

Selvfølgelig lægger Luther grunden til det moderne demokrati. Det mener teolog og præst Kathrine Lilleør. Stjernfelt ’læser i kanten af Luther’ og kommer derfor ikke i nærheden af at fatte Luthers enorme format
21. februar 2017

Kathrine Lilleør er præst og teolog, ph.d og desuden den direkte grund til, at Luther blev optaget i den danske demokratikanon i 2008.

»Har han fuldstændig tabt sutten?« er hendes første reaktion på Frederik Stjernfelts kritik af Luther, som hun ikke anerkender, fordi, som hun siger: »Man kan ikke analysere Luther og ignorere hans teologi.«

»Man må sondre mellem Luthers værk i den historiske kontekst og så den virkningshistorie, han har haft. Hans virkningshistorie er fuldstændigt uomtvisteligt en hovedhjørnesten i vores demokratiske tænkning, og det handler helt fundamentalt om hans sondring mellem det verdslige og det åndelige regimente.«

Professor Frederik Stjernfelt har et par alvorsord at fortælle os om Martin Luther. For før vi kommer alt for godt i gang med fejringen af 500-året for reformationens begyndelse og skåltalerne til manden, der har fået æren for at lægge kimen til alt fra menneskelig frihed over demokrati til velfærdsstaten, bør vi tage et kritisk kig på Luthers egne ord
Læs også

Hvis man ikke ser Luthers tænkning og opgør gennem evangeliet, så fatter man intet, mener Lilleør.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu