Læsetid: 1 min.

’Great’

4. februar 2017

På sin egen underlige måde er præsident Trump med sin aggressive og primitive sprogbrug måske i færd med at afprøve George Orwells tese fra den dystopiske roman 1984 om, at et stadigt mindre ordforråd også indsnævrer den menneskelige bevidsthed.

Tag hans utrættelige brug af ordet ’great’, der var spydspids i hans kampagne for at gøre Amerika stærkt igen, og som han bruger til at karakterisere hvem og hvad som helst.

Når Trump siger ’great’, mener han egentlig noget mangfoldigt, men hans stadige brug af det udsulter sproget.

Desværre er det effektivt og smitsomt. Læg mærke til alle de steder, hvor ordet nu gør karriere. Der sker en ufrivillig absorbering heraf, selv de steder, hvor det bruges med eksplicit ironisk distance til Trump.

Det er måske overdrevent at lade et harmløst ord spille en hovedrolle, men jeg kan ikke andet end at se det som et eksempel på en sproglig logik, der virker som en langsom gift i sproget. Fordi det hele begynder i sproget, handler det om at kunne spore den gift. I litteraturen kan man blive særlig bevidst om den.

Det er derfor, jeg har udvalgt otte klassiske litterære værker, der kan fungere som et modsprog til de totalitære tendenser, der udgår fra Trump-æraen. Bagefter blev jeg opmærksom på, at alle er skrevet af europæiske forfattere. Det er næppe tilfældigt, for europæerne har i modsætning til amerikanerne konkrete erfaringer med totalitarismen.

Det læsepensum, jeg på de følgende sider præsenterer, tilbyder et enestående indblik i totalitarismens forudsætninger og udtryk. Det er alt det, europæerne har været igennem og har nedfældet som erfaringer. Og det er alt det, amerikanerne skal skynde sig at lære af, før det går galt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu